Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Παίξαμε €70+ εκατομμύρια στο Μουντιάλ

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:03 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΕΚΡΗΞΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΖΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ… ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ


Η απόλαυση του ταλέντου των Μπαπέ, Κέιν, Κριεζμάν, Νεϊμάρ, Μέσι, Ρονάλντο και όλων των υπολοίπων αστέρων του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με την αγωνία για την έκβαση του επονομαζόμενου κουπονιού του στοιχήματος για το αποτέλεσμα των αγώνων, σίγουρα προσέφερε πολλές συγκινήσεις και σχετική απόλαυση ενίοτε και απογοήτευση σε αρκετούς Κυπρίους.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και ενώ ακόμη υπολείπεται η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης των τεχνοκρατών της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ), στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στη Ρωσία, παίχτηκαν γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω ποσό πόνταραν οι παίκτες τόσο στα πρακτορεία στοιχημάτων όσο και σε online εταιρείες που πλέον λειτουργούν νόμιμα και καταβάλλουν τον σχετικό φόρο στο κράτος μέσω της ΕΑΣ.

Να σημειωθεί εδώ ότι, παρά τις προσπάθειες της Εθνικής Αρχής και παρά τη φραγή αρκετών ιστοσελίδων του online στοιχήματος, το παράνομο στοίχημα ανθεί και… βασιλεύει. Όπως μας αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τη στοιχηματική αγορά, ο παράνομος στοιχηματισμός είναι «δύσκολο έως αδύνατο να καταπολεμηθεί». Πέραν όμως της «παράλληλης», πλην παράνομης, αγοράς, υπάρχει ακόμα ένα λόγος που δεν μπορεί να υπολογιστεί ο πραγματικός τζίρος του στοιχήματος. Αφορά το ποσόν που δίνουν online εταιρείες στοιχήματος «δωρεάν» για να δελεάσουν νέους πελάτες. Είναι το κοινώς λεγόμενο «free bet» και χρησιμοποιείται ευρέως, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων ποδοσφαιρικών γεγονότων, όπως το Μουντιάλ.

€153 εκατ. σε τρεις μήνες!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, που αφορούν τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, αρκετά μακριά δηλαδή από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη από 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου και ήταν αναμενόμενο να παρατηρηθεί «ανάπτυξη» της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι Κύπριοι «παίκτες» πόνταραν στα στοιχηματικά πρακτορεία το ποσόν των €153,4 εκατομμυρίων!

Από την ίδια έκθεση, προκύπτει, επίσης, ότι:

· Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα έσοδα των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος (μέσω πρακτορείου ή διαδικτυακά) έχουν αυξηθεί κατά 23% (Το 2016 οι αποδέκτες στοιχήματος είχαν μεικτά έσοδα €124,9 εκατ.).

· Σε σύγκριση με το 2016, τα έσοδα των εταιρειών και κατ’ επέκτασιν τα χρήματα που στοιχημάτισαν οι Κύπριοι και όχι μόνο, αυξήθηκαν κατά 211%! Τα έσοδα που είχαν καταγραφεί πριν από δύο χρόνια ήταν €49,3 εκατ.

· Σχεδόν μοιρασμένη φαίνεται να είναι η πίτα μεταξύ διαδικτυακών και επίγειων υπηρεσιών στοιχήματος. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, τα έσοδα των εταιρειών με on line στοίχημα ήταν €77,1 εκατ. και των εταιρειών με επίγειες υπηρεσίες στοιχήματος ήταν €76,3 εκατ.

· Τα έσοδα των επίγειων υπηρεσιών στοιχήματος κατέγραψαν αύξηση 30% σε σχέση με το 2017 και 55% σε σύγκριση με το 2016.

· Τα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη τριμηνία του 2017.

· Όσον αφορά τα κέρδη των παικτών (και στις δύο υπηρεσίες στοιχήματος) στοιχημάτων ήταν €133,6 εκατ. Το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών (ποσό €71,1 εκατ.) προήλθε από το διαδικτυακό στοίχημα.

· Σε σχέση με την αντίστοιχη τριμηνία του προηγούμενου έτους, τα κέρδη των παικτών ήταν αυξημένα κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη τριμηνία του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με το 2016, τα κέρδη των «παικτών» αυξήθηκαν κατά 246%. Εξάλλου στα €19,7 εκατ. ανήλθαν οι αποδοχές στοιχήματος και στις δυο κατηγορίες, σημειώνοντας αύξηση 12,89% σε σχέση με πέρσι.

40% αύξηση στα κρατικά έσοδα

Στους κερδισμένους φαίνεται να είναι και το κράτος. Η αύξηση του τζίρου της νόμιμης στοιχηματικής αγοράς αύξησε τα κρατικά έσοδα μέσω της επιβολής φόρου 10% επί των αποδοχών στοιχημάτων. Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων είχε έσοδα €1,9 εκατ. αυξημένα κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.