Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Καταστροφικό το Brexit χωρίς συμφωνία

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Οι Βρετανοί που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να χάσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί πολίτες στο σύνολό τους θα επιβαρύνονται περισσότερο για να κάνουν πληρωμές με τραπεζικές κάρτες εντός της ΕΕ και οι επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να αποκοπούν από επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο, εάν επισυμβεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης για την περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει τον Μάρτιο από την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σε πολλούς τομείς για να περιορίσει τις επιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κόστος και βραδύτερους ρυθμούς στις συναλλαγές τους σε ευρώ. Το έγγραφο προειδοποιεί δε για τρύπα ύψους 80 δισεκατομμυρίων στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Το κόστος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε φέτος να περιορίσει τα τέλη που καταβάλλουν οι λιανέμποροι στις συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Χωρίς μία συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, το μέτρο για τις διασυνοριακές συναλλαγές δεν θα εφαρμόζεται πλέον. «Το κόστος των συναλλαγών με κάρτες ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα αυξηθεί και αυτές οι διασυνοριακές πληρωμές δεν θα καλύπτονται πλέον από την απαγόρευση της επιπλέον επιβάρυνσης», αναφέρεται στο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να δώσει στις ρυθμιστικές Αρχές, όπως η Bank of England και η Financial Conduct Authority, ένα «γενικό μεταβατικό εργαλείο», ώστε η εφαρμογή των αλλαγών να είναι σταδιακή και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία εξόδου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποφυγή ανωμαλιών στις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντικό τραπεζικό επενδυτικό κέντρο στην Ευρώπη», αναφέρεται στο κείμενο.

«Απουσία ενεργειών εκ μέρους της ΕΕ, οι πελάτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των επενδυτικών τραπεζών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο», καταλήγει. Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει πως επαφίεται στις ίδιες τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να προετοιμασθούν για το Brexit, εγκαθιστώντας έδρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οργίλη αντίδραση των Brexiteers

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου, πάντως, προκάλεσε την οργή των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit. Οι Brexiteers πολιτικοί του Συντηρητικού Κόμματος κατηγόρησαν τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ για απόπειρα κατατρομοκράτησης των πολιτών, ενώ οι Brexiteers σχολιαστές καταλογίζουν στον κ. Χάμοντ προσπάθεια υπονόμευσης του κυβερνητικού σχεδιασμού και των ανακοινώσεων του Υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Επιπρόσθετα, το σύνολο των συντηρητικών εφημερίδων την Παρασκευή επιτέθηκε με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον Υπουργό Οικονομικών, με τις πληροφορίες να διίστανται ως προς το κατά πόσον η δημοσίευση της επιστολής Χάμοντ ήταν εν γνώσει του Υπουργείου Brexit. Πέρα από την προειδοποίηση για «μεγάλες δημοσιονομικές επιπτώσεις» σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο κ. Χάμοντ αναφέρει στην επιστολή του: «Χημικά, τρόφιμα και ποτά, προϊόντα ένδυσης και μεταποίησης, αυτοκίνητα και λιανική εκτιμάται ότι θα είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά μακροπρόθεσμα, με τον μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στα βορειοανατολικά και στη Βόρεια Ιρλανδία».

Προς κακή συμφωνία

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Sky News την περίοδο 17-20 Αυγούστου αποκαλύπτει ότι το 69% των πολιτών πιστεύουν πλέον ότι η Βρετανία θα καταλήξει σε μια κακή συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, ποσοστό που ήταν μόλις 37% το Μάρτιο. Έξι στους δέκα θεωρούν πως η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά του Brexit στο διάστημα που έχει περάσει από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, και το 37% δηλώνουν πως το αποτέλεσμα του Brexit θα είναι χειρότερο από το αρχικά αναμενόμενο.