Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Η μείωση του ΦΠΑ δεν έφτασε στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ

Ευσεβοποθισμός των βουλευτών αποδεικνύεται η μείωση κατά 10% των τροφείων στους οίκους ευγηρίας, λόγω και της αντίστοιχης (μείωσης) που επιβλήθηκε με σχετική νομοθεσία στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στις χρεώσεις των γηροκομείων, αφού φαίνεται ότι ουδόλως το πληροφορήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι και σε σπάνιες περιπτώσεις εφαρμόστηκε.

Η σχετική νομοθεσία, που ψηφίστηκε στις 8 Ιουνίου, προνοεί ότι ο ΦΠΑ στα γηροκομεία μειώνεται από 19% στο 9%, ώστε να επωφεληθούν οι ένοικοι των γηροκομείων, αλλά κυρίως οι συγγενείς τους που αναλαμβάνουν τις σχετικές διευθετήσεις. Παρά ταύτα, σε σχετική έρευνα που διενεργήσαμε σε οίκους ευγηρίας, αλλά και ανάμεσα σε συγγενείς ηλικιωμένων, φαίνεται ότι κανείς δεν γνώριζε περί της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και ούτε είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση από οργανώσεις συνταξιούχων ή έστω κάποιο αρμόδιο τμήμα Υπουργείου.

Προφανώς και οι ιδιοκτήτες των οίκων ευγηρίας θα πρέπει να προβούν στις κατάλληλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε η μείωση του ΦΠΑ να μεταφερθεί στα τροφεία των ηλικιωμένων, κάτι που ενδέχεται να παρατηρηθεί και στους λογαριασμούς των επόμενων μηνών. Πάντως η μείωση σε 10% του ΦΠΑ στα γηροκομεία και η αντίστοιχη στα τροφεία των ενοίκων τους θα προσφέρει ανάσα στους ηλικιωμένους, αφού ως γνωστόν με τη νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων τα παιδιά παραπέμπουν τους γονείς τους σε οίκους ευγηρίας είτε λόγω αναγκαιότητας για καλύτερη περιποίηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε λόγω (της συνήθους δικαιολογίας περί βαρυφορτωμένου προγράμματος) έλλειψης χρόνου για να ασχοληθούν με τους ανθρώπους που τους έφεραν στη ζωή.

Αν δε ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων λαμβάνει χαμηλή σύνταξη, η παραμονή στα γηροκομεία -που ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς- καθίσταται δύσκολη για τους συγγενείς, οι οποίοι χρειάζεται να δίνουν κάθε μήνα ορισμένα χρήματα για να καλυφθούν τα τροφεία.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, όπου και διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα μεταφερθεί στα τροφεία των ηλικιωμένων, υποσχέθηκαν ότι θα παρακολουθούν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Τι έλεγαν οι βουλευτές όταν ψήφιζαν

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας τονίστηκε από τους βουλευτές ότι στόχος της μείωσης ήταν να επωφεληθούν οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειές τους και όχι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών γηροκομείων. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε πως ευχής έργον ήταν να καταργηθεί ο ΦΠΑ για τα γηροκομεία. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, σημείωσε πως τη μείωση θα πρέπει να απολαύσουν οι ηλικιωμένοι, δηλώνοντας ότι θα ελεγχθεί από τη Βουλή αν η μείωση θα πάει στους ηλικιωμένους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου τόνισε πως ο νόμος στοχεύει να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειές τους. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως το θέμα έχει ευρύτερες διαστάσεις και σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα. Παρατήρησε ότι άπτεται της πολιτικής για τους ηλικιωμένους, προσθέτοντας ότι μόνο 24 κρατικά γηροκομεία υπάρχουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης συνέστησε προς του ηλικιωμένους και τους οικείους τους να ελέγχουν την απόδειξη, ώστε να διαπιστώνουν ότι επωφελούνται της μείωσης, ενώ ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι η μείωση γίνεται για τους ηλικιωμένους και μόνο. Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας παρατήρησε ότι η σύγχρονη προσέγγιση δεν είναι να γεμίσουμε την Κύπρο γηροκομεία, αλλά να παρέχεται ποιότητα ζωής και φροντίδας στα σπίτια των ηλικιωμένων.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως από τον ερχόμενο μήνα οι ηλικιωμένοι πρέπει να πληρώνουν στα γηροκομεία 10% λιγότερο, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα παρακολουθεί τη μείωση.