Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Οι δηλώσεις του Ερντογάν φέρνουν την τουρκική λίρα ξανά σε δύσκολη

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 17:00 | Σημερινή

Οι δηλώσεις του Ερντογάν φέρνουν την τουρκική λίρα ξανά σε δύσκολη θέση

Καταρρέει η τουρκική λίρα, καθώς στο μέσο της εβδομάδας υποχώρησε στις 4,967 λίρες ανά δολάριο, μετά την πρόβλεψη Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων. Τις τελευταίες ημέρες το νόμισμα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, με βασική αιτία τις επιλογές του Τούρκου Προέδρου, όπως την τοποθέτηση του γαμπρού του στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, που σήμανε ταυτόχρονα την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος πλέον ηγείται όχι μόνον του κράτους αλλά και της κυβέρνησης, διόρισε Υπουργό Οικονομικών τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κάνοντας πράξη τη διακήρυξή του ότι θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο προσωπικό έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής.

Την Τετάρτη, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως πιστεύει ότι τα επιτόκια θα πέσουν και ότι ο Αλμπαϊράκ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο γι' αυτό."Έχουμε πολλά εργαλεία. Πιστεύω ότι θα δούμε τα επιτόκια να πέφτουν στην περίοδο που έρχεται", είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. "Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο οι κρατικές, αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζές μας θα σηκώσουν το μερίδιο ευθύνης τους, εάν χρειαστεί", πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.

«Δημοσιονομική πειθαρχία»

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του δήλωσε ότι θα κάνει βήματα για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός σε μονοψήφιο νούμερο όσο το δυνατόν συντομότερα. Προτεραιότητα θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Παράλληλα και το αρνητικό επενδυτικό κλίμα φαίνεται να επιβαρύνει περαιτέρω τη συνολική εικόνα, με τον Ερντογάν πλέον να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και τα επαναλαμβανόμενα αιτήματά του για χαμηλότερα επιτόκια.

Ανησυχίες από Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εξέφρασε ανησυχίες για τις προοπτικές της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, δεδομένων των αλλαγών αυτήν την εβδομάδα που καθιστούν τον πρόεδρο της χώρας μοναδικό υπεύθυνο για τον διορισμό των μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και που μειώνουν τη διάρκεια της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη. Οι προκλήσεις στην αποτελεσματικότητα της κεντρικής τράπεζας είναι «προφανώς αυτήν τη στιγμή αρνητικό γεγονός για το αξιόχρεο (credit negative)», ανέφερε ο οίκος σε έκθεσή του.

Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε νωρίτερα πτώση 1%, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά 5%, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 20%. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν μικρές διακυμάνσεις αφού υποχώρησαν χθες κατά περισσότερο από 9% - καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους εδώ και πέντε χρόνια. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 18,79% από το 18,37%.