Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Ξετυλίγεται το κουβάρι της μεγάλης κατάρρευσης

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:05 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

Μετά την εκρηκτική πρεμιέρα της Παρασκευής και τις καταγγελίες Κληρίδη - Στροβολίδη για «ανυπαρξία ελέγχου», «παρεμβάσεις» και «ειλημμένες αποφάσεις», συνεχίζονται αύριο οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό με πρώην και νυν στελέχη της Τράπεζας. Πρώτος θα καταθέσεις το ανώτερο στέλεχος της ΣΚΤ, Ανδρέας Τρόκκος, ενώ ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος της Συνεργατικής Τάκης Ταουσιάνης και το πρώην μέλος Επιτροπείας Δημήτρης Θεοδότου. Έπονται Πογιατζής, Πηγασίου, Σταύρου, Πανταζής και Θεοδότου.


Συνεχίζονται αύριο Δευτέρα οι δημόσιες ακροάσεις για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», όπου εδρεύει η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Μετά την εκρηκτική «πρεμιέρα» της Παρασκευής και τις σοβαρές καταγγελίες που εξαπέλυσαν τα πρώην ανώτερα στελέχη της Συνεργατικής Μάριος Κληρίδης και Γεώργιος Στροβολίδης περί ανυπαρξίας ελέγχου, ειλημμένων αποφάσεων και υπερβάσεων εξουσιών στην τράπεζα, θα πάρει τη σκυτάλη των καταθέσεων, στις εννέα το πρωί, ο Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης και Συντονισμού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Ανδρέας Τρόκκος, ο οποίος θα συμμετάσχει και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Αναμένεται να κληθεί από την Επιτροπή να δώσει τη δική του εικόνα για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, αλλά και να σχολιάσει τις καταγγελίες Κληρίδη και Στροβολίδη. Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Τρόκκος κατέθεσε και ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, τον Μάιο του 2013.

Αύριο, μετά τον κ. Τρόκκο, θα καταθέσουν οι Τάκης Ταουσιάνης (10:30 π.μ.), πρώην Πρόεδρος Επιτροπείας της ΣΚΤ, και Δημήτρης Θεοδότου (12μ.), Πρώην Μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ. Ο κ. Ταουσιάνης αναμένεται να ρωτηθεί και για τους λόγους παραίτησής του, τον Οκτώβριο του 2017. Την Τρίτη, 7 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν οι Πογιατζή (9 π.μ.), Πηγασίου (10:00 π.μ.) και Σταύρου (12μ.) και στις 8 Αυγούστου οι Πανταζής (9 π.μ.) και Θεοδότου (10:30 π.μ.).

«Ανύπαρκτοι έλεγχοι και ειλημμένες αποφάσεις»

Τον χορό των καταθέσεων, στο συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, άρχισε, προχθές, ο Γεώργιος Στροβολίδης, πρώην μη Εκτελεστικό μέλος της Συνεργατικής, από το 2010 μέχρι το 2013 και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ίδιας τράπεζας, μέχρι την παύση του τον Οκτώβριο του 2015. Ο Γεώργιος Στροβολίδης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τον τρόπο που λειτουργούσε το Συμβούλιο της Επιτροπείας της Συνεργατικής, κυρίως μετά το 2013. Θεωρεί πως η παύση του οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις που εξέφραζε σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονταν.

Έκανε λόγο «για ειλημμένες αποφάσεις που έβλαπταν τον Οργανισμό, διότι δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης του Διοικητικού Συμβουλίου», προσθέτοντας πως «κάποιοι συμπεριφέρονταν ως σκιώδεις». Στη συνέχεια, κατήγγειλε ανυπαρξία εσωτερικού ελέγχου και ισχυρίστηκε ότι μη εκτελεστικά στελέχη ασχολούνταν με εκτελεστικά θέματα, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Προέδρου της Επιτροπείας, Νικόλα Χατζηγιάννη:

«Το γεγονός ότι ο κ. Χατζηγιάννης ήταν συνεχώς εκεί και εμπλεκόταν σε εκτελεστικά καθήκοντα, χωρίς να είναι εκτελεστικός, αυτό δημιουργούσε διάφορα θέματα. Κι άλλα όμως μη εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου ασχολούνταν με εκτελεστικά θέματα με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Χατζηγιάννης εγκαταστάθηκε στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή, ενώ ο προηγούμενος Πρόεδρος δεν είχε ούτε γραφείο, ούτε τίποτα. Προχώρησε σε κάποιες διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, για να εξασφαλίσει αυτοκίνητο, για προσωπική του χρήση. Είχε ζητήσει και αντιμισθία. Η εικόνα που δημιουργούσε όλο αυτό ήταν προκλητική», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στροβολίδης.

«Προσπάθεια υπόσκαψής μου»

Ακολούθησε η κατάθεση του κ. Μάριου Κληρίδη, ο οποίος κλήθηκε από την Επιτροπή να εξηγήσει τους λόγους παραίτησής του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής, τον Ιούνιο του 2015.

«Αισθανόμουν μια συνεχή προσπάθεια υπόσκαψής μου, από τον κ. Χατζηγιάννη, στον Υπουργό Οικονομικών. Η υπόσκαψη άρχισε έξι μήνες μετά που ανέλαβα τα καθήκοντά μου», είπε, ενώπιον της Επιτροπής. Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην πρόσληψη Γιάννη Σταυρινίδη, αρχικά ως βοηθού του κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, έγινε «σούπερ εκτελεστικός». «Ο κ. Σταυρινίδης», συμπλήρωσε, «απέκτησε ‘super powers’, μέσα στον οργανισμό, με τη στήριξη του κ. Χατζηγιάννη. Υπήρχαν φήμες ότι είχε προσβάσεις και στον Υπουργό Οικονομικών». Επισήμανε, μάλιστα, ότι είχε εκφράσει τη διαφωνία του αναφορικά με πρόταση του κ. Σταυρινίδη για παραχώρηση εταιρικών δανείων.

Όταν πρωτοπήγε στη Συνεργατική, συνέχισε, αυτή «αιμορραγούσε». Πρόσθεσε ότι «είχα "γελαστεί" και έκανα δήλωση στο "Bloomberg" ότι ο Συνεργατισμός πιθανώς να έχει προβλήματα, αν περάσει η νομοθεσία για προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάνει η Συνεργατική 200 εκατ. τον μήνα σε καταθέσεις. Η εκροή σταμάτησε, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου "stress-test"», ανέφερε το πρώην ανώτερο στέλεχος της τράπεζας.