Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Οι συλλογικές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Γιώργου Μουσκίδη

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΗΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Είναι κανόνας οι αναπτύξεις στον τομέα των ακινήτων να γίνονται, κατά κύριο λόγο, από εταιρείες ανάπτυξης γης. Κατά καιρούς, όμως, βλέπουμε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες ή μεγάλα ταμεία προνοίας να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ντιβέλοπερ.

Μετά από την οικονομική κρίση του 2013, είναι γεγονός ότι μειώθηκε και ο αριθμός επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την εκτέλεση τέτοιων έργων. Οι τράπεζες έγιναν πολύ πιο προσεκτικές στη δανειοδότηση των εταιρειών ανάπτυξης γης, με ευδιάκριτη πλέον μια τάση αποστροφής στη δανειοδότηση του τομέα των ακινήτων.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για παράκαμψη των τραπεζών και την προώθηση των συλλογικών επενδύσεων ως μια νέα πηγή κεφαλαίων προς τον συγκεκριμένο τομέα. Ας αναλύσουμε τη συγκεκριμένη ιδέα, δηλαδή πώς μπορούν τα συλλογικά κεφάλαια να επενδυθούν στον τομέα των αναπτύξεων.

Οι σπόνσορες μιας ανάπτυξης (οι διαχειριστές του έργου δηλαδή), προχωρούν στη διεκπεραίωση της προκαταρκτικής εργασίας, δηλαδή αναγνωρίζουν και δεσμεύουν το κατάλληλο τεμάχιο γης, προχωρούν στη διενέργεια των σχετικών μελετών και υποβάλλουν τις αιτήσεις για αδειοδότηση.

Όταν ωριμάσει μια ολοκληρωμένη και επικερδής πρόταση για ανάπτυξη, τότε απευθύνονται σε αριθμό επενδυτών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου. Συνήθως πρόκειται για μικρό αριθμό επενδυτών από τον κύκλο των διαχειριστών που συνήθως επενδύουν σε πολλά έργα των διαχειριστών.

Το κλειδί της επιτυχίας

Εννοείται ότι για την επιτυχία τέτοιων αναπτύξεων, τόσο οι σπόνσορες όσο και οι σύμβουλοί τους, πρέπει να είναι άτομα με γνώσεις και εμπειρίες στην ανέγερση τέτοιου είδους έργων. Ίσως να είναι θεμιτό ένας εκ των επενδυτών να είναι εταιρεία ανάπτυξης που θα βοηθήσει με την τεχνογνωσία και πείρα. Οι αναπτύξεις αυτές τείνουν να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές που ένας ντιβέλοπερ θα επιχειρούσε από μόνος του.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, να αναφέρουμε ότι έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένη ανάπτυξη που δρομολογείται στη Λευκωσία, σε πολύ προσιτή και ήσυχη οικιστική περιοχή, με πρόσβαση τόσο προς το κέντρο της πόλης όσο και προς τον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού. Η ανάπτυξη αφορά στη δημιουργία 100 περίπου διαμερισμάτων σε μια κλειστή πράσινη κοινότητα, με περιορισμένη πρόσβαση μόνο στους κατοίκους, χωρίς αυτοκίνητα, αφού οι χώροι στάθμευσης και οι βοηθητικοί χώροι θα βρίσκονται υπόγεια.

Ποιοτικά έργα

Θα υπάρχει κεντρική πλατεία με χώρο πρασίνου, παιδότοπο, πεζόδρομο για περπάτημα και τρέξιμο, με μεγάλη πισίνα και με όλες τις άλλες διευκολύνσεις και ανέσεις που επιζητεί σήμερα ο κάθε ιδιοκτήτης και ένοικος. Τέτοιου είδους έργα απουσιάζουν από τη Λευκωσία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τέτοια έργα προσφέρουν μια μοναδική λύση στους αγοραστές στην αναζήτηση για έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής.

Να αναφέρουμε ότι αν και θα προσφέρονται υψηλής ποιότητας διαμερίσματα πολυτελείας με όλες τις καθημερινές υπηρεσίες προς τους κατοίκους, οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές και θα απευθύνονται στον μέσο κάτοικο της Λευκωσίας. Οι επενδυτές του έργου θα μπορούν να κρατήσουν την επένδυσή τους στο έργο για περίοδο περίπου πέντε χρόνων, μέχρι την ολοκλήρωσή του, με ετήσια απόδοση που αναμένεται πέραν του 15% ή να ανταλλάξουν το κεφάλαιο της επένδυσής τους με διαμέρισμα ή διαμερίσματα, με σημαντική έκπτωση από τις κανονικές τιμές.

Είναι φανερό ότι με αυτά τα δεδομένα δίνεται η ευκαιρία σε άτομα που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων να το πράξουν, χωρίς να υποστούν την ταλαιπωρία για εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από την κυβέρνηση, τα τρεχάματα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες και γενικά όλη την κοπιώδη ταλαιπωρία που συνεπάγεται η ανέγερση ενός ακινήτου. Απλώς θα επενδύσουν ένα ποσό που θα διέθεταν, ούτως ή άλλως, για τον σκοπό αυτό.

Με αυτό τον τρόπο, επίσης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν και στην εκτέλεση πιο μεγάλων έργων, που από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να πράξουν, με καλύτερες προοπτικές κέρδους.

Μεγαλύτερη απόδοση

Είναι κατάλληλη και για μικρούς επενδυτές. Αντί να αγοράσει κάποιος ένα μονάρι, να έχει απόδοση 4% τον χρόνο και να είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει όλα τα τρεχάματα που απαιτεί μια τέτοια ενέργεια (επιδιορθώσεις, φόροι, ενοικιαστές κ.ά.) μπορεί να επενδύσει το αντίστοιχο ποσό και να έχει προοπτική πολλαπλάσιας απόδοσης, χωρίς την ταλαιπωρία και σχετικές υποχρεώσεις.

Τέτοιες επενδύσεις πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για τους επενδυτές, αφού οι διαχειριστές είναι εγκεκριμένοι από το κράτος. Το επιχειρηματικό ρίσκο φυσικά παραμένει στους επενδυτές αφού και οι ίδιοι πρέπει να αξιολογήσουν την πρόταση των διαχειριστών και αφού αντιλαμβάνονται και συμφωνούν με τις προβλέψεις, τότε προχωρούν με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Είναι η ώρα, λοιπόν, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια από συλλογικές επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, τόσο για όφελος των επενδυτών όσο και για χάρη της ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)