Σημερινή

Σάββατο, 23/02/2019
RSS

«Ψήνουν» μεγάλες πωλήσεις δανείων

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΕΦΕΡΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το μπαρούτι και η φωτιά είχαν φτάσει σε απόσταση «αναπνοής» στην κρίση του Συνεργατισμού και το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα η οικονομία του τόπου ήταν ορατό. Η Βουλή την περασμένη Κυριακή απομάκρυνε το «εκρηκτικό κοκτέιλ», δίδοντας παράταση χρόνου σε Κυβέρνηση, επόπτες και τράπεζες να δράσουν έτσι ώστε να χτυπηθεί αποτελεσματικά η πηγή του κακού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ίσως να είναι και η τελευταία ευκαιρία. Οι μηχανές των τραπεζών ανεβάζουν στροφές ενισχυμένες από το ανανεωμένο νομοθετικό πλαίσιο. Ο χρόνος για το επόμενο σημαντικό «ραντεβού» των τραπεζών πλησιάζει, αφού τον Νοέμβριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.


Η ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του γιγαντιαίου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έδωσε το έναυσμα για να ενταθούν οι προσπάθειες για πώληση δανείων, από τις τράπεζες. Το «άνοιγμα του δρόμου» με την επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης, οι βελτιώσεις στον νόμο της πώλησης δανείων, όπως και το «πολύπαθο» νομοσχέδιο των τιτλοποιήσεων δανείων, το οποίο πέρασε από τη Βουλή μετά από αρκετά χρόνια «φαγούρας», δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τέτοιες κινήσεις.

Eπιπρόσθετα, την περασμένη Τρίτη ψηφίστηκαν από τη Βουλή και οι προτάσεις νόμου, που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, σε περιπτώσεις πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας σε τρίτα πρόσωπα για μείωση ή και εξόφληση δανείων. Ουσιαστικά, τόσο ο κρατικός Φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και επενδυτικά ταμεία, που θα αγοράζουν δάνεια από τις τράπεζες, θα μπορούν, πλέον, να κάνουν χρήση του εργαλείου της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους, χωρίς φορολόγηση. Αυτό ίσχυε μέχρι τώρα μόνο για τις τράπεζες.

Έρχονται…

Σε χρόνο ρεκόρ οι τράπεζες και δη η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να επεξεργάζεται «θερμά», σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το ενδεχόμενο πώλησης μεγάλων πακέτων δανείων. Ο σχεδιασμός υπάρχει εδώ και καιρό. Οι πληροφορίες φέρουν τη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου να επιδιώκει το «ξεφόρτωμα» έως και €2,5 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαραίνουν τον ισολογισμό της. Η Τράπεζα είχε δει στο πρόσφατο παρελθόν την προσπάθειά της για πώληση δανείων αξίας €450 εκ., περίπου, να προσκρούει στο Κτηματολόγιο, κυρίως, λόγω προβλημάτων στη μεταβίβαση των υποθηκών.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά στη «Σ» ότι, «μετά τις αλλαγές εντατικοποιούνται οι κινήσεις των τραπεζών προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για πώληση μεγάλων πακέτων δανείων». Στην Ελληνική Τράπεζα, παρά τη γιγάντωσή της, δεν κρύβουν ότι οι πωλήσεις δανείων είναι ένα εργαλείο, το οποίο δοκίμασαν και τους ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσουν εκ νέου για την ευόδωση των στόχων τους.

Η οπτική της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία για τη συναλλαγή στον Συνεργατισμό στο κείμενο των «θερινών, ενδιάμεσων, οικονομικών προβλέψεών» της, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Πιέρ Μοσκοβισί την περασμένη Πέμπτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ο οποίος αποτελούσε εμπόδιο για την οικονομία από τα χρόνια της κρίσης, να εξυγιαίνεται. «Μόλις οριστικοποιηθεί η πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αναμένεται να μειωθούν οι αβεβαιότητες γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές», αναφέρει.

«Καθοριστικό βήμα»

Βήμα διασφάλισης της συνέχισης της θετικής πορείας της οικονομίας χαρακτήριζε το πρωί της περασμένης Δευτέρας τις αποφάσεις της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Χάρης Γεωργιάδης, μίλησε για καθοριστικό βήμα σωτηρίας. Δηλώνει πεπεισμένος ότι το τραπεζικό σύστημα θα εξέλθει ισχυρότερο, πιο υγιές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αποφάσεις της Βουλής οδηγούν σε:

- Ταχύτερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Διευκόλυνση της σωστής λειτουργίας τραπεζών και αγοράς.

- Διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

- Πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Θέτοντας επί τάπητος τα επόμενα βήματα, εστίασε στον αντίκτυπο του εξωτραπεζικού, κρατικού, Φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα δημόσια οικονομικά. «Η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένη ξένη εταιρεία και η ροή εσόδων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική και ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά θα ενισχυθεί, καθιστώντας και τη διαχείριση του χρέους απόλυτα βιώσιμη», σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας και στις ανησυχίες της Κομισιόν της περασμένης εβδομάδας. Το ξημέρωμα της περασμένης Δευτέρας επιβεβαίωσε ότι οι καταθέτες του Συνεργατισμού καθησυχάστηκαν από τη στάση της Βουλής την Κυριακή και ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωνε ότι οι εκροές καταθέσεων τερματίστηκαν.

«Ηγετική θέση»

Η Ελληνική Τράπεζα «προβάρει το νέο της κοστούμι», αφού «βγαίνει» ενισχυμένη από τη συμφωνία. Ο Ανώτατος Εκτελεστικός της Διευθυντής, Ιωάννης Μάτσης, επισήμανε, στο πλαίσιο της 44ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ότι η απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού «θα αλλάξει εντελώς την Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες, μετατρέποντάς την ως την ηγετική τράπεζα στον τομέα λιανικής τραπεζικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο. Σε μια πιο ισχυρή Τράπεζα, που θα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες».

- Μερίδιο αγοράς στα εξυπηρετούμενα δάνεια: 22%

- Μερίδιο καταθέσεων: 30%

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: 25%

- Δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις: 60%

- Δείκτης καθαρών δανείων - καταθέσεων κάτω από 50%.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας για να εγκριθεί από τους μετόχους της η αύξηση κεφαλαίου των €150 εκ., τα οποία απαιτούνται για την τελική ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ανάλυση Grant Thornton

Ο Grant Thornton είναι ο οίκος, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα του Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Με βάση το Σχέδιο, το κράτος εγγυάται στην Ελληνική τα €2,1 δις από τα €4 δις των εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, τα οποία αναλαμβάνει η Τράπεζα.

Επιπλέον η κρατική εγγύηση καλύπτει και το €0,5 δις των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, τα οποία επίσης απορροφά η Ελληνική Τράπεζα. Η ανάλυση του Grant Thornton, που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, βασίζεται σε τρία σενάρια, το βασικό, το ακραίο και στο σενάριο, το οποίο αφορά πώληση μικρού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από €155 εκ. έως €349 εκ.

Τα τρία σενάρια, στα οποία βασίστηκε η ανάλυση του Grant Thornton, δεικνύουν ότι οι μη αναμενόμενες ζημιές μπορεί να κυμανθούν ανάλογα με την περίπτωση από €155 εκ. μέχρι και €349 εκ. σε βάθος 12 ετών, οπότε και εκπνέει το Σχέδιο.

1. Βασικό σενάριο

- Πιθανή ζημιά σε βάθος 12 ετών: €155 εκ.

2. Ακραίο σενάριο

- Πιθανή ζημιά σε βάθος 12 ετών: €319 εκ.

3. Πώληση του 5% των ΜΕΔ στο 45% της αξίας τους, με βάση το βασικό σενάριο.

- Πιθανή ζημιά σε βάθος 12 ετών: €349 εκ.

Όπως έγραψε η «Σ» και στο πρόσφατο παρελθόν, σε περίπτωση κατά την οποία τα δάνεια αυτά θα παρουσιάσουν μελλοντικά μη αναμενόμενες ζημιές, θα αναλαμβάνει την αποζημίωσή τους ο εξωτραπεζικός κρατικός Φορέας Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Κράτος θα κληθεί να πληρώσει σε περίπτωση που ο Φορέας θα αδυνατεί να καλύψει τυχόν ανάγκες, που θα προκύψουν.