Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Κύμα φυγής νέων από την Ελλάδα

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Στο θέμα της φυγής των νέων από την Ελλάδα επανήλθαν οι Financial Times την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έναν παράγοντα που υπονομεύει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, από την αρχή της κρίσης (2010) περίπου 400.000 Έλληνες νέοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πτυχιούχοι, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και διαβίωσης στο εξωτερικό.

Όπως εξηγεί ο Εμμανουήλ Πρατσινάκης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι πτυχιούχοι ιατρικής, πληροφορικής και μηχανικοί βρίσκουν αρκετές ευκαιρίες στο εξωτερικό, ενώ ζήτηση έχουν και στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων ή σεφ με εμπειρία στον κλάδο πολυτελούς τουρισμού.

«Έχουν φύγει τόσοι γιατροί και νοσηλευτές από το 2010, που σήμερα ο δοκιμαζομενος τομέας της υγείας αντιμετωπίζει έλλειμμα 8.000 γιατρών», σχολιάζει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Η χώρα έχει χάσει συνολικά περισσότερους από 18.000 γιατρούς, όχι μόνο αποφοίτους, αλλά και αναγνωρισμένους γιατρούς ειδικότητας... Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι θα έρθουν πίσω», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, λιγότεροι από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδίαζαν να επιστρέψουν μέσα στην επόμενη τριετία και μόνο το 20% δήλωναν πρόθυμοι να επιστρέψουν μακροπρόθεσμα.