Σημερινή

Τρίτη, 19/03/2019
RSS

Ποιος κερδίζει από την υποτιμημένη λίρα;

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΧΡΥΣΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ, ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η κλιμάκωση της έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και η σφοδρή οικονομική κρίση, που περνάει η χώρα, φαίνεται να ανοίγουν παράθυρο για εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρώπη. Όπως αναλύει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν θέλουν να δουν μία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, καθώς οι στενοί οικονομικοί δεσμοί των δύο πλευρών γεννούν φόβους διάχυσης της κρίσης.

«Η Γερμανία θέλει να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας, δεν μπορεί να επιτρέψει τη βύθιση της χώρας στο χάος», σχολίασε γερμανική πηγή στο Bloomberg. Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ και η κ. Μέρκελ είχε υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες ότι «κανείς δεν έχει συμφέρον από την οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας». Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με τις διμερείς συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ ετησίως. Περίπου 6.500 πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από γερμανικά κεφάλαια εταιρείες λειτουργούν στην τουρκική αγορά.

Πέρα από τις γερμανικές, πολλές ακόμη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πολυετή, ισχυρή παρουσία και εξάρτηση από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα είναι για την Ε.Ε. ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της και ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών.

Σε μία νομισματική κρίση, όμως, υπάρχουν πάντα και οι κερδισμένοι. Αυτό υπό μία απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως: ότι η τουρκική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν θα οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση και ο πανικός στις διεθνείς αγορές θα αποφευχθεί. Στον τουριστικό τομέα, όσο η κρίση παραμένει υπό έλεγχο, κερδισμένος από το πολύ φθηνό τουρκικό νόμισμα είναι ο τουρισμός της χώρας. Δεν είναι κρυφό ότι οι μεγάλοι «αντίπαλοι» της Τουρκίας σε αυτό το πεδίο, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ανησυχούν ήδη ότι θα χάσουν έδαφος. Ξενοδοχειακοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές του 2019.

Επίσης, οι ξένες εταιρείες, που διαθέτουν πολυετή παρουσία στην Τουρκία και εξαρτώνται από την εσωτερική κατανάλωση στη χώρα, ανησυχούν. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με εκείνες, για τις οποίες η γειτονική χώρα είναι έδρα παραγωγής, αλλά όχι προορισμός πωλήσεων. Αυτές χάρη στη φθηνή λίρα απολαμβάνουν φθηνότερο εργατικό κόστος και εν γένει κόστος λειτουργίας και αύξηση του όγκου πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Ένας σταθερός κερδισμένος από πάσης φύσεως κρίσεις και αναταράξεις είναι τα γερμανικά ομόλογα. Οι επενδυτές τρέχουν για καταφύγιο στο χρέος της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, μειώνοντας δραστικά (ακόμη και σε αρνητικό έδαφος) το κόστος δανεισμού της. Προς το παρόν τα κέρδη τους από την τουρκική κρίση είναι περιορισμένα αλλά εκτιμάται ότι όσο η αναταραχή θα συνεχίζεται, τόσο θα κερδίζουν έδαφος στην αγορά ως επιλογή ασφαλείας, την ώρα που ιταλικά και ελληνικά ομόλογα θα δέχονται πιέσεις ως τοποθέτηση «ρίσκου».

Οι πρόσφατες αναταράξεις αναζωπύρωσαν και το ενδιαφέρον για το χρυσό. Τις ημέρες που νομίσματα και μετοχές βρίσκονταν στο στόχαστρο, ο χρυσός ακολουθούσε την ανιούσα, ξαναβρήκε τη λάμψη του. Η τάση αυτή δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια.

Η τουρκική κρίση συνιστά μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία για το άκρως διασυνδεδεμένο χρηματοοικονομικό σύστημα. Θα αποκαλύψει νέες αδυναμίες του ή θα φωτίσει περισσότερο πτυχές εκείνων, που ήδη γνωρίζουμε. Πάνω από όλα θα καταδείξει εάν η πληθώρα νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και διαχείρισης ρίσκου, που υιοθετήθηκαν σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, θωρακίζει πραγματικά τις τράπεζες έναντι κρίσεων ή δημιουργεί άλλες παρενέργειες.

Η έκθεση τριών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, των BBVA, Unicredit και BNP Paribas, θα μας πει πολλά για το εάν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πραγματικά αφήσει πίσω του πρακτικές του παρελθόντος, εάν έχει περιορίσει τα τρωτά σημεία του.