Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Τα οφέλη της πώλησης δανείων

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:02 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΤΟ 90% ΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 99% ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ. ΤΡΙΠΛΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΥΣ

· ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΞΕΝO FUND, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η «Σ», ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Την πώληση περισσότερων από 14 χιλιάδες δάνεια συνολικού ύψους €2,8 δισ. (εκ των οποίων €2.7 δισ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια), τα οποία έχουν ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (γνωστό ως «Project Helix») προς την Apollo Global Management LLC ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου η Τράπεζα Κύπρου, με το μεικτό αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στο €1,4 δισ. σε μετρητά.

Το χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί από την Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ σε μια εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (η «ΚΕΕΠ»). Στη συνέχεια οι μετοχές της ΚΕΕΠ θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC, τον αγοραστή του χαρτοφυλακίου.

Το χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €5.7 δισ. και καθαρή λογιστική αξία ύψους €1.5 δισ., μη συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της συναλλαγής στον λογαριασμό αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2018. Το μεικτό τίμημα πώλησης κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ανέλθει σε €1.4 δισ. και θα καταβληθεί σε μετρητά. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 14.024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλισμένα με πάνω από 9.065 ακίνητα.

Τριπλό όφελος

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ιωάννη Τελώνη, που μίλησε στη «Σ», πρόκειται για μια πολύ σημαντική πώληση με τριπλό όφελος για την Τράπεζα Κύπρου. «Κατ' αρχάς βελτιώνει σημαντικά τον ισολογισμό της και ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση, απαλλάσσει το Συγκρότημα από τη διαχείριση αυτών των “κόκκινων δανείων” και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αναβάθμισή της από τους ξένους οίκους αξιολόγησης», υπογράμμισε.

Ο Ιωάννης Τελώνης πρόσθεσε ότι το 90% των συγκεκριμένων δανείων ήταν επιχειρηματικά δάνεια, τονίζοντας πως σε περίπτωση που η Τράπεζα προχωρήσει σε παρόμοιου ύψους πώληση πακέτου δανείων, τότε θα φθάσει πολύ κοντά στον μέσο όρο μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο John Patrick Hourican, διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2020, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος θα αποχωρήσει το 2019, σχολιάζοντας τη συναλλαγή, ανέφερε ότι «θα μεταλλάξει την Τράπεζα και είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση ΜΕΔ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έγινε στην Κύπρο».

«Από το 2014 επικεντρωθήκαμε στη μείωση των ΜΕΔ και στη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Η σημερινή συναλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό μας και για ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης», σημείωσε.
«Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και παραμένουμε πιο επικεντρωμένοι από ποτέ στη συνέχιση της αναζήτησης λύσεων, οργανικών και μη, για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις

Η πώληση των δανείων προκάλεσε όμως και αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο. Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι η πώληση δανείων από την Τράπεζα Κύπρου σε επενδυτικό ταμείο του εξωτερικού αποτυπώνει ποιες ήταν οι πραγματικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλη, όταν έφερνε στη Βουλή τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις πωλήσεις δανείων. «Ήθελε να δώσει περισσότερα εργαλεία κερδοφορίας στις τράπεζες, αδιαφορώντας για την προστασία των δανειοληπτών και της κοινωνίας», σημείωσε.

Το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι οι εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν τη θέση του, καθώς, όπως αναφέρει, ήταν το πρώτο που ζήτησε διαγραφές δανείων, δηλαδή διαγραφή των υπερχρεώσεων και των τόκων υπερημερίας, που καταχρηστικά επέβαλαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Επίσης, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι πρόσφατα απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία την προειδοποιεί ότι «δεν θα ανεχθεί την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξασφαλίζονται με αξιόγραφα».

Οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ζημίες ύψους 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες 554 εκατ. ευρώ κατά το α΄ τρίμηνο του 2017. Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας, αυτά μειώθηκαν κατά 435 εκατ. ευρώ ή κατά 5% κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου 2018 και ανήλθαν σε 7,9 δισ. ευρώ στις 30/06, αντιπροσωπεύοντας το 43% του συνόλου των δανείων, σε σύγκριση με το 45% στις 31/3 του 2018 και το 47% στις 31/12 του 2017. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις ανήλθε στο 52% στις 30 Ιουνίου 2018 (σε σύγκριση με 51% στις 31 Μαρτίου 2018 και 48% στις 31 Δεκεμβρίου 2017 στην ίδια βάση).

Ποια είναι η Apollo Fund

H Apollo κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση εναλλακτικών επενδύσεων παγκοσμίως, με γραφεία στη Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Χιούστον, Σικάγο, Βηθεσδά, Τορόντο, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Λουξεμβούργο, Μουμπάι, Δελχί, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη. Στις 30 Ιουνίου 2018, η Apollo είχε υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου $270 δισ. σε μετοχές, δάνεια και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι επενδυμένα σε μια κύρια ομάδα εννέα βιομηχανικών τομέων στους οποίους η Apollo διαθέτει γνώσεις και πόρους.

Αναβάθμιση από Standard and Poor’s

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε τη μακροχρόνια αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου κατά μία βαθμίδα στο «Β+» από «Β», διατηρώντας σταθερή προοπτική, επικαλούμενος την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) ύψους €2,7 δισ. αλλά και την τιμολόγηση ομολόγου πρόσθετου κεφαλαίου €220 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, ο ξένος οίκος διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «Β», διατηρώντας σταθερή προοπτική. «Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι η συμφωνημένη πώληση ΜΕΧ και η τιμολόγηση του ομολόγου «ΑΤ1» αποτελούν ουσιαστικά βήματα για την Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά τη μείωση των εγγενών κινδύνων που σχετίζονται με τη διατήρηση ενός μεγάλου αποθέματος μη παραγωγικών ανοιγμάτων. Η πώληση και η αναμενόμενη νέα έκδοση (του «ΑΤ1») θα συνεισφέρουν επίσης στην ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού προφίλ της τράπεζας, ειδικότερα της ποιότητας ενεργητικού και της κεφαλαιοποίησης», αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον S&P, η πώληση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ θα μειώσει το ποσοστό ΜΕΧ γύρω στο 38% από το 43% στο τέλος Ιουνίου, ενώ η μείωση είναι ακόμη πιο εμφανής, ήτοι 10%, στο 37% από το 47% στις εγχώριες δραστηριότητες (εξαιρουμένων των εργασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο οίκος θεωρεί πως το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο των ΜΕΧ περιλαμβάνονται και €1,8 δισ. επιχειρηματικών δανείων συνεισφέρει στη μείωση των κινδύνων συγκέντρωσης της τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα.

Παράλληλα ο οίκος θεωρεί πως η τράπεζα θα διατηρήσει το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΧ στο 49% μετά την πώληση των ΜΕΧ.

Ο S&Ps τέλος αναμένει πως ο δείκτης ΜΕΧ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα δύο χρόνια στο 23%-26% μέχρι τέλος του 2020, αναθεωρώντας την εκτίμησή του στις 27 Αυγούστου ότι η μείωση θα φτάσει περίπου 30% μέχρι το 2020.