Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών μετά την εξαγορά της MTN από

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών μετά την εξαγορά της MTN από τη Μοnaco Telecom
Τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών αλλάζει ξανά η εξαγορά της MTN από τη Monaco Telecom, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018. Μετά τη συμφωνία, μεγάλες είναι οι προσδοκίες γι' ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. H Monaco Telecom είναι ο πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, παρέχοντας υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης, διεθνή συνδεσιμότητα μέσω δεδομένων, καθώς και υπηρεσίες cloud και hosting.

Πέραν του Μονακό, η Monaco Telecom δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, προσφέροντας υπηρεσίες σε Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν και Κεντρική Αφρική, σε μια προσπάθεια υποστήριξης των λειτουργιών και της υποδομής των δικτύων των συγκεκριμένων χωρών. Με την κίνησή του αυτή, ο πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, που αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της MTN Κύπρου, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία και όχι μόνο.

Η εν λόγω συναλλαγή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, την ώρα που παρόμοιες αλλαγές επίκεινται και σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αναζητούν στρατηγικό επενδυτή ή συνεργασίες για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν και της κεφαλαιουχικής τους βάσης.

Παραμένει MTN για τρία χρόνια

Στα €260 εκατ. σε μετρητά ανέρχεται το κόστος που θα καταβάλει η Monaco Telecom στη μητρική ΜΤΝ για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η MTN Κύπρου θεωρείται παράγοντας-κλειδί για τη στρατηγική της Monaco Telecom να αποκτήσει παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου, με την κυπριακή εταιρεία να έχει επιλεχθεί προσεκτικά λόγω των δυνατοτήτων και των προοπτικών της, μετά από μακρά περίοδο αναζήτησης.

Βάσει της συμφωνίας, η Monaco θα μπορεί να χρησιμοποιεί το brand της ΜΤΝ στην Κύπρο για περίοδο τριών ετών. Από την άλλη, με την πώληση της MTN Κύπρου, ο Όμιλος της ΜΤΝ βγαίνει από την ευρωπαϊκή αγορά και επικεντρώνεται στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου είναι και ο μεγάλος όγκος εργασιών του.

Το Who is Who της Monaco Telecom

H Monaco Telecom είναι ο πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, παρέχοντας υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης, διεθνή συνδεσιμότητα μέσω δεδομένων, καθώς και υπηρεσίες cloud και hosting. Πέραν του Μονακό, η Monaco Telecom δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, προσφέροντας υπηρεσίες σε Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν και Κεντρική Αφρική, σε μια προσπάθεια υποστήριξης των λειτουργιών και της υποδομής των δικτύων των συγκεκριμένων χωρών. Η Monaco Telecom ανήκει σε ποσοστό 51% στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο, Xavier Niel, ιδρυτή και μεγαλύτερο μέτοχο της γαλλικής εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών Iliad SA. Το υπόλοιπο 49% κατέχει το Πριγκιπάτο του Μονακό.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το 2017 τα έσοδά της ανήλθαν σε €149 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε €53 εκατομμύρια. Το 84% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις δραστηριότητές της εντός Μονακό, ενώ το 16% από τις διεθνείς τις δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% των υπηρεσιών της προσφέρονται σε καταναλωτές, το 35% σε εταιρείες και οργανισμούς ενώ το υπόλοιπο 40% σε operators.