Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Παρασκήνιο μέχρι το παρά πέντε

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:02 | Του Μάριου Αδάμου

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΣΚΤ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ «900»

ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΕΤΥΚ, ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ALTAMIRA ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την ανταπόκριση των εργαζομένων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο σχέδιο πέραν των πεντακοσίων εργαζομένων. Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός πως η τελευταία ημέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στελέχη του Συνεργατισμού και συντεχνίες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο στόχος που έχει τεθεί, δηλαδή να αποχωρήσουν εννιακόσια άτομα, μπορεί να επιτευχθεί.

Τα σενάρια

Σε περίπτωση, όμως, που μέχρι την Παρασκευή δεν καλυφθεί ο στόχος, παραμένει άγνωστο, για την ώρα, τι θα πράξει η εργοδοτική πλευρά. Δηλαδή, αν θα αποδεχθεί τις αιτήσεις όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα προχωρήσει σε απολύσεις αριθμού υπαλλήλων ίσου με το υπόλοιπο που απομένει για κάλυψη του στόχου ή αν θα τις απορρίψει και θα προχωρήσει σε απολύσεις εννιακοσίων υπαλλήλων. Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, η αντίδραση των συντεχνιών θεωρείται δεδομένη, αφού έχουν καταστήσει σαφές, από την πρώτη στιγμή, πως δεν θα δεχθούν καμία απόλυση υπαλλήλου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η εργοδοτική πλευρά, δηλαδή το κράτος, έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, αλλά και ούτε θα δοθεί παράταση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από εργαζόμενους για συμμετοχή τους στο σχέδιο. Στο ενδεχόμενο, τώρα, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων για συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, τότε η τράπεζα έχει το δικαίωμα, με βάση και τις πρόνοιες του σχεδίου, να μην εγκρίνει την αίτηση υπαλλήλων για έξοδο.

Τα εμπόδια και οι βολιδοσκοπήσεις

Τα πιο πάνω σενάρια, πάντως, καταγράφονται ένεκα των καταγγελιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ότι μία εκ των τεσσάρων συντεχνιών που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στον Συνεργατισμό καταβάλλει προσπάθεια αποτροπής των επηρεαζομένων για υιοθέτηση του σχεδίου. Πρόκειται για την ΕΤΥΚ, η οποία είναι και η μόνη που δεν υιοθέτησε το σχέδιο και είχε καλέσει τα μέλη της να μην συμμετάσχουν σε αυτό. Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν την Ελληνική Τράπεζα να έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει μέλη του προσωπικού, εκφράζοντας την πρόθεσή της να τα εργοδοτήσει.

Πρόκειται για υπαλλήλους ηλικίας έως και 50 ετών με ειδίκευση κυρίως στη διαχείριση δανείων. Επίσης, προσεγγίζει επιλεκτικά και κάποιους εργαζομένους με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία στοχεύει να εκμεταλλευθεί για κάλυψη εξειδικευμένων καθηκόντων πέραν από τη διαχείριση προβληματικών δανείων. Παράλληλα, με τις κινήσεις της Ελληνικής Τράπεζας, η διεύθυνση της ΣΚΤ παρέχει κάθε δυνατή πληροφόρηση σε εργαζομένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να μεταφερθούν στον νεοσύστατο φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, όταν κι εφόσον αυτός λειτουργήσει.

Από την πλευρά της, δε, η Altamira δεν μένει με τα χέρια δεμένα, ένεκα και του γεγονότος πως θα αποτελεί μέρος του Φορέα, διαμηνύοντας προς πάσαν κατεύθυνση ότι επιθυμεί να συνεχίσει την εργοδότηση των εργαζομένων που έχουν αποσπαστεί κοντά της. Σημειώνεται πως, στην Altamira εργοδοτούνται σήμερα 400 άτομα, ενώ στον Φορέα προβλέπεται να εργοδοτηθούν 800 άτομα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Κι ενώ η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τον Συνεργατισμό βρίσκεται σε εξέλιξη, η εργοδοτική πλευρά, κάθε φορά που της δίδεται η ευκαιρία, επαναλαμβάνει τη θέση της πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο σχέδιο ή να βελτιωθεί, έστω και κατ' ελάχιστον, το υφιστάμενο. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο «Σίγμα», χαρακτήρισε το σχέδιο γενναιόδωρο, κάτι που ήταν, όπως είπε, συνειδητή απόφαση της τράπεζας και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για τον λόγο αυτό, παρότρυνε τους υπαλλήλους να το υπογράψουν, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλο και πως είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφερθεί. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σε σχέση με το σχέδιο, υποδεικνύοντας πως είναι απόλυτα εγγυημένο. «Το σχέδιο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο.

Το κόστος κι άλλα στοιχεία

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ΣΚΤ εργοδοτεί 2.660 εργαζομένους και θέλει μέσω του σχεδίου, που θα στοιχίσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 900 άτομα. Από τα 1.760, περίπου, άτομα που θα απομείνουν, 1.100 θα απορροφηθούν από την Ελληνική Τράπεζα και οι υπόλοιποι (γύρω στους 800) θα μεταφερθούν στον νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι το ανώτατο ύψος χαριστικών αποζημιώσεων που θα δοθεί στους εργαζομένους, οι οποίοι θα θελήσουν εθελούσια να αποχωρήσουν από τον Συνεργατισμό, θα αγγίζει τις 180 χιλιάδες ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να εκταμιεύεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.