Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Ξημερώνει… Ελληνική εποχή

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ» ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ


Η 31η Αυγούστου του 2018 μένει στην ιστορία ως η ημέρα «υποστολής της σημαίας» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η οποία διαγράφηκε από τον τραπεζικό χάρτη του τόπου. Η τελευταία πράξη της ιστορίας παίχθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Συνεργατικής, η οποία με έξι ψηφίσματα δημιούργησε τη νέα τάξη πραγμάτων.

1. Δημιουργείται η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), θυγατρική 100% της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

2. Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μετονομάζεται σε Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ).

3. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αξίας €8,3 δις, μεταφέρονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως και το προσωπικό που παραμένει στον Φορέα. (Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια €6,97 δις, εξυπηρετούμενα δάνεια €0.5 δις, όλα τα ακίνητα της ΣΚΤ €0.62 δις και άλλα ρευστά διαθέσιμα και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες ύψους €230 εκ.)

4. Καταβολή μετοχικού κεφαλαίου €0.5 δις στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

5. Ανάκληση της τραπεζικής άδειας.

6. Έγκριση της αποχώρησης 1.026 εργαζομένων μέσω του Σχεδίου εθελούσιας εξόδου με κόστος €139 εκ.

Παραλαμβάνει η Ελληνική

Αύριο η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει τις εργασίες του «καλού» Συνεργατισμού, το δίκτυο των καταστημάτων του και το προσωπικό, που της αναλογεί στη βάση της συμφωνίας. Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση περιουσιακών στοιχείων €10,3 δις και υποχρεώσεων €9,7 δις της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Στην Ελληνική είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τόσο τις χιλιάδες των νέων της πελατών, όσο και τους υπαλλήλους της πρώην Συνεργατικής, που δεν υπερβαίνουν τους 1.100, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

Δεν αλλάζει τίποτε για τους πελάτες

Χθες και σήμερα η Ελληνική Τράπεζα πραγματοποιεί διάφορες κινήσεις ενημέρωσης του κοινού για την ομαλή μετάβαση των πελατών της πρώην Συνεργατικής.
«Οι εκατοντάδες χιλιάδες των πελατών μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα παραμένουν τα ίδια, εκτός εάν εμείς επικοινωνήσουμε μαζί τους. Πιστωτικές διευκολύνσεις, παρατραβήγματα θα ισχύουν κανονικά. Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να κατατίθενται με αυτόματη εντολή στους λογαριασμούς τους.

Οι αριθμοί των λογαριασμών τους παραμένουν οι ίδιοι, τα δάνεια θα μεταφερθούν με τους ίδιους ακριβώς όρους και χωρίς να αλλάζει το ποσό της δόσης των δανείων. Όσοι έχουν αυτόματες πληρωμές π.χ. για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ. παραμένουν ως έχουν και δεν χρειάζεται να κάνουν οτιδήποτε οι πελάτες», αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Ενσωμάτωσης της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα, Ειρένα Γεωργιάδου.

Οποιεσδήποτε μεταφορές χρημάτων μεταξύ των δύο δικτύων θα γίνονται χωρίς χρέωση και θα διεκπεραιώνονται την ίδια μέρα.

Αυξάνονται οι ATM

Πλέον οι πελάτες της πρώην Συνεργατικής και της Ελληνικής θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για αναλήψεις χρημάτων τόσο από το δίκτυο Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (ΑΤΜ) της Ελληνικής όσο και της πρώην Συνεργατικής χωρίς χρέωση.

«Οι πελάτες της πρώην Συνεργατικής θα χρησιμοποιούν κανονικά τις κάρτες τους με το σήμα του Συνεργατισμού έως ότου παραλάβουν στο σπίτι τους την καινούργια τους κάρτα, η οποία θα φέρει τη σήμανση της Ελληνικής Τράπεζας», αναφέρει η Ειρένα Γεωργιάδου.

Κανονικά εξακολουθούν να ισχύουν και τα βιβλιάρια επιταγών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ενσωμάτωσης, «όσοι θα πληρωθούν π.χ. με επιταγές της πρώην Συνεργατικής από τους εργοδότες τους, θα μπορούν να μεταβούν σε οποιοδήποτε κατάστημα της πρώην Συνεργατικής για να εξαργυρώσουν ή να καταθέσουν τις επιταγές τους». Για τους πελάτες της πρώην Συνεργατικής θα αρχίσει η έκδοση βιβλιαρίων επιταγών της Ελληνικής από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Κατεβάζουν «ρολά» 43 καταστήματα

Σταδιακά και σε βάθος 12 με 15 μηνών θα κλείσουν 100 καταστήματα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Σε πρώτη φάση, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα κλείσουν 43 καταστήματα. Πρόκειται για 28 καταστήματα μερικής λειτουργίας σε κοινότητες και 15 καταστήματα πλήρους λειτουργίας εντός των πόλεων του νησιού. Στα καταστήματα που θα κλείσουν αναρτήθηκαν σχετικές ανακοινώσεις για να ενημερώνεται το κοινό.

Αύριο Δευτέρα θα λειτουργούν κανονικά όλα τα καταστήματα της πρώην Συνεργατικής και θα εξυπηρετούν το κοινό. Η εξυπηρέτηση των πελατών σε 40 κοινότητες της υπαίθρου θα γίνεται από τον Οκτώβριο με δύο κινητές μονάδες τραπεζικών εργασιών της Ελληνικής Τράπεζας.