Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

«Ψηφιακό» κλειδί για θέσεις εργασίας

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΕΣ ΛΟΓΩ «ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Mε την ανεργία να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα να αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές χώρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρατηρείται το παράδοξο πολλές νέες θέσεις εργασίες να παραμένουν κενές. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Έλενα Πρασσάκη, επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, ποσοστό μεγαλύτερο του 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες διεθνώς παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης σχετικής κατάρτισης, εκτιμώντας ότι το «χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων» θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς δισεκατομμύρια συσκευές συνεχώς συνδέονται στο διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης τεράστιων όγκων δεδομένων και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας του ΙΤ.

Αποτέλεσμα του χάσματος δεξιοτήτων είναι να υπάρχουν σήμερα σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνεργοι νέοι, λόγω ακριβώς της αιτίας αυτής, με το πρόβλημα να είναι οξύ και στην Ελλάδα.

Η κ. Έλενα Πρασσάκη στο σημείο αυτό αναφέρεται στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy (NetAcad), που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco, και έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα, ώστε να μπορούν ν' αντεπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Για να συμβεί αυτό, το δίκτυο της NetAcad περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές σήμερα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το πρόγραμμα Cisco Networking Academy αριθμεί 28 Ακαδημίες με 48 πιστοποιημένους εκπαιδευτές, που έχουν ήδη δημιουργήσει 9.000 πιστοποιημένους αποφοίτους, με τους εγγεγραμμένους μαθητές σήμερα να ξεπερνούν τους 1.500. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να καινοτομούν σαν τεχνολόγοι, να σκέπτονται σαν επιχειρηματίες και να ενεργούν σαν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πρασσάκη, επισημαίνοντας αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος. H εμπειρία μάθησης, που οδηγεί από την απόκτηση των δεξιοτήτων στις θέσεις εργασίας, καθίσταται εφικτή χάρη σε ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει όλους τους πόρους της Cisco, καθώς και τους εκατοντάδες συνεργάτες της παγκοσμίως.

Τέλος, το πρόγραμμα παρέχεται μέσω μιας παγκόσμιας πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία και καταρτιζόμενους σε κάθε γωνιά της Γης. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της Cisco είναι κοινή για τις ακαδημίες της και τους σπουδαστές της σε όλον τον κόσμο.

Ποιους αναζητούν;

Ο προγραμματισμός, η σχεδίαση, η εγκατάσταση και η υποστήριξη δικτύων, web εφαρμογών, η ανάπτυξη λογισμικού, η εγκατάσταση και η συντήρηση δικτύων, η ασφάλεια συστημάτων συνθέτουν τη λίστα των ψηφιακών δεξιοτήτων που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ, αναφέρει η κ. Πρασσάκη. Οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναζητούν επαγγελματίες: network engineers, ICT service managers, IT business analysts, systems analysts, computer network professionals, database developer, IT security specialist, web analysts, web developers, web technicians, applications programmers, web technicians, software developers, digital/web designers κ.ά.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερους τομείς (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες (hackathons, online courses, certifications κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.