Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Ανοικτά ρωσικά μέτωπα και πίεση στη Λευκωσία

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Δεν αποσύρει η Δύση τη λίστα Πούτιν με τους Ρώσους ολιγάρχες

Μία κατάσταση ζόρικη φαίνεται να έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για τη Ρωσία στη διεθνή σκακιέρα. Το Κρεμλίνο έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από ανοικτά μέτωπα, με πιο σοβαρό αυτό με τις ΗΠΑ. Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον έχει εδώ και καιρό αναβιώσει, ενώ ακόμη και το σκηνικό στις ελληνορωσικές σχέσεις φαίνεται να σκοτείνιασε αιφνιδίως το τελευταίο διάστημα. Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να διατηρούν κάποια χημεία σε διαπροσωπικό επίπεδο, ωστόσο τα όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν της συνάντησης κορυφής των δύο πλευρών στο Ελσίνκι, απλώς επιβεβαίωσαν τα αιτήματα της Δύσης προς το Κρεμλίνο επί διαφόρων ζητημάτων.

Η Δύση όχι μόνο δεν έχει αποσύρει, όπως θα ήλπιζε ενδεχομένως το Κρεμλίνο, αλλά εξακολουθεί να θέτει πιεστικά το θέμα της πολυσυζητημένης μαύρης λίστας. Ως γνωστόν, η επονομαζόμενη και ως «λίστα Πούτιν», η οποία περιλαμβάνει Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ζάμπλουτους ολιγάρχες ή νομικά πρόσωπα, διαμορφώθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα για τη φερόμενη εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Κυπριακό χρώμα

Η όλη συζήτηση ασφαλώς έχει και κυπριακό χρώμα. Η Λευκωσία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις αμερικανικές Αρχές, για τις διασυνδέσεις και τις σχέσεις της με Ρώσους ολιγάρχες. Θυμίζουμε την περίπτωση του Πολ Μάναφορτ, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ και κατηγορήθηκε για επαφές με Ρώσους αξιωματούχους και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό που, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, πέρασε από Σεϋχέλλες, Γρεναδίνες, Άγιο Βικέντιο και Κύπρο.

Στην αμερικανική μαύρη λίστα βρέθηκαν, ως γνωστόν, Ρώσοι ολιγάρχες που διατηρούν σχέση με την Κύπρο, όπως ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου Viktor Velkselberg και ο κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου Oleg Deripaska. Θυμίζουμε ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Velkselberg, που κατέχει το 9,3% της Τράπεζας Κύπρου, μέσω του ομίλου Lamesa, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του μεριδίου του.

Ο δε Oleg Deripaska, Ρώσος μεγιστάνας αλουμινίου, πρωταγωνίστησε σε μερικά ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου, με την Guardian να σημειώνει σε ρεπορτάζ της: «Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια προς πώληση, Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε κυπριακό διαβατήριο». Κατά τον βρετανικό Τύπο, ο Oleg Deripaska έχει διασυνδέσεις με τον πρώην συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ, Πολ Μάναφορτ.

Εκτός μαύρης λίστας, αλλά υπό διερεύνηση

Την ίδια στιγμή, αρκετές είναι οι περιπτώσεις Ρώσων ολιγαρχών που διερευνώνται αν και τα ονόματά τους δεν συμπεριλήφθηκαν ακόμα στην αμερικανική μαύρη λίστα, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. Πρόκειται για Ρώσους που εμπλέκονται σε υποθέσεις με κυπριακό χρώμα, οι οποίες απασχολούν τον διεθνή Τύπο και τις δικαστικές αίθουσες.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Ρώσου ολιγάρχη Αλεξάντερ Σιούκιν, ο οποίος απασχόλησε επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα τον διεθνή και κυπριακό Τύπο, αναφορικά με μεταβίβαση τεράστιων ποσών από τη Ρωσία προς το Ηνωμένο Βασίλειο με ενδιάμεσο σταθμό offshore εταιρείες στην Κύπρο. Αρκετή συζήτηση έγινε και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Ρώσος ολιγάρχης για να θέσει υπό τον έλεγχό του ρωσικά ανθρακωρυχεία.

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα -μεταξύ αυτών δημοσιεύματα των διεθνούς εμβέλειας βρετανικών ΜΜΕ The Guardian και Financial Times- και με βάση αρκετές υπό τις διερεύνηση υποθέσεις, ο Σιούκιν φέρεται να αποκτούσε τα ανθρακωρυχεία κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες, και ακολούθως να μεταβίβαζε κάποια από αυτά σε offshore εταιρείες στην Κύπρο, ιδιοκτησίας ατόμων του στενού περιβάλλοντος, οικογενειακού και φιλικού, του Σιούκιν.

Πάντως, αναφορά στην Κύπρο κάνει και η ιστοσελίδα Report News Today, η οποία σε πρόσφατο δημοσίευμά της συνδέει τον Σιούκιν και τον στενό οικογενειακό του κύκλο με τη μεταβίβαση τεράστιων ποσών από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω υπεράκτιων εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κύπρο.

Η εγκύκλιος της Κεντρικής

Οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνουν πως η Κύπρος προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, των ύποπτων επιχειρηματικών συναλλαγών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ενημέρωσε με εγκύκλιό της τις τράπεζες ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της οδηγίας της για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ότι θα υιοθετηθεί νέος ορισμός για τις εταιρείες-κέλυφος.

Η εξέλιξη θορύβησε το ΚΕΒΕ, σε βαθμό που σε πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών.