Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Πρώτη δόση με €5 δις ΜΕΔ τον Αύγουστο

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:02 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΑ FUNDS - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Apollo Global, Pimco, Lone Star και B2Holding ASA διεκδικούν μερίδιο από τη μεγάλη πίτα των ΜΕΔ σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική


Ενέργειες για πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία τροχοδρομούν οι κυπριακές τράπεζες, αφενός για να δώσουν μιαν άμεση λύση στην προσπάθεια που καταβάλλουν για βελτίωση του ισολογισμού τους και, αφετέρου, για να μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη με την παραχώρηση νέων δανείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ήδη για την Τράπεζα Κύπρου επέδειξαν ενδιαφέρον τα επενδυτικά ταμεία Apollo Global Management, Pimco και Lone Star επιθυμούν να αγοράσουν κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) της Τράπεζας Κύπρου, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να επιδεικνύει και η B2Holding ASA, μια νορβηγική εταιρεία που ειδικεύεται σε προβληματικά τραπεζικά δάνεια.

Έναρξη διαδικασίας τον Αύγουστο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει στο να απεμπλακεί εντός Αυγούστου με τη λεγόμενη προσφορά Project Helix από «κόκκινα» δάνεια ύψους €5 δις (μέχρι το τέλος του 2018 στοχεύει σε €2 δις), στέλνοντας ήδη μήνυμα πως θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο, τόσο μέσω οργανικής όσο και ανόργανης δραστηριότητας.

Η Lone Star, να σημειωθεί, έχει ήδη αποκτήσει τον περασμένο μήνα ένα χαρτοφυλάκιο ισπανικών περιουσιακών στοιχείων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Pimco, εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ενδιαφέρεται και για συγκεκριμένο μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα. Το Apollo Global Management για την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η B2Holding ASA, που ολοκλήρωσε τον Ιούνιο την αγορά πακέτου δανείου από την Ελληνική Τράπεζα ύψους €144 εκατ., τόνισε στο Bloomberg ότι ενδιαφέρεται για την από κοινού επένδυση με οποιονδήποτε αγοραστή των επισφαλών δανείων, με σκοπό την εξυπηρέτησή τους.

Τα δεδομένα μετά την αγορά

Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες των τραπεζών σε περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Κατ' αρχάς, το ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο και τερματίζει έτσι τη σχέση της με τον δανειολήπτη, δεν σημαίνει ότι ο τελευταίος ξεμπερδεύει με την οφειλή του. Συγκεκριμένα, στη θέση της τράπεζας θα έχει πλέον ως αντισυμβαλλόμενο το fund, με το οποίο θα κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του.

Στο κατά πόσον σε περίπτωση που ένα fund αγοράσει το δάνειο σας, έχει το δικαίωμα να χειροτερεύσει τους όρους της σύμβασης που είχατε με την τράπεζα, πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης δανείων, είτε ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά δίνονται προς διαχείριση σε τρίτους, δεν μπορεί να αλλάξει και πολύ περισσότερο να χειροτερέψει η θέση του οφειλέτη και του εγγυητή. Απαγορεύεται, επίσης, η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης καθώς και του επιτοκίου.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που μεταβιβάζεται η απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση και αυτό έχει κυμαινόμενο επιτόκιο, η εταιρεία διαχείρισης ή το fund δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να το αλλάξει ή να το αυξήσει. Το επιτόκιο αναφοράς μένει το ίδιο με αυτό που ήταν κατά τον χρόνο που πουλήθηκε το δάνειο, ακόμα και αν τέτοιο δικαίωμα υπήρχε συμβατικά για τον πωλητή του δανείου, δηλαδή την τράπεζα.

«Κούρεμα στην οφειλή;»

Σχετικά με το επιχείρημα κάποιων, «αφού το fund αγόρασε σε χαμηλή ή και εξευτελιστική τιμή το δάνειό μου», και το αν δικαιούνται ένα γενναίο κούρεμα έναντι της οφειλής τους, η απάντηση είναι και πάλι απλή. Το fund αγόρασε πολύ χαμηλά το δάνειο, αφενός γιατί αγοράζει μαζί και τον κίνδυνο να μην αποπληρωθεί ποτέ, αφετέρου επειδή το fund έχει όλα τα μέσα και την εξειδίκευση για να εισπράξει. Και επιπλέον στοχεύει σε υψηλή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι τα funds θα διεκδικήσουν με πολύ πιο συντονισμένο και δυναμικό τρόπο τις οφειλές σε σχέση με τις τράπεζες, θα είναι πολύ πιο δραστικά στην κίνηση διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη της απαίτησης, καθώς και πιο φειδωλά στα κουρέματα.

Mε βάση πάντως περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, τα funds θα προχωρήσουν σε "κούρεμα" και θα διαμορφώσουν το ύψος του ανάλογα, αφού θα έχουν προηγουμένως διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει ακεραία την οφειλή.

Όλους όσοι δε νομίζουν ότι τα funds δεν έχουν την τεχνογνωσία και τις άκρες να ψάξουν τα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών στο εξωτερικό, θα τους απογοητεύσουμε, καθώς σύμφωνα με καλούς γνώστες του θέματος σκανάρουν τους δανειολήπτες κάθε κατηγορίας.

Τα funds, να σημειωθεί, επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για τερματισμένα δάνεια, στα οποία το ρίσκο είναι σαφώς μεγαλύτερο με στόχο να πετύχουν την αγορά τους στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Ώθηση στις αναδιαρθρώσεις

Οι τράπεζες, να αναφέρουμε, συνεχίζουν την προσπάθειά τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μέσω των αναδιαρθρώσεων. Είναι καλά πάντως να γνωρίζουν οι οφειλέτες ότι το fund θα απαιτήσει το σύνολο της οφειλής και όχι τη ρυθμισμένη οφειλή που είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα και δεν εξυπηρετούσε. Από την άποψη αυτή, πολλοί μπορεί να διαπιστώσουν ότι ήταν λάθος τους το ότι αρνήθηκαν ρυθμίσεις με τις τράπεζες.

Σύμφωνα πάντως με πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο εξωτερικό, οι στρατηγικές είσπραξης απαιτήσεων που θα χρησιμοποιεί το fund θα είναι εξατομικευμένες και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: φιλικό διακανονισμό, δηλαδή συμφωνία εθελοντικής παράδοσης ακινήτου με αντίστοιχη διαγραφή του χρέους ή ενοικίαση του ακινήτου από τον οφειλέτη ή συμφωνία μετεγκατάστασής του σε άλλο φθηνότερο ακίνητο και άλλες εναλλακτικές λύσεις για διευθέτηση της οφειλής όπως εξόφληση στη λήξη, διαγραφή μέρους ή του συνόλου.