Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Σκληρό το «κέλυφος» του ορισμού

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ «SHELL COMPANIES»

Χωρίς αλλαγές ουσίας ο ορισμός, που προσέδωσε στις εταιρείες κέλυφος (Shell Companies) σε πρόσφατη εγκύκλιό της η Κεντρική Τράπεζα, θα ενσωματωθεί στη σχετική της Οδηγία, θέτοντας σε «στενό μαρκάρισμα» τη λειτουργία τέτοιων εταιρειών στην Κύπρο.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες επηρεάζονται άμεσα, εντούτοις αντικρίζουν με θετικό μάτι και συμφωνούν με την πρωτοβουλία, που ανέλαβε η εποπτική Αρχή.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εξού και όπως αποκάλυψε από την περασμένη Κυριακή η «Σ» οι ΣΕΛΚ, CIPA, CIFA και ο Δικηγορικός Σύλλογος, απέστειλαν στην Κεντρική Τράπεζα πρόταση αναθεώρησης της ερμηνείας της για τις εταιρείες κέλυφος.


Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση της οδηγίας της για τις εταιρείες κέλυφος, εισέρχεται η Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία για των τραπεζών, που αφορούν στις εταιρείες κέλυφος, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πελατολόγιό τους, διαβιβάστηκαν στην Κεντρική Τράπεζα, όπως τους είχε ζητηθεί από τις 31 Ιουλίου.

Πότε αναμένεται η Οδηγία

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, φέρουν την τελική απόφαση για την έκδοση της Οδηγίας να λαμβάνεται, κατά πάσα πιθανότητα, εντός Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ο λόγος για τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε αναλυτική κατάσταση δεδομένων από τις τράπεζες ήταν, ακριβώς, για να μπορέσει να προσαρμόσει αναλόγως την οδηγία της. Για την ώρα επεξεργάζεται και αξιολογεί τα συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να προχωρήσει και να λάβει την τελική της απόφαση, η οποία θα οριστικοποιεί την ακριβή ερμηνεία των εταιρειών κέλυφος, η οποία θα λάβει τη μορφή οδηγίας.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα σημειώνουν στη «Σ» ότι «η ουσία της ερμηνείας της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα αλλάξει. Αυτό, το οποίο θα γίνει είναι ότι η οδηγία θα προσαρμοστεί στις συνθήκες».

Συμφωνούν οι τραπεζίτες

Θετικά αντικρίζουν οι τράπεζες την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας για απόδοση ορισμού, που καθορίζει τι εστί εταιρεία κέλυφος. Η ερμηνεία της Κεντρικής δίδεται ώστε οι τράπεζες να τερματίσουν τη συνεργασία τους με τέτοιες εταιρείες και να αρνούνται να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις στο μέλλον με νέες, όταν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η κίνησή της δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι απότοκο της έντασης των αμερικανικών πιέσεων για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το ρωσικό στοιχείο. Όπως είχε γράψει και στο παρελθόν η «Σ», οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος θα πρέπει να επιλέξει «άρμα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στον κυκλώνα της διαμάχης ΗΠΑ - Ρωσίας», σημειώνουν πηγές από τραπεζικούς κύκλους, προσθέτοντας ότι «ήταν αναπόφευκτη η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες κέλυφος». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «αναμένουμε πως, ιδίως, για τις οικογενειακές shell companies, θα υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις στον ορισμό».

Οι τράπεζες προσπαθούν να καλύψουν πλήρως τα νώτα τους, αφού έχουν μόλις δύο ανταποκρίτριες τράπεζες, οι οποίες τους κρατούν ανοιχτή τη «στρόφιγγα» του δολαρίου, διατηρώντας τις σε επαφή με τον έξω κόσμο. «Δεν μπορούν να μην συμφωνήσουν με την ερμηνεία οι τράπεζες», σημειώνουν με νόημα στη «Σ» πηγές από την Κεντρική Τράπεζα.

Δεν μας δεσμεύουν αλλά…

Ενδεικτικά είναι και τα όσα ανέφερε στο Σίγμα ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη. Ερωτηθείς για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, επισήμανε ότι ως Κύπρος, «έχουμε την επιβεβαιωτική σφραγίδα και του ΔΝΤ και της ΕΕ όσον αφορά στις κινήσεις βελτίωσης, που κάναμε και έπρεπε να τις κάνουμε εκεί που είχαμε αδυναμία».

Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Χάρης Γεωργιάδης, «υπάρχει κι ένα ζήτημα ειδικότερο, που δεν είναι ζήτημα των κοινών ευρωπαϊκών ή διεθνών αποφάσεων, το οποίο είναι η αμερικανική πολιτική. Η αμερικανική πολιτική ειδικότερα και οι αμερικανικές κυρώσεις, δεν δεσμεύουν νομικά κανένα κράτος-μέλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδιωτικοί οργανισμοί, όπως οι τράπεζες, δεν λαμβάνουν υπόψη και πως δεν παίρνουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος επιβολής δευτερογενών κυρώσεων από τις αμερικανικές Αρχές».

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο της Κεντρικής, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να σχολιάσει αποφάσεις μιας ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής. Παρά ταύτα, σε γενικότερο πλαίσιο, όπως είπε, «η απόλυτη αδιαπραγμάτευτη θέση υπέρ της συμμόρφωσης, δεν πρέπει να ταυτίζεται με απόλυτες γραφειοκρατικές προσεγγίσεις ή με προσεγγίσεις που θα αποστερήσουν από τη χώρα μας ένα ζωτικό τομέα των Υπηρεσιών, στέλνοντας κύκλο εργασιών σε άλλα κράτη-μέλη. Είναι κομμάτι της πρόκλησης να βρούμε τη σωστή ισορροπία, που από τη μία θα διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας και από την άλλη να προσαρμοστεί ο τομέας των υπηρεσιών στα νέα δεδομένα, ώστε να συνεχίσει να έχει θετική προοπτική».

Δυτική σφραγίδα στον ορισμό

Η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», δεν εργάστηκε μόνη για τον καταρτισμό του ορισμού, που έχει προσδώσει στις εταιρείες κέλυφος. Η ερμηνεία της έχει εμποτιστεί, κυρίως, από την αμερικανική FinCEN και την FATF. Τραπεζικοί κύκλοι, αναφέρουν στη «Σ» ότι στις πρόσφατες επαφές, που πραγματοποίησαν στελέχη των κυπριακών τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων εμπλεκομένων, στις ΗΠΑ, η γνωστοποίηση της εγκυκλίου κέντρισε το ενδιαφέρον των συνομιλητών τους.

Οι τραπεζίτες σε συνεργασία με την Κεντρική και συμβουλευτικό οίκο πραγματοποιούν συντονισμένη εκστρατεία για να πείσουν σχετικά με την αξιοπιστία των μέτρων που εφαρμόζονται, πλέον, στην Κύπρο με στόχο την καταπολέμηση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι συναντήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ειδική συζήτηση για την Κύπρο στο Κογκρέσο, με θετικές αναφορές στα μέτρα που λαμβάνονται για το ξέπλυμα.

Η ισχυρή FATF

H Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ιδρύθηκε από τους G-20 το 1989. Είναι διεθνής οργανισμός, ο οποίος πρώτος έχει διαμορφώσει κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος. Τα κεντρικά της γραφεία φιλοξενούνται στα κτήρια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Η Κύπρος και άλλα 10 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι μέλη της. Ως νέα μέλη της Ένωσης συμμετέχουν στην Eπιτροπή Moneyvall του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε ιδρυθεί μεταγενέστερα, το 1997.

H FATF, όπως ανέφεραν στη «Σ» γνώστες του θέματος, «καθορίζει τα πρότυπα, τα οποία εφαρμόζονται από την ΕΕ και όλες τις χώρες, κυρίως, σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ΕΕ ακολουθεί τα πρότυπά της όταν νομοθετεί. Η FATF αξιολογεί τις χώρες-μέλη της, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Την ίδια μεθοδολογία ακολουθεί και η Moneyvall, η οποία αξιολογεί την Κύπρο».

Αλίμονο εάν…

Λαμβανουμένου υπόψη ότι ιδρύθηκε από τους G-20, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «η FATF έχει και ισχυρή πολιτική ισχύ. Είναι το σώμα που καθορίζει πολιτική και προβαίνει σε συστάσεις, τις οποίες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν, αλίμονο αν δεν τις ακολουθήσεις, οπότε κι εμείς τις ακολουθούμε». Τα τελευταία χρόνια, στις αξιολογήσεις της Moneyvall συμμετέχει εκπρόσωπος της FATF, και αντιστρόφως. Αυτό θα συμβεί και κατά την αξιολόγηση της Κύπρου το 2019, αφού θα έχει συμμετοχή στην ομάδα αξιολόγησης.