Σημερινή

Δευτέρα, 17/06/2019
RSS

Πόλεμος για τα… ιμάτια

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:02 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ 900 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΠΟΥ ΚΟΝΤΑΡΟΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΘΑΝΑΤΟ» ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ. ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ 2.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ

Την ερχόμενη Τρίτη έχει αποφασιστεί νέα συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του Συνεργατισμού και τις συντεχνίες. Ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς το κλίμα που επικρατεί είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει τελική συμφωνία


Η φράση «Όλα τα 'χει η Μαριορή ο φερετζές της λείπει» ταιριάζει γάντι στα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ώρα που περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους.

Ο διαχωρισμός σε δύο στρατόπεδα, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ στο ένα και ΕΤΥΚ στο άλλο, ήταν το τελευταίο που θα ήθελε να δει ένας εργαζόμενος, ο οποίος αύριο το πρωί και με φόντο την αναμενόμενη ψήφιση της συμφωνίας Ελληνικής - Συνεργατισμού από την Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το απόγευμα, θα εξακολουθεί να κινείται στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

«Πλιάτσικο»

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή στο «Σίγμα» με καταγγελίες περί προσπάθειας πλιάτσικου μελών, μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν. Η εικόνα έντασης που είδε ένας «τρίτος», μη άμεσα ενδιαφερόμενος, μπορεί να παρουσιαστεί με τη φράση «σαν τα γεράκια… πάνω από τον Συνεργατισμό». Είναι το λιγότερο τραγικό, να βλέπεις τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μια κοκορομαχία άνευ προηγουμένου, για το ποιος θα κυριαρχήσει πάνω από το «πτώμα» του Συνεργατισμού.

«Να μην κρύβονται»

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ κατηγορούν την ΕΤΥΚ ότι επιδιώκει να κυριαρχήσει στη μεταφορά των εργαζομένων από τη Συνεργατική στην Ελληνική, την ώρα που η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι «οι συνάδελφοι δεν είναι παιγνίδι εξυπηρέτησης συμφερόντων τρίτων» και καλεί όλους να καταθέσουν δημόσια τις θέσεις τους και «να μην κρύβονται πίσω από τις θέσεις της ΕΤΥΚ». Και ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση ανάμεσα στις συντεχνίες, το τελεσίγραφο που έχει σταλεί από Ελληνική και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι πως θα πρέπει οι 900 που θα αποχωρήσουν να έχουν δεχθεί το τελικό σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σχέδιο χωρίς συμφωνία;

Ο πόλεμος ανάμεσα στις συντεχνίες την ίδια ώρα μπορεί να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» για την ηγεσία της Συνεργατικής, ώστε να προχωρήσει με ανακοίνωση Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τις συντεχνίες. Από τη μία υπάρχουν οι διαφορετικές προτάσεις που έχουν καταθέσει οι συντεχνίες, με την ΕΤΥΚ να θέτει και πρόταση για όσους δεν ικανοποιηθούν από το Σχέδιο η κυβέρνηση να τους προσλάβει στο Δημόσιο. Από την άλλη, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο απολύσεων και ζητούν αναβαθμισμένη πρόταση στα επίπεδα της πρότασης που έχουν υποβάλει.

Οι αξιώσεις της ΕΤΥΚ

Η ΕΤΥΚ, όπως είναι γνωστό, αιτείται αποζημίωσης με ελάχιστο ποσό τις €100.000 και μέγιστο τις €200.000, ούτως ώστε να ευεργετηθούν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι και όλοι να έχουν συντελεστή 5 ετήσιους μισθούς.

Επίσης ζητά να συνεχισθεί η κάλυψή τους για 5 χρόνια (σχέδιο υγείας + ασφάλεια ζωής) και πληρωμή του συνόλου των συσσωρευμένων αδειών και διατήρηση των όρων των συμβατικών δανείων και μετά την αποχώρηση. Η συντεχνία επισημαίνει ακόμη το δικαίωμα όλων των υπαλλήλων της Altamira, αν το επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τράπεζα, να μπορούν να το πράξουν, γεγονός που δεν αποκλείει σ’ αυτούς τη δυνατότητα μεταφοράς τους στην Ελληνική Τράπεζα.

Πιέσεις

Αν όσοι ζητήσουν να ενταχθούν στο σχέδιο δεν συμπληρώνουν τον επιδιωκόμενο αριθμό (900), τότε να αναλάβει η Κυβέρνηση να εργοδοτήσει κάποια άτομα στην κρατική μηχανή. Ουσιαστικά οι συντεχνίες πιέζουν σε τρεις άξονες:

1. Για το ύψος των αποζημιώσεων που θα παραχωρηθεί στους υπαλλήλους, οι οποίοι θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου.
2. Για τον αριθμό των μελών του προσωπικού του Συνεργατισμού, που θα απορροφήσει η Ελληνική Τράπεζα.

3. Για τη δέσμευση του ιδιώτη επενδυτή ότι θα σεβαστεί πλήρως το εργασιακό καθεστώς και τους όρους του σχεδίου υπηρεσίας των εργαζομένων της ΣΚΤ, τους οποίους θα απορροφήσει.

Ζητούν ελκυστικό σχέδιο

Από την πλευρά τους ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ αναφέρουν ότι παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι προτάσεις που έχουν υποβάλει εξ αρχής. Ζητούν περαιτέρω βελτιώσεις στο ήδη βελτιωμένο σχέδιο που υπέβαλε η ηγεσία του Συνεργατισμού, ώστε στην επόμενη συνεδρία να προχωρήσουν ακόμη πιο μπροστά. Τέλος αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 900 αποχωρήσεων θα πρέπει να είναι ελκυστικό το σχέδιο ώστε να έχει και την ανάλογη επιτυχία.

Η συνάντηση της Τρίτης

Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, οι συντεχνίες δεν είχαν στα χέρια τους την αναθεωρημένη πρόταση που υπέβαλε η ηγεσία του Συνεργατισμού και που έχει χαρακτηριστεί ως βελτιωμένη από τις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, ενώ από την ΕΤΥΚ έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τα ίδια».

Η ΕΤΥΚ στην ανακοίνωσή της υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως «τι θα γίνει αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 900 ατόμων που θα πρέπει εθελοντικά να αποχωρήσουν από τον Συνεργατισμό; Πού στηρίζουν τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν 900 συνάδελφοι που θα ενταχθούν εθελοντικά σε ένα σχέδιο που δεν έχει ακόμα πάρει την τελική του μορφή;»,

Την ερχόμενη Τρίτη έχει αποφασιστεί νέα συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του Συνεργατισμού και τις συντεχνίες. Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς το κλίμα που επικρατεί είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει τελική συμφωνία.