Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

ΣΚΤ: Έφυγαν εθελούσια 1.026

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

Την αποδοχή του αιτήματος 1.026 ατόμων για αποχώρηση μέσω του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης αποφάσισε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα κατά την τελευταία της Γενική Συνέλευση, την περασμένη Πέμπτη, η οποία επισημοποίησε και το τέλος εποχής για το πιστωτικό ίδρυμα, που ήταν παρόν στα δρώμενα του τόπου για πάνω από εκατό χρόνια. Μετά και την έγκριση των αιτημάτων, το συνολικό κόστος του σχεδίου εκτοξεύθηκε στα 139 εκατομμύρια ευρώ από τα 128 εκ. που είχε αρχικά προϋπολογισθεί (στόχος ήταν να αποχωρήσουν 900 εργαζόμενοι).

Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που έφυγαν από τον Συνεργατισμό την Παρασκευή, μέσω του σχεδίου, θα λάβουν το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που είναι οι 180 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, προχθές, οι αποχωρήσαντες υπάλληλοι έλαβαν, πέρα από τον μηνιαίο μισθό τους, και ποσό ίσο με το υπόλοιπο της ετήσιας άδειάς τους.

Αποζημίωση και ωφελήματα

Αξίζει να σημειωθεί πως η καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους αποχώρησαν εθελούσια από τη ΣΚΤ θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Επιπρόσθετα, η ΣΚΤ θα συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά της στο Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, όπως και στο Σχέδιο Ασφάλειας Ζωής και το Ταμείο Ευημερίας.

Τα προαναφερθέντα ωφελήματα θα έχουν διάρκεια τριών ετών, ενώ σε περίπτωση που ο εργαζόμενος που αποχωρεί δεν συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά που του αναλογεί, η Τράπεζα θα παύσει να καταβάλλει με τη σειρά της την εισφορά που της αναλογεί. Επίσης, για το προσωπικό που αποχωρεί και διατηρεί εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις με συμβατικά επιτόκια, αυτά θα μετατρέπονται σε επιτόκια αγοράς.

Στην περίπτωση που το προσωπικό διατηρεί πιστωτικές διευκολύνσεις στη ΣΚΤ και είναι μη εξυπηρετούμενες ή με καθυστερήσεις, τότε θα δεσμεύεται το 30% (15% από την πρώτη δόση και 15% από τη δεύτερη δόση), μέχρι το άτομο να προβεί σε ενέργειες ρύθμισής τους. Σε σχέση με το προσωπικό που δεν έχει φύγει με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, υπενθυμίζεται ότι από αύριο 1.100 εργαζόμενοι θα ανήκουν στο δυναμικό της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό θα στελεχώνει τον υπό σύσταση Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Προειδοποιήσεις ΕΤΥΚ

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο στο προσωπικό του Συνεργατισμού εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για την αναφορά της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) σε πρόθεσή της να συνάψει ενιαία Συλλογική Σύμβαση και να προχωρήσει στην «εξισορρόπηση της μισθοδοσίας προσωπικού» που θα παραμείνει στον Φορέα.

«Μέσα από την ασαφή διατύπωση της Διοίκησης της Τράπεζας, η Οργάνωσή μας ‘υποπτεύεται’ μειώσεις μισθών κ.λπ. Γι’ αυτό ανησυχούμε!.. Ως γνωστόν, η θέση της Οργάνωσής μας για το θέμα, ήταν και είναι ξεκάθαρη: Θα πρέπει να υιοθετηθούν για όλο το προσωπικό που θα παραμείνει στον Φορέα οι μισθολογικές κλίμακες και γενικά όλες οι πρόνοιες των συμφωνιών ΕΤΥΚ -Τραπεζών», αναφέρει η ΕΤΥΚ.