Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη κόμματα και υπουργός

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Γιώργου Αγαπίου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΚΤ

Ο πρώτος γύρος καταθέσεων της Ερευνητικής Επιτροπής πυροδότησε και το εύφλεκτο πολιτικό κλίμα, προδιαγράφοντας εν πολλοίς όσα θα ακολουθήσουν μετά την ανακοίνωση του τελικού πορίσματος. Ήδη η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ), αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, σχολίασαν τις πρώτες καταθέσεις στελεχών του Συνεργατισμού δείχνοντας δυνητικά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνεται η (διόλου τυχαία) σιωπηλή στάση που τηρούν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών, οι οποίοι αναμένουν να έχουν πλήρη εικόνα προτού τοποθετηθούν. Δεδομένο πάντως θεωρείται ότι η τελική έκβαση των ερευνών και ο καταμερισμός ευθυνών από την ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή θα σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου γύρου πολιτικών αντιπαραθέσεων για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και υπό την επιφύλαξη των συμπερασμάτων της Επιτροπής, αυτό που προκύπτει είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει «μέχρι τέλους» τον υπουργό Οικονομικών. Πηγές της Πινδάρου αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση «Συνεργατισμός» έχει πλήξει την αξιοπιστία της Κυβέρνησης, αλλά θεωρούν ότι, αφενός, το πολιτικό κόστος «είναι ελεγχόμενο» και, αφετέρου, ότι ο υπουργός έκανε το καλύτερο δυνατό υπό τις δεδομένες συνθήκες, ρίχνοντας ευθύνες στις διαχρονικές στρεβλώσεις και αδυναμίες που προϋπήρχαν.

Ήδη στην Πινδάρου υποβόσκει ένα κλίμα δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι η Ερευνητική μέχρι στιγμής ασχολείται μόνο με όσα έγιναν μετά το 2013. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κτίζει μια πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις (σφοδρές κάποιες φορές) επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο κρατικό ραδιόφωνο ότι, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για παρεμβάσεις, έγινε η σχετική αντίθετη τοποθέτηση από τον πρώην πρόεδρο της επιτροπείας. Μίλησε επίσης για «δίκτυο στον Συνεργατισμό» που παραχωρούσε δάνεια με σκανδαλώδη τρόπο, χωρίς έλεγχο και γι' αυτό προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλήθεια», υποστήριξε ότι η κατάληξη στον Συνεργατισμό ήταν «αναγκαία εκ των πραγμάτων».

Στον αντίποδα, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος, σχολιάζοντας τις (δύο πρώτες) καταθέσεις Στροβιλίδη-Κληρίδη, μίλησε για «οικονομικό έγκλημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διόρισε εγκάθετους στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι έδρασαν «με υπέρβαση εξουσιών, αυθαιρεσίες και με υπόνοια εξυπηρέτησης». Έντονα επικριτικές ήταν και οι αναφορές από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα που τοποθετήθηκαν, όπως η αναφορά των Οικολόγων, που εξέφρασαν «αποτροπιασμό για τα όσα άρχισαν να γνωστοποιούνται».

Από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και πληροφορίες, είναι φανερόν ότι έχει επενδυθεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στο πόρισμα της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής και, αναλόγως του περιεχόμενου, θα υπάρξει είτε κορύφωση είτε σχετικά γρήγορη εκτόνωση της πολιτικής σύγκρουσης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.