Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Παράταση, παρά την υπερκάλυψη του στόχου

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:02 | Του Μάριου Αδάμου

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 960 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΧΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διαψεύδοντας θετικά τα όποια αρνητικά σενάρια, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς εργαζομένων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης. Αν και η προθεσμία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο έληγε το απόγευμα της Παρασκευής και παρά το γεγονός πως ο αρχικός στόχος είχε υπερκαλυφθεί, εντούτοις, η διοίκηση του Συνεργατισμού έδωσε διήμερη παράταση και ταυτόχρονα δικαίωμα και σε άλλους εργαζομένους να συμμετάσχουν σε αυτό.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των συντεχνιών των εργαζομένων στη ΣΚΤ, μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελούσια αποχώρηση 963 εργαζόμενοι, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να αποχωρήσουν 900.

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν άμεσα

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως ασχέτως του τελικού αριθμού των εργαζομένων που θα εκφράσουν την πρόθεσή τους για αποχώρηση μέσω του σχεδίου, η διοίκηση του Συνεργατισμού θα εξετάσει με διαδικασίες εξπρές τις αιτήσεις και θα ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή, εάν γίνεται αποδεκτή ή όχι η αίτησή τους, αφού αναγκαστικά και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα κάποιες από τις αιτήσεις θα απορριφθούν. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως ο προϋπολογισμός του σχεδίου έχει υπολογισθεί και ήδη έχει αυξηθεί σε σχέση με το τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Το σχέδιο αναμένεται να κοστίσει στον Συνεργατισμό και κατά συνέπεια στον Κύπριο φορολογούμενο 128 εκατομμύρια ευρώ.

Το Σχέδιο

Σύμφωνα με το Σχέδιο, το ποσό αποζημίωσης, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, υπολογίζεται ως το ελάχιστο μεταξύ των ακόλουθων δύο:

1. Χρόνια υπηρεσίας Χ ετήσιο ακαθάριστο μισθό Χ 26% με μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις 180 χιλιάδες ευρώ.

2. Σύνολο υπολειπόμενων μισθών μέχρι και την ημέρα αφυπηρέτησης του εργαζομένου με βάση το όριο αφυπηρέτησής του και με βάση τον τελευταίο μηνιαίο ακαθάριστο μισθό του. Σε περίπτωση που το σύνολο των υπολειπόμενων μισθών μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησης είναι μικρότερο από το ποσό όπως υπολογίζεται στο σημείο 1, τότε το ποσό που θα καταβληθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του συνόλου των υπολειπόμενων ακαθάριστων μισθών μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησής του.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν, θα πληρωθούν το υπόλοιπο της ετήσιας άδειάς τους, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Επιπρόσθετα, η ΣΚΤ θα συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά της στο Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, όπως και στο Σχέδιο Ασφάλειας Ζωής και το Ταμείο Ευημερίας.

Τα προαναφερθέντα ωφελήματα θα έχουν διάρκεια τριών ετών, ενώ σε περίπτωση που ο εργαζόμενος που αποχωρεί δεν συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά που του αναλογεί, και η Τράπεζα θα παύσει να καταβάλλει με τη σειρά της την εισφορά που της αναλογεί. Επίσης, για το προσωπικό που αποχωρεί και διατηρεί εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις με συμβατικά επιτόκια, αυτά θα μετατρέπονται σε επιτόκια αγοράς.

Στην περίπτωση που το προσωπικό διατηρεί πιστωτικές διευκολύνσεις στη ΣΚΤ και είναι μη εξυπηρετούμενες ή με καθυστερήσεις, τότε θα δεσμεύεται το 30% (15% από την πρώτη δόση και 15% από τη δεύτερη δόση), μέχρι το άτομο να προβεί σε ενέργειες ρύθμισής τους. Τονίζεται πως τελευταία ημερομηνία αποχώρησης προσωπικού καθορίζεται η 31η Αυγούστου 2018.

Επιλέχθηκαν οι εκλεκτοί

Αν και το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, η Ελληνική Τράπεζα έχει προσεγγίζει μέχρι σήμερα αρκετά από τα μέλη του προσωπικού του Συνεργατισμού, εκφράζοντας την πρόθεσή της να τα εργοδοτήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για υπαλλήλους ηλικίας έως και 50 ετών με ειδίκευση κυρίως στη διαχείριση δανείων. Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα έχει προσεγγίσει επιλεκτικά και κάποιους εργαζομένους με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, τους οποίους στοχεύει να εκμεταλλευθεί για κάλυψη εξειδικευμένων καθηκόντων πέρα από τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Την ίδια ώρα κι η διεύθυνση της ΣΚΤ από την πλευρά της παρείχε και συνεχίζει να παρέχει κάθε δυνατή πληροφόρηση στο προσωπικό που ενδιαφέρεται να μεταφερθεί στον νεοσύστατο φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, όταν κι εφόσον αυτός λειτουργήσει. Παράλληλα με τις κινήσεις Ελληνικής και Συνεργατισμού, και η Altamira κινήθηκε στο παρασκήνιο διαμηνύοντας προς πάσαν κατεύθυνση ότι επιθυμεί να συνεχίσει την εργοδότηση των εργαζομένων που έχουν αποσπαστεί κοντά της.

Το μέλλον όσων θα μείνουν

Υπενθυμίζεται πως σήμερα εργάζονται στον Συνεργατισμό 2.660 άτομα και μέσω του σχεδίου θα αποχωρήσουν 900. Από τα 1.760, περίπου, άτομα που θα απομείνουν, 1.100 θα απορροφηθούν από την Ελληνική Τράπεζα και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στον νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως στον νεοσύστατο Φορέα θα μεταφερθούν με τη δημιουργία του όσοι εργαζόμενοι -400 στον αριθμό- είναι σήμερα αποσπασμένοι στην Αλταμίρα, την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΣΚΤ. Η όλη διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος εργασίας όσων τελικά δεν θα αποχωρήσουν από τον Συνεργατισμό θα παρακολουθείται στενά από τις συντεχνίες που εκπροσωπούν το προσωπικό (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ).

Ικανοποίηση από ΟΕΒ

Σε μια πρώτη αντίδραση για την επίτευξη του στόχου της εθελούσιας αποχώρησης από τον Συνεργατισμό, η ΟΕΒ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή, αφού εκφράζει την ικανοποίησή της, σημειώνει τα εξής: «Οι απροσχημάτιστες μεθοδεύσεις μιας συντεχνίας να υποσκάψει την προσπάθεια, ευτυχώς δεν βρήκαν εύφορο έδαφος ανάμεσα στους εργαζομένους και έτσι η συμφωνία Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μπορεί να ολοκληρωθεί και να αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

»Η ΟΕΒ ωστόσο επαναλαμβάνει την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες του περιεχομένου της εθελουσίας, επί της διαχείρισης μελλοντικών αποδεσμεύσεων εργαζομένων με εργοδότη το Κράτος. Τα παρεχόμενα ποσά στην εθελουσία αποχώρηση της ΣΚΤ, είναι πολλαπλάσια οποιασδήποτε πρακτικής του παρελθόντος και του παρόντος και υπερβαίνουν κάθε μέτρο σύγκρισης είτε ως ποσοστό επί των απολαβών είτε ως απόλυτα ποσά.

»Η ανάκαμψη της οικονομίας μας και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιτεύχθηκαν με τεράστιες θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε συνδυασμό με συνετή δημοσιονομική πολιτική. Την πολιτική αυτή οφείλουμε να τη διατηρήσουμε με ιερή προσήλωση, αφού οι κίνδυνοι δεν εξέλιπαν και η κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει», καταλήγει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.