Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Στάβλος του Αυγείου στον Συνεργατισμό

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:04 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ!

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗ «Σ» ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΤΙ» ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ; ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ


Αίσθηση και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη προκαλούν οι αποκαλύψεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Οι καταγγελίες για το «πάρτι» ατασθαλιών συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ενώ αναμένονται κι άλλες αποκαλύψεις στις επόμενες δημόσιες ακροάσεις που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (5,6 και 7 Σεπτεμβρίου), με πρόσωπα που διετέλεσαν μέλη της Επιτροπείας μέχρι και το 2013 και για χρονική περίοδο πέραν των δέκα ετών. Όπως ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή, κλήθηκε για δεύτερη φορά να καταθέσει ο Λάμπρος Πιερή, ενώ θα καταθέσουν για πρώτη φορά οι Γιώργος Χατζηνικόλας, Δημήτρης Σταύρου, Γιώργος Μαρίνου, Νέαρχος Ιωάννου, Γιαννάκης Γιαννάκη, Δημήτρης Χρίστου και Μίκης Νεοφύτου.

Σε ό,τι αφορά τις ατασθαλίες -από την «ανάσταση» νεκρών και, ειδικότερα, τα δάνεια σε αποβιώσαντες με πλαστογραφίες- οι καταγγελίες πρώην στελεχών της Τράπεζας επεκτάθηκαν κατά τις τελευταίες ακροάσεις στις υποθηκεύσεις κοιμητηρίων και εκκλησιών. Οι ενέργειες «αφαίμαξης» της Τράπεζας περιελάμβαναν και υπερεκτιμήσεις ακινήτων, αλλά και περιπτώσεις που βγάζουν μάτια, όπως τη γνωστή και φοβερή υπόθεση του 2009 με την παραχώρηση δανείου σε 90χρονη μοναχή με 40ετή αποπληρωμή!

Κληρίδης: «Πρώτα η Ερευνητική και ύστερα οι ποινικές»

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας και κατά πόσον θα διερευνηθούν οι καταγγελίες που ακούστηκαν ενώπιον της Ερευνητικής και δημιουργούν υποψίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως η περίπτωση με τα δάνεια σε νεκρούς, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε στη «Σημερινή της Κυριακής» ότι «εφόσον συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων, θα πρέπει κάποιος να αναμένει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα. Μπορεί για ένα θέμα να προκύψει και άλλη σχετική μαρτυρία, που να επιβεβαιώνει ή να ενισχύει ή να αντικρούει κ.λπ. Θα πρέπει όλα να ληφθούν υπόψη και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης».

Ασφυκτικές πιέσεις από ξένους επόπτες

Οι καταθέσεις της περασμένης εβδομάδας εστιάστηκαν και στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τους επόπτες, εντός και εκτός Κύπρου, για τη μείωση των Μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για την αποκρατικοποίηση και πώληση της Τράπεζας.

Το μέλος της Επιτροπείας της Τράπεζας, Πανίκος Πούρος, έδωσε στοιχεία και αριθμούς αναφορικά με την αύξηση της εποπτικής πίεσης για δραστική μείωση των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. «Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κάλεσε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, στις 11 Αυγούστου 2017, να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, από 7,2 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. μέσα σε οκτώ μήνες! Σε διαφορετική περίπτωση, θα έμπαινε ο μηχανισμός εξυγίανσης», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο στόχος «ήταν άπιαστος».

Με την πώληση του «καλού» κομματιού της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα, «οι Ευρωπαίοι επόπτες πέτυχαν μ’ ένα σμπάρο τρία τρυγόνια», κατά την έκφραση του κ. Πούρου. «Πρώτον, να βγάλουν 6 δισ. ευρώ έξω από το τραπεζικό σύστημα. Δεύτερον, το 'καλό' κομμάτι να πάει σε μιαν από τις συστημικές τράπεζες για να μειώσει τις ΜΕΧ της και, τρίτον, να φύγει το κράτος από την Τράπεζα αμέσως», επισήμανε.

Ο Κύπρος Έλληνας, πρώην μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής, άσκησε έντονη κριτική κατά του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ότι ασκούσε αφόρητες πιέσεις για την εξεύρεση επενδυτή για την εξαγορά της Συνεργατικής με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες, όπως υποστήριξε.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη, αποκάλυψε την Τετάρτη πως έχουν κληθεί ενώπιον της Επιτροπής για κατάθεση και εκπρόσωποι των ευρωπαίων εποπτών για να τοποθετηθούν για τα όσα ακούστηκαν και θα ακουστούν. Μεταξύ αυτών που επιχειρεί να φέρει ενώπιόν της η Επιτροπή, βρίσκεται και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Πυρά κατά ριπάς από τον Οδυσσέα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και το δεύτερο μέρος της κατάθεσης του Γενικού Ελεγκτή, τη Δευτέρα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνέχισε να πυροβολεί κατά των Χάρη Γεωργιάδη και Νικόλα Χατζηγιάννη. Καταλόγισε στο Υπουργείο Οικονομικών «ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και γινάτι», υποστηρίζοντας πως ο Χάρης Γεωργιάδης «έλεγε δημόσια ψέματα» αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών σε πελάτες της Συνεργατικής, την ώρα που διαφαίνονταν τα κεφαλαιακά ελλείμματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης, επικαλούμενος αλληλογραφία και επιστολές, όπως και έγγραφο με τις δεσμεύσεις της Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε πως δεν μπορούσε να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση υφιστάμενων μετοχών και πελατών κατά τη διαδικασία της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς, για την εισαγωγή στο ΧΑΚ.

Η κουμπαριά Σταυρινίδη - Γεωργιάδη

Αποκαλύψεις και αναφορές που προκάλεσαν αίσθηση επιφύλασσε και η κατάθεση Γιάννη Σταυρινίδη, την Πέμπτη, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
O Διευθυντής Στρατηγικής της Τράπεζας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σε καίρια ζητήματα του οργανισμού, αλλά και ν' απαντήσει σε σοβαρές καταγγελίες που ακούστηκαν εναντίον του. Ο κ. Σταυρινίδης απέρριψε αναφορές του πρώην Γενικού Διευθυντή, Μάριου Κληρίδη, ότι απέκτησε υπερεξουσίες όταν προσλήφθηκε στην Τράπεζα, τον Μάιο του 2014, και ότι ενεργούσε ως βοηθός του Μη Εκτελεστικού Προέδρου, τη δεδομένη περίοδο, Νικόλα Χατζηγιάννη.

«Δεν είχα superpowers (υπερδυνάμεις) και δεν ήμουν βοηθός του κ. Χατζηγιάννη. Ούτε δάνεια έδινα, ούτε αναδιαρθρώσεις έκανα, ούτε προσλήψεις, ούτε προαγωγές, ούτε συγχωνεύσεις και κυρίως δεν συμμετείχα στις αποφάσεις της Συνεργατικής». Έκπληξη στα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής προκάλεσε αναφορά του κ. Σταυρινίδη για τη σχέση του με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. «Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι κουμπάρος μου. Βάφτισε τον γιο μου, το 2009», είπε, χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς γιατί αποσύρθηκαν οι άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες από την εξαγορά του καλού κομματιού της Συνεργατικής, ο κ. Σταυρινίδης είπε πως όταν είδαν ότι η διαδικασία προνοούσε δύο επιλογές, οι ενδιαφερόμενοι επικεντρώθηκαν στην απόκτηση των καλών εργασιών.

Ο Διευθυντής Στρατηγικής υπεραμύνθηκε των ενεργειών της διεύθυνσης και της διοίκησης της Συνεργατικής για την ανάκτηση των ΜΕΧ, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, έδωσαν όλα τα εφόδια, έβαλαν συμβούλους και παρασυμβούλους. «Δώσαμε όλα τα 'πυρομαχικά' στα ΜΕΧ, αλλά είχαμε το πιο κόκκινο χαρτοφυλάκιο (…) Σάζαμε αεροπλάνο ενώ πετούσε (…) Ο χρόνος τελείωσε, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα το καλοκαίρι του 2017», είπε ο κ. Σταυρινίδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι ο ίδιος αποχωρεί από τη Συνεργατική διά του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.