Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Φούλαραν για τις εκποιήσεις

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:03 | Του Μάριου Αδάμου

ΕΝΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ 126 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Στο έπακρον φαίνεται πως αξιοποίησαν οι τράπεζες το νέο πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας από τη Βουλή τον Ιούλιο. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως πλέον, σχεδόν, καθημερινά, ανακοινώνονται πλειστηριασμοί ακινήτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα γνωστοποιούνται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών, από αύριο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί 126 εκποιήσεις ακινήτων, μεταξύ αυτών ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, σπίτια και διαμερίσματα. Η συνολική επιφυλασσόμενη τιμή (80% της πραγματικής αξίας τους) όλων των ακινήτων, των οποίων προγραμματίζεται ο πλειστηριασμός, ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ακριβότεροι πλειστηριασμοί

Βάσει έρευνας που έκανε η «Σημερινή» της Κυριακής ανατρέχοντας στις σχετικές γνωστοποιήσεις μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, οι τρεις πιο ακριβοί πλειστηριασμοί είναι οι εξής:

1. Στις 11 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός οικοπέδου στον Άγιο Σπυρίδωνα Λεμεσού, συνολικής έκτασης 7.935 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης να αγγίζει τα 3.248.400 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική γνωστοποίηση, εντός του εν λόγω τεμαχίου υπάρχουν ημιτελή οικιστικά κτίρια (εννέα κατοικίες και τέσσερεις 3ώροφες πολυκατοικίες), τα οποία δεν είναι περιλαμβάνονται στην εγγραφή του ακινήτου

2. Την ίδια μέρα, βγαίνει στο σφυρί και το θρυλικό ξενοδοχείο «Βερεγγάρια» στον Πρόδρομο, με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του να έχει καθοριστεί στα 2.360.000 ευρώ.

3. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα εκποιηθεί χωράφι στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας συνολικής έκτασης 9.544 τ.μ., με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του να έχει καθοριστεί στο 1.600.000 ευρώ.

Στο «σφυρί» κατοικίες και διαμερίσματα

Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά ανάμεσα στα 160 και πλέον ακίνητα που προγραμματίζεται να εκποιηθούν εντός του τρέχοντος μηνός, περιλαμβάνονται κατοικίες και διαμερίσματα. Μερικές από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων είναι οι εξής:

* Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η εκποίηση διώροφης κατοικίας στον Στρόβολο, έκτασης 226 τ.μ., με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης τις 209.000 ευρώ.

* Την ίδια μέρα προγραμματίζεται κι η εκποίηση διώροφης πολυκατοικίας, επίσης, στον Στρόβολο, έκτασης 524 τ.μ., με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης να έχει καθοριστεί στις 591.200 ευρώ.

* Στις 17 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η πώληση χωραφιού στη Σια, στο οποίο υπάρχει διώροφη κατοικία. Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στις 651.200 ευρώ.

* Στις 28 Σεπτεμβρίου θα εκποιηθεί και διώροφη κατοικία στο Πολιτικό 126 τ.μ., η οποία φαίνεται να είναι μεγάλης ηλικίας, αφού η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής της έχει καθοριστεί στις 41.600 ευρώ.

* Στις 11 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε πλειστηριασμό 3ώροφη πολυκατοικία στην περιοχή Ομονοίας στη Λεμεσό προς 338 χιλιάδες ευρώ.

* Την ίδια μέρα θα εκποιηθούν και δύο χωράφια, όπου στο ένα εξ αυτών έχει ανεγερθεί διώροφη κατοικία. Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στις 490.800 ευρώ.

* Στις 27 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η εκποίηση κατοικίας στον Άγιο Μάμαντα Λεμεσού, προς 13.400 ευρώ. Από την τιμή πώλησης και μόνο φαίνεται πως πρόκειται για πολύ παλαιά κατοικία.

Ξενοδοχεία και αρχαίο μνημείο

Στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται και η εκποίηση δύο ξενοδοχείων. Του θρυλικού «Βερεγγάρια» στον Πρόδρομο και του «Petit Palais» στις Πάνω Πλάτρες. Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης του «Βερεγγάρια» έχει καθοριστεί στα 2.360.000 ευρώ, ενώ του «Petit Palais» στις 463.600 ευρώ. Μάλιστα, όσον αφορά το δεύτερο ξενοδοχείο προς εκποίηση, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει διπλή γνωστοποίηση, χωρίς να αποκλείεται να έγινε λάθος, αφού δεν είναι η μόνη γνωστοποίηση που παρουσιάζεται δυο φορές και αφορά το ίδιο ακίνητο.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πώληση του ξενοδοχείου αφορά το ½ του μεριδίου του. Επίσης, στα υπό εκποίηση ακίνητα περιλαμβάνεται και χωράφι στην περιοχή Φανερωμένης στη Λευκωσία, στο οποίο υπήρχε κατοικία που είχε κατεδαφιστεί, ενώ σήμερα υπάρχει εντός του αρχαίο μνημείο. Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης του εν λόγω ακινήτου έχει καθοριστεί στις 64.400 ευρώ.

Τι προβλέπει η διαδικασία εκποίησης

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο και λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές θεσπίστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις, με το οποίο, πλέον, οι σχετικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν επισπεύδονται πολύ. Ειδικότερα:

· Ο πλειστηριασμός πραγματοποιείται 145 ημέρες μετά την πρώτη ειδοποίηση Τύπου «Θ», η οποία αποστέλλεται στους δανειολήπτες όταν υπάρχουν καθυστερήσεις 120 ημερών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Με την εν λόγω ειδοποίηση, η τράπεζα προειδοποιεί τον δανειολήπτη πως εάν δεν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρέος του, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου.

· Στις 150 ημέρες παρουσίασης καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του ενυπόθηκου δανείου, δηλαδή 30 μέρες μετά την αποστολή της επιστολής Τύπου «Θ», η τράπεζα αποστέλλει στον δανειολήπτη επιστολή Τύπου «Ι», με την οποία τον καλεί να εξοφλήσει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό συν τους τόκους και άλλα έξοδα.

· Στις 180 ημέρες, η τράπεζα αποστέλλει νέα επιστολή Τύπου «ΙΑ» αυτήν τη φορά, με την οποία τον ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό, με τον δανειολήπτη να έχει δικαίωμα εντός 30 ημερών να ασκήσει έφεση.

· Στις 190 ημέρες η τράπεζα ενημερώνει τον δανειολήπτη ότι θα διορίσει εκτιμητή, καλώντας τον να πράξει το ίδιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ο δανειολήπτης δεν διορίσει δικό του εκτιμητή, η τράπεζα έχει δικαίωμα να διορίσει και τους δύο εκτιμητές, οι οποίοι και θα υπολογίσουν την αξία του ακινήτου.

· Στις 265 ημέρες παρουσίασης καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των ενυπόθηκων δανείων πραγματοποιείται ο πρώτος πλειστηριασμός με επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αν ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση, κατά τους πρώτους τρεις μήνες, η τράπεζα έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο είτε σε πλειστηριασμό είτε απευθείας, σε τιμή όχι μικρότερη του 80% της αξίας του. Στη συνέχεια, κατά τους επόμενους τρεις μήνες έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο με επιφυλασσόμενη τιμή στο 50% της πραγματικής αξίας του και μετά χωρίς καμία επιφυλασσόμενη τιμή.