Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Σκέφτονται πλεονασμούς στον Συνεργατισμό

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΚΤ ΠΡΟΝΟΕΙ ΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΙΣ €20.000 ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΙΣ €170.000, ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΙΣ €100.000 ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΙΣ €200.000


Από μια κλωστή κρέμεται πλέον το εργασιακό μέλλον των 2.650 εργαζομένων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης 900 υπαλλήλων μέσω πλεονασμών. Οι πολύωρες επαφές της διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με τις τέσσερεις συντεχνίες, ΕΤΥΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, που εκπροσωπούν το προσωπικό, δεν έβγαλαν άσπρο καπνό καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το σχέδιο που τους κοινοποιήθηκε. Το σχέδιο της ΣΚΤ προνοεί ως κατώτατο όριο αποζημίωσης τις €20.000 και ανώτατο τις €170.000, ενώ οι συντεχνίες κάνουν λόγο για πέντε μισθούς και ανεβάζουν το κατώτατο όριο στις €100.000 και το ανώτατο στις €200.000.

Αποζημιώσεις €125 εκατ.

Οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι €125 εκ. για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις για αποζημίωση των 900 υπαλλήλων που θα φύγουν οριστικά από τον Συνεργατισμό, δηλαδή κατά μέσο όρο €140 χιλ. ανά υπάλληλο. Το ποσό, να σημειωθεί, είναι πολύ μεγαλύτερο από τα €85 εκατ. που είχε προϋπολογίσει η Κυβέρνηση.

Οι θέσεις της ΣΚΤ και των συντεχνιών

Η διοίκηση της ΣΚΤ, πάντως, ανεξαρτήτως της στάσης των συντεχνιών εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα ανακοινώσει το σχέδιο που ετοίμασε στο προσωπικό, με τα ποσά που θα δικαιούται κάθε υπάλληλος ο οποίος θα πατήσει το κουμπί της αποχώρησης. Η ΕΤΥΚ επανέλαβε ότι θέλει τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, το σχέδιο να είναι εθελοντικό και να μην εξαναγκαστεί κανένας σε παραίτηση.

Η ΣΕΚ υποστηρίζει ότι η διοίκηση της ΣΚΤ δεν μετακινήθηκε από τη θέση της και γι' αυτό θα απευθυνθεί στην Κυβέρνηση, που είναι ο εργοδότης του Συνεργατισμού, η ΠΕΟ παραδέχεται το αδιέξοδο και καλεί όλους να βάλουν νερό στο κρασί τους καθώς με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι δύσκολο να γίνει χρήση του μέτρου των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ προειδοποιεί ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και δεσμευτικά για αυτό επιβάλλεται να καταλήξουν σε μια συναινετική λύση.

Σενάριο και για την Κυβέρνηση οι πλεονασμοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθάρισε πάντως ότι η νομοθεσία προβλέπει πλεονασμούς σε περίπτωση που οι 900 εργαζόμενοι δεν αποδεχθούν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, τονίζοντας ότι το κόστος θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες. Όπως είπε, «υπάρχουν νομοθεσίες προστασίας της εργασίας στην Κύπρο και υπάρχουν και οι προβλέψεις για τη διαδικασία του πλεονασμού, δεν είναι κάτι καινούργιο, το γνωρίζουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ευχάριστα πράγματα αυτά, αλλά αυτό προβλέπεται από τις νομοθεσίες. Στην ουσία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαβουλεύονται πλέον με τους εκπροσώπους του φορολογούμενου πολίτη και όχι με κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, άρα εδώ είναι που μπαίνουν κάποια όρια και θα πρέπει να είμαστε όλοι λογικοί. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η ΣΚΤ δεν έχει πλέον απεριόριστη δυνατότητα. Δεν είναι από τα κέρδη της που θα προέλθει το σχέδιο αλλά από λεφτά των φορολογουμένων, άρα λοιπόν θα πρέπει όλοι να είμαστε μετρημένοι».

Η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι να απορροφηθεί συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού από την Ελληνική Τράπεζα (1100), ένας άλλος μικρότερος αριθμός θα συνεχίσει να απασχολείται στον φορέα (650) και για τους υπόλοιπους 900 υπάρχει η δυνατότητα να τους δοθεί ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης», υπέδειξε. Σε αντίθετη περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν εκτεθειμένοι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι, «δυστυχώς, η ΣΚΤ έχει πάψει να υπάρχει».

Αγκάθι οι πρώην υπάλληλοι Λαϊκής Τράπεζας

Αναπάντητο για την ώρα παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που το σχέδιο δεν επιλεγεί από τους 900 εργαζόμενους, που είναι ο επιθυμητός αριθμός εργαζομένων προς αποχώρηση και πως παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο πρώην υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας.

Θα ακολουθήσουν και άλλα σχέδια…

Οι συντεχνίες πάντως θεωρούν δεδομένο πως το σχέδιο που θα κοινοποιηθεί θα είναι το πρώτο από άλλα σχέδια που θα ακολουθήσουν, καθώς με βάση προηγούμενες εμπειρίες με Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα ακολούθησαν και άλλα σχέδια. Την ίδια άποψη έχουν και για τους υπαλλήλους που θα μεταπηδήσουν στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Τέλος, να αναφέρουμε πως για την ώρα οι συντεχνίες δεν γνωρίζουν ποια από τα 71 υποκαταστήματα της ΣΚΤ που θα απορροφήσει η Ελληνική Τράπεζα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.