Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Παρατείνεται η αγωνία των εργαζομένων

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:04 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ, ΚΑΘΩΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ, ΑΦΕΝΟΣ, ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ, ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Για παράδειγμα, κάποιος που διαμένει Κυπερούντα σήμερα, αν πληροφορηθεί ότι θα κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο υποκατάστημα, ενδεχομένως να πατήσει τα κουμπί και να αποχωρήσει


Το αργότερο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου θα πρέπει να κλείσει το θέμα της εθελούσιας εξόδου των 900 υπαλλήλων του Συνεργατισμού, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει το προσωπικό που θα παραμείνει να μεταπηδήσει στην Ελληνική Τράπεζα και στον Φορέα που θα δημιουργήσει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η προγραμματισμένη συνάντηση των συντεχνιών με τη διοίκηση του Συνεργατισμού αυτήν την εβδομάδα αναβλήθηκε, καθώς η Συνεργατική προσπαθεί να υποβάλει μια πρόταση που, αφενός, θα διασκεδάζει τις ανησυχίες τους και, αφετέρου, θα διασφαλίζει την επιτυχία του σχεδίου.

Αγεφύρωτες διαφορές

Για την ώρα οι διαφορές των δύο πλευρών δείχνουν αγεφύρωτες, κυρίως στον τρόπο επιλογής (αυτοβούλως ή όχι) των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν καθώς και στο ποσό της αποζημίωσης. Η τελευταία πρόταση προς τις συντεχνίες για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που υπέβαλε η Συνεργατική προνοούσε:

- Ποσό αποζημίωσης ίσο με τον ετήσιο μισθό x τα χρόνια υπηρεσίας x 25% και καταβολή του ποσού σε δύο δόσεις.

- Μίνιμουμ ποσό αποζημίωσης €40.000 ή 1 ετήσιο μισθό (το πιο ψηλό ποσό από τα δύο).

- Μέγιστο ποσό €170.000 ή 3½ ετήσιους μισθούς (το πιο χαμηλό ποσό από τα δύο).

- Πληρωμή συσσωρευμένων αδειών μέχρι 2 έτη, ταμείο υγείας για 3 χρόνια, ασφάλεια ζωής για 3 χρόνια, ταμείο ευημερίας για 3 χρόνια.

- Μετατροπή των συμβατικών δανείων σε εμπορικά δάνεια.

- Για όσους υπαλλήλους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ή υπερβάσεις σε τρεχούμενους ή και κάρτες, προτείνεται κατακράτηση του 30% επί του συνολικού ποσού για ένα εξάμηνο, ώστε να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο Φορέας και τα υποκαταστήματα που θα κλείσουν

Δύο άλλες σημαντικές παράμετροι για τις συντεχνίες στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το να γνωρίζει το προσωπικό πώς θα λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως επίσης και το ποια υποκαταστήματα του Συνεργατισμού θα αξιοποιήσει η Ελληνική Τράπεζα. Για παράδειγμα, κάποιος που διαμένει Κυπερούντα σήμερα, αν πληροφορηθεί ότι θα κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο υποκατάστημα, ενδεχομένως να πατήσει τα κουμπί και να αποχωρήσει.

Η θέση της ΕΤΥΚ

Η ΕΤΥΚ την Τετάρτη σε εγκύκλιό της ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις της τράπεζας για το σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης των εργαζομένων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα «δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συναδέλφων», καθώς «όχι μόνο δεν βελτιώνουν προηγούμενες προτάσεις της, αλλά είναι χειρότερες».

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η τελευταία πρόταση της τράπεζας καθορίζει ελάχιστο ποσό τις €20.000 και μέγιστο ποσό τις €170.000. Στην εγκύκλιο, με τίτλο «η παραπληροφόρηση πρέπει να σταματήσει», η ΕΤΥΚ επανέρχεται στο θέμα του σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης και στις θέσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς συντεχνιών, αλλά και τις προτάσεις που η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα υπέβαλε.

«H ΕΤΥΚ, από την αρχή, έχει καταθέσει, με πλήρη διαφάνεια, τις θέσεις της και εξέφρασε τις ανησυχίες της, για τη στάση που τηρούν οι άλλοι εμπλεκόμενοι», σημειώνεται. Προστίθεται ότι «εδώ και αρκετές μέρες ακούμε τους εκπροσώπους άλλων συντεχνιών να παραπληροφορούν εκ νέου τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι οι θέσεις τους δεν υπολείπονται σε τίποτε έναντι αυτών της ΕΤΥΚ ή ακόμα ότι κατέθεσαν πιο συμφέρουσες για τους συναδέλφους προτάσεις, από αυτές της ΕΤΥΚ».

Προς «αποκατάσταση της αλήθειας» η ΕΤΥΚ αναφέρει σχετικά με το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης ότι έθεσε ελάχιστο ποσό «αποζημίωσης» (€100.000). Συμπληρώνει ότι ξεκάθαρη θέση για μέγιστο ποσό, είχε μόνο η ίδια η οργάνωση (€200.000), ενώ άλλες συντεχνίες δήλωσαν ότι μπορούν να δεχθούν και χαμηλότερα ποσά.

Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή υπολογισμού της αποζημίωσης, λέει ότι εισηγήθηκε τους 5 ετήσιους μισθούς, ενώ άλλες συντεχνίες έκαναν εισηγήσεις για μικρότερο αριθμό μισθών. «Δυστυχώς, η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλεύεται τις τοποθετήσεις αυτές και διατηρεί αρκετά χαμηλά τον "πήχη" του συνολικού πακέτου, εις βάρος φυσικά του συνόλου των συναδέλφων», συμπληρώνεται.

«Καθόλου αισιόδοξοι»

Ως προς το κατά πόσον το σχέδιο μπορεί να πετύχει τον στόχο του, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα», ενώ διερωτάται τι θα συμβεί εάν δεν επιλέξουν το σχέδιο 900 συνάδελφοι, με δεδομένο ότι αποκλείεται η πιθανότητα των απολύσεων. «Αυτό το ερώτημα οφείλουν να απαντήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για διαμόρφωση του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης», συμπληρώνεται. Η ΕΤΥΚ λέει τέλος ότι έχει καταθέσει ξεκάθαρη θέση, προτείνοντας ο αριθμός που θα υπολείπεται για να συμπληρωθούν οι 900, να απορροφηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια να χειρίζεται τα θέματα που απασχολούν τα μέλη της συντεχνίας.

Για το θέμα της απορρόφησης υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία διαφωνούν κάθετα οι υπόλοιπες συντεχνίες, οι οποίες παράλληλα σε δημόσιες συζητήσεις κατηγόρησαν την ΕΤΥΚ ότι προσπαθεί να τους κλέψει και μέλη τους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, για την ώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς συνδέουν έμμεσα το ποσό της αποζημίωσης με τη σταθεροποίηση της κατάστασης των μεγάλων εκροών που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα.