Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

«Καύσωνας» στον Συνεργατισμό

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:01 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΩΡΕΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΤ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ «ΖΕΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Αν και διανύουμε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, το έργο της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό προχωρεί απρόσκοπτα.
Το ενδιαφέρον γύρω από τη μεγάλη έρευνα, που έχει ως στόχο να καταδείξει τους υπαίτιους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αναμένεται να κορυφωθεί με την έναρξη των δημόσιων ακροάσεων, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Συνολικά κλήθηκαν να καταθέσουν δέκα πρόσωπα που θεωρούνται από τους ερευνητές ως μάρτυρες-«κλειδιά» για τη μετέπειτα πορεία της έρευνας. Όπως αποκάλυψε το «Σίγμα» από την περασμένη Πέμπτη και επιβεβαίωσε, την επομένη, με επίσημη ανακοίνωση η Ερευνητική Επιτροπή, οι δημόσιες ακροάσεις θα διεξαχθούν στις 3, 6, 7, 8 Αυγούστου και αφορούν, μέχρι στιγμής, δέκα πρόσωπα που έχουν ήδη κληθεί για να παρουσιαστούν και να απαντήσουν σε σωρεία ερωτήσεων.

Οι δέκα που θα καταθέσουν

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν έως τώρα γνωστά, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κλήθηκαν για να παραστούν και να καταθέσουν, τα πιο κάτω πρώην μέλη της Επιτροπείας ή/και στελέχη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας:

1. Τάκης Ταουσιάνης (Πρώην Πρόεδρος Επιτροπείας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας)

2. Μάριος Κληρίδης (Πρώην Γενικός Διευθυντής Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

3. Γιώργος Στροβολίδης (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

4. Δημήτρης Θεοδότου (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

5. Σουζάνα Πογιατζή (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

6. Θανάσης Σταύρου (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

7. Ευθύμιος Πανταζής (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

8. Παύλος Θεοδότου (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

9. Άδωνης Πηγασίου (Πρώην Μέλος Επιτροπείας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας)

10. Ανδρέας Τρόκκος (Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης & Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας)

Προφανώς πρόκειται για πρόσωπα που γνωρίζουν πολλά για όσα συνέβησαν ή/και συμβαίνουν στον Συνεργατισμό. Συνεπώς οι μαρτυρίες που θα δώσουν, δημόσια, ενώπιον της Επιτροπής, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό. Οι καταθέσεις θα δοθούν εκεί όπου εδρεύει η Επιτροπή, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία». Σημειώνεται πως, εντός της εβδομάδας, η Επιτροπή για τον Συνεργατισμό θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των ακροάσεων και των ανοικτών συνεδριάσεων.

Αξιολόγηση στοιχείων

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, εντός της εβδομάδας, αναμένεται να καταθέσουν στην Επιτροπή σωρεία σημαντικών στοιχείων ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με βάση τις προθεσμίες που έχουν ορισθεί. Ήδη, έχουν παραδώσει σωρεία στοιχείων στην Επιτροπή η Κεντρική Τράπεζα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και ο Γενικός Ελεγκτής, τα οποία εξετάζονται ενδελεχώς από τα τρία μέλη της Επιτροπής.

Τι θα καλύψει η έρευνα

Η Ερευνητική Επιτροπή, εντός της προθεσμίας των τριών μηνών (υπάρχει δικαίωμα επέκτασης για άλλους τρεις μήνες) αναμένεται να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τους λόγους για τους οποίους το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα παρέμεινε εκτός της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ακόμα και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αναζητήσει, επίσης, τα αίτια που οδήγησαν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με ευθύνη του κράτους και καταβολή ποσού ύψους 1.5 δις το 2013.

Θα ξεσκονίσει τα δανειακό χαρτοφυλάκιο του παρελθόντος για να διαπιστωθεί ο λόγος που συσσωρεύτηκαν σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,49 δισεκατομμυρίων. Στο μικροσκόπιο της Ερευνητικής Επιτροπής θα τεθούν και τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», καθώς και σε μέλη της διοίκησης και διευθυντικά στελέχη του Συνεργατισμού. Θα ετοιμασθεί σχετικό πόρισμα, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Το προφίλ των μελών

Υπενθυμίζεται πως Πρόεδρος της Επιτροπής διορίστηκε ο Γεώργιος Αρέστης, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, τέως δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και νυν δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, και μέλη ο Γεώργιος Χαραλάμπους, οικονομολόγος, πρώην υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, και ο Γιώργος Γεωργίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών.