Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

«Να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας»

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:02 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΤ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΛΥΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΟΤ ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΪΖΟΥ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΤ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

«Έλαβε κανένας υπόψη ότι φέτος έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία; Η χώρα αυτή είναι η δεύτερη αγορά της Κύπρου, άρα πώς δεν θα μας επηρέαζε;»


Η καθυστέρηση στη λήψη κομβικών αποφάσεων για τον τουρισμό μπορεί να αποβεί ζημιογόνα για την ιδιαίτερα προσοδοφόρα βιομηχανία, εκτιμά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου. Πάντως ο κ. Λοΐζου εφιστά την προσοχή για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι η ψήφιση από τη Βουλή για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού φέρει όλους όσοι θα κληθούν να διαχειριστούν την τουριστική βιομηχανία προ των ευθυνών τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες.

Ο κ. Λοΐζου, ο οποίος θα είναι ο τελευταίος επικεφαλής του ΚΟΤ στην ιστορία, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στη «Σ», αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έχει να προτάξει η Κύπρος έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του για το τι πραγματικά συμβαίνει με τη ρωσική αγορά και τόνισε ότι πολλές φορές ανυπόστατες δηλώσεις αξιωματούχων επαγγελματικών συνδέσμων και δημάρχων προκαλούν μόνο κακό στον τουρισμό μας.

Ο ΚΟΤ, ως ημικρατικός οργανισμός, σε πέντε μήνες θα ανήκει στην ιστορία. Ως γνώστης των πραγματικοτήτων θεωρείτε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τον τρόπο που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που καλείται να διαδραματίσει;

Αυτή είναι η προσδοκία όχι μόνο η δική μας άλλα και όλων των τουριστικών φορέων και του κυπριακού λαού γενικότερα με βάση την κρισιμότητα του τουριστικού τομέα για τον τόπο μας. Έχω την άποψη ότι η προεργασία που έγινε από κυβερνητικής πλευράς, με τη συνεχή βοήθεια από τον Οργανισμό, θα επιφέρει τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι οι διευρυμένες, οριζόντιες εξουσίες που αναμένεται να έχει το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει το υφιστάμενο προσωπικό του ΚΟΤ και τον καταλυτικό και ηγετικό ρόλο που θα έχει ο επικεφαλής της προσπάθειας Υφυπουργός Τουρισμού, αναμένεται να οδηγήσουν τον τομέα ακόμα ψηλότερα.

Ως ΚΟΤ, διαβεβαιώνουμε ότι, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, παραμένουμε στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων και της Πολιτείας, για ομαλή μετάβαση στο Υφυπουργείο, ενώ παράλληλα θα εργαστούμε εντατικά για να προωθήσουμε όλα τα απαραίτητα θέματα.

Ποια θα είναι η αποστολή του νέου Υφυπουργείου και ποια η άποψή σας για το χρονικό σημείο που λήφθηκε η απόφαση για δημιουργία του;

Πάντοτε η θέση του ΚΟΤ ήταν η αναβάθμιση, όπως αυτή κι αν λεγόταν, και ειδικά στο επίπεδο τουλάχιστον της στρατηγικής και της ανάπτυξης του προϊόντος. Χρειάζεται μια Αρχή που να δρα με ευελιξία στις οποιεσδήποτε ανάγκες παρουσιάζονται. Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, οι οποίες βλέπουν σοβαρά τον τουρισμό, έχουν ένα αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο ασχολείται με τη στρατηγική, ενώ υπάρχουν δορυφόροι οργανισμοί που ασχολούνται με την προώθηση. Όσον αφορά αυτούς τους οργανισμούς, σε άλλες χώρες η συμμετοχή του κράτους είναι 100%, σε άλλες 50% και σε άλλες χώρες χαμηλότερη.

Ταυτόχρονα, ενισχυμένο ρόλο σε πολλές χώρες διαδραματίζουν και οι τοπικές Αρχές. Τα πιο πάνω έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό, ώστε να προχωρήσει ο τουρισμός. Ο ΚΟΤ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν είχε Γενικό Διευθυντή και τις θέσεις κάλυπταν οι Αναπληρωτές, καθώς όλα μπήκαν στην αναμονή λόγω της προετοιμασίας για Υφυπουργείο.

Ταυτόχρονα, αποχώρησαν Διευθυντές γραφείων του εξωτερικού και προσωπικό σε νευραλγικά πόστα, τους οποίους κανένας δεν αναπλήρωσε. Όμως η αναμονή αυτή παρέλυσε όλο το σύστημα. Είναι με υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταφέραμε με τον μισό προϋπολογισμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Εμείς θεωρούμε λυπηρή την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, στο να προχωρήσει το Υφυπουργείο, για έναν απλό λόγο που θα σας εξηγήσω: γιατί έχουμε τα πολύ καλά αποτελέσματα για τον τουρισμό που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια; Επειδή κερδίσαμε την αξιοπιστία που είχαμε χάσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο σαν κράτος όσο και σαν οργανισμός τουρισμού, με αποκορύφωμα του 2013, όταν δεν μας πίστευε κανείς. Ούτε αεροπορικές εταιρείες, ούτε οργανωτές ταξιδίων, ούτε κανένας που καθορίζει το σκηνικό σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι έπρεπε να διεξάγουμε μεγάλο αγώνα για να δείξουμε ποιοι είμαστε και να πειστούν ότι θέλουμε να μας βοηθήσουν επειδή θα τους βοηθήσουμε. Όμως, δυστυχώς, με την καθυστέρηση να προχωρήσει η αναβάθμιση, στις επαφές μας, φάνηκε ότι αρχίσαμε να χάνουμε την αξιοπιστία μας. Αθετήσαμε τις υποσχέσεις μας καθώς τους είχαμε πει ότι θα κάνουμε Υφυπουργείο και κανονιστικό πλαίσιο, στρατηγική και άλλες τομές.

Ποια προβλήματα θεωρείτε ότι παρουσιάζει γενικά η βιομηχανία του τουρισμού στην Κύπρο;

Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχει τεράστια συνειδητοποίηση σε όλους για τη σημασία του τουρισμού. Χωρίς όμως την κρατική τουριστική Αρχή, δηλαδή το Υφυπουργείο, δεν μπορείς να έχεις ένα εκμοντερνισμένο, αναβαθμισμένο, κανονιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, τι είδους ξενοδοχεία θέλουμε, αν θέλουμε ομοιομορφία, πώς αυτά θα λειτουργούν κ.λπ.

Ταυτόχρονα, είναι το θέμα της στρατηγικής. Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί, πρέπει από την επομένη να αρχίσει η εφαρμογή της. Η καθυστέρηση εφαρμογής της, πιθανόν να την καθιστούσε και άχρηστη. Είναι σαφές ότι η δυσκαμψία δεν χωρά στην τουριστική βιομηχανία. Χρειάζεται μια ανεξάρτητη, τεχνοκρατική πολιτική που να μεταβάλλεται καθημερινά λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες τάσεις ώστε να συμβαδίζει ο σχεδιασμός.

Χρειάζεται πάθος, σκληρή δουλειά και συνεχής οργάνωση. Οι πολιτικές παρεμβάσεις σε όλα αυτά προσθέτουν τρικλοποδιές. Ελπίζουμε ότι με το Υφυπουργείο αυτά τα θέματα θα επιλυθούν.

Τι θέλετε να αλλάξει στη βιομηχανία του τουρισμού;

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα σημείο και θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Σαν ΚΟΤ διερωτόμαστε πώς οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι των ξενοδόχων επιτρέπουν σε κάποιες φωνές να βγαίνουν στα Μέσα, είτε τηλεοράσεις είτε εφημερίδες είτε ραδιόφωνα, και να λένε ό,τι θέλουν... Ακούσαμε ακόμα και δημάρχους να λένε ότι ο τουρισμός είναι μειωμένος κατά 50% όσον αφορά τη Ρωσία! Εμείς όμως βλέπουμε τα στοιχεία που δείχνουν οι αφίξεις από τη Ρωσία να είναι κάτω κατά 3-4%.

Διερωτόμαστε γιατί το κάνουν. Τι προσφέρουν αυτές οι αρνητικές φωνές; Το μόνο σίγουρο που προσφέρουν είναι ότι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική ικανότητα των ίδιων των ξενοδόχων στις επαφές τους με οργανωτές ταξιδίων και φέρνουν τους ντόπιους επιχειρηματίες σε δύσκολη θέση. Ούτως ή άλλως, αυτές οι άστοχες δηλώσεις δεν μπορούν να αποδειχθούν με στοιχεία. Κάποιες δηλώσεις γίνονται μόνο για το θεαθήναι, όμως δεν καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε κακό στον εαυτό μας.

Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής τη σεζόν και ποιες οι εκτιμήσεις σας βάσει των κρατήσεων για το πώς θα κυμανθεί μέχρι το τέλος της;

Εμείς παραμένουμε στις εκτιμήσεις που κάναμε στην αρχή του χρόνου. Δηλαδή αναμένουμε μια αύξηση της τάξεως του 5-7%. Μάλιστα, θα είμαστε και πάρα πολύ ευχαριστημένοι λαμβάνοντας υπόψη ότι είχαμε μια τεράστια αύξηση πέρσι και γενικά τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στις αφίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2013-2017 ο παγκόσμιος τουρισμός αναπτύχθηκε με 22%, ενώ εμείς καταγράψαμε γύρω στο 52%. Αυτή η ροή, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ένα 7% που είναι πολύ μεγάλο, επιπλέον με το περσινό, θα είναι τεράστιο.

Πόσο «πονά» την Κύπρο η πτώση της ρωσικής αγοράς, ποια προβλήματα δημιουργεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα για την επόμενη χρονιά;
Η ρωσική είναι μια εξαιρετική αγορά για την Κύπρο και αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό. Τροφοδοτεί με επενδύσεις πολλούς τομείς, όπως τα χρηματοοικονομικά, την ανάπτυξη γης, ενώ πολλοί Ρώσοι εγκατέστησαν τις επιχειρήσεις τους στην Κύπρο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την αγορά. Αναφορικά με τον τουρισμό, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια σφαίρα. Για παράδειγμα, έλαβε κανένας υπόψη ότι φέτος έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία; Η χώρα αυτή είναι η δεύτερη αγορά της Κύπρου, άρα πώς δεν θα μας επηρέαζε; Επίσης, είναι και η ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του ευρώ, καθώς από το 2014 αδυνάτισε στο 1/3 της αξίας του. Ακόμη, είναι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επηρεάζουν τις συμπεριφορές και την οικονομική τους δυνατότητα.

Για την επόμενη χρονιά εμείς, επειδή έχουμε αναπτύξει σχέσεις με κύκλους, όχι τόσο ευαίσθητους στα θέματα οικονομίας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον Ρώσο που ταξιδεύει πάνω από μια φορά τον χρόνο, για μικρότερη διάρκεια, ανώτερης οικονομικής τάξης και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε αυτούς, ώστε να τους εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μπορεί να προτάξει η Κύπρος ώστε να ανταγωνιστεί γειτονικούς προορισμούς που είναι σαφώς πιο φτηνοί;

Το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα είναι ο καιρός μας. Είναι μοναδικό και δεν μπορεί κανένας να μας το στερήσει. Αν αφαιρέσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε τις καλύτερες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη. Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα μας είναι ένας μικρόκοσμος. Έχει τα πάντα μέσα σε ένα μικρό χώρο με μικρές αποστάσεις. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία στις οποίες θα πρέπει να ταξιδέψεις τεράστιες αποστάσεις για διαφορετικές δραστηριότητες. Απεναντίας, στην Κύπρο σε λίγες ώρες μπορείς να δεις τις πιο καθαρές θάλασσες του κόσμου, βουνά, πεδιάδες, μνημεία και άλλα. Άρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα δύο προτερήματα. Αυτό θα γίνει μέσω της επένδυσης στην ενδοχώρα μας, δηλαδή στον τουρισμό υπαίθρου, η οποία είναι το διαμάντι μας.

Σε ποιες αγορές μπορεί να εστιάσει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια, ώστε να προσελκύσει κι άλλους τουρίστες;

Πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στους γειτονικούς προορισμούς, όμως μπορούμε να επεκταθούμε και σε πιο μακρινούς προορισμούς. Για παράδειγμα, κάναμε μια συνεργασία μέσω Λονδίνου για να φέρνουμε Ιάπωνες τουρίστες. Από το 2014 που έγινε η συνεργασία έφερναν περίπου 200 άτομα ετησίως. Πέρσι, έφεραν απ' όλη την Ασία 6.500 χιλιάδες. Όλα γίνονται, αλλά προέχουν οι συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες για απευθείας πτήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο στρατηγικές: Μια πολιτική για μακρινούς προορισμούς και μια για νέες, πιο κοντινές αγορές. Το τελευταίο διάστημα δεν στηρίζουμε τον τουρισμό μας μόνο σε λίγες χώρες ενώ υπάρχουν συνέχεια αγορές που αυξάνονται όπως η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και χώρες της Βαλτικής. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση μας σε αυτές.

Στο τέλος του 2018 ολοκληρώνεται η θητεία σας ως Προέδρου του ΚΟΤ. Τι σας έμεινε από τα πέντε χρόνια παρουσίας σας σε αυτήν τη θέση και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους επόμενους;

Εμείς κληθήκαμε να επιτελέσουμε ένα έργο και πιστεύω φέραμε την αποστολή μας εις πέρας. Δεν μπορώ να κρύψω ότι, για εμάς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εννιά επιτυχημένους επαγγελματίες, ο καθένας στον τομέα του, σοκαριστήκαμε με αυτά που είδαμε και ειδικά με τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα και λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτό που πρέπει πρώτα να αλλάξει είναι ο τρόπος πρόσληψης και αξιολόγησης του προσωπικού.

Να καθοριστεί ένα σύστημα, ώστε οι καλοί και παραγωγικοί υπάλληλοι να προωθούνται και να προοδεύουν και οι μη παραγωγικοί να καθοδηγούνται και να ελέγχονται αυστηρά. Δεν μπορεί ο φορολογούμενος να στηρίζει άλλο αυτό το σύστημα. Όσον αφορά το Υφυπουργείο Τουρισμού, πρέπει να μείνουν αυτοί που αξίζουν και ενδιαφέρονται, ώστε να γίνει μια σωστή αναδιοργάνωση για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του.