Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ

Το ΔΗΚΟ άνοιξε και επίσημα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τον δρόμο για την ψήφιση όλων των κρίσιμων νομοσχεδίων, θέτοντας προϋποθέσεις για τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης. Θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τη «στήσουν στον τοίχο»


«Ο γέγονε γέγονε». Στις τέσσερις το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής τοποθετείται οριστικά επί δύο σημαντικών ζητημάτων, που αφορούν το μέλλον της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της. Οι δυναμικές, οι οποίες δημιουργούνται, φέρουν το φλέγον θέμα της παραχώρησης των κρατικών εγγυήσεων €2,6 δισ. στην Ελληνική Τράπεζα να ψηφίζεται, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το deal και ο «καλός» Συνεργατισμός απορροφάται από την Ελληνική, η οποία γιγαντώνεται και καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος παίχτης του τραπεζικού συστήματος του τόπου.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σφραγίζουν, κατά τα φαινόμενα, και την ψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων, τα οποία στοχεύουν να καταστήσουν ταχύτερη και πιο αποτελεσματική την αντιμετώπιση του γιγαντιαίου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ΔΗΚΟ άνοιξε και επίσημα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τον δρόμο για την ψήφιση όλων των κρίσιμων νομοσχεδίων, θέτοντας προϋποθέσεις για τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα «στήσουν στον τοίχο» την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, το Κίνημα Αλληλεγγύη αποφάσισε, σε επίπεδο Πολιτικής Επιτροπής, να τηρήσει στάση αποχής. Μέχρι την ώρα που η εφημερίδα μας οδηγείτο στο τυπογραφείο, δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι για να λάβει τελικές αποφάσεις, ενώ σήμερα θα καταλήξει και το ΕΛΑΜ.

Από Δευτέρας

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον και στην αυριανή ημέρα. Η καταθετική «αιμορραγία» στον Συνεργατισμό, αναμένεται ότι θα αρχίσει να κλείνει. Οι εκροές καταθέσεων από τη Συνεργατική ανησυχούν και γίνονται κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Ελληνική Τράπεζα. Σ' αυτό το πλαίσιο τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του νόμου περί συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, τόσο από την Κεντρική Τράπεζα όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού λειτουργεί ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας.

Πρακτικά εισάγεται πρόνοια, η οποία επιτρέπει τις διατραπεζικές συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η Ελληνική Τράπεζα, με την ψήφιση της κρατικής εγγύησης, να προχωρήσει σε κατάθεση στον Συνεργατισμό για να ενισχύσει τη ρευστότητά του, εάν παραστεί ανάγκη.

Παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η έγκριση της συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα τελεί υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση, μεταξύ άλλων, του νόμου των εκποιήσεων. Σε ανακοίνωσή της, την περασμένη Παρασκευή, καθιστά σαφές ότι θα παρακολουθεί από πολύ κοντά την υλοποίηση των μέτρων, που αφορούν στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ενημερώνεται τακτικά μέσω εκθέσεων ανεξάρτητου διαχειριστή.

Το ενισχυμένο νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επηρεάζει άμεσα και την οπτική της Φρανκφούρτης για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Η «Σ» είχε αναδείξει, μόλις την περασμένη Κυριακή, την ανησυχία στους τραπεζικούς κύκλους, αφού τα πρώτα δείγματα γραφής των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Οι εκποιήσεις

Η ένταση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία «έτρεξε με χίλια» τις προηγούμενες μέρες τη μελέτη των κυβερνητικών νομοσχεδίων, αυξήθηκε όταν άρχισε να συζητείται το βαρύνουσας σημασίας νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν, κατά κύριο λόγο, στο δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά της διαδικασίας εκποίησης της ενυπόθηκής τους εξασφάλισης.

Νομική Υπηρεσία, Υπουργείο Οικονομικών και ΔΗΣΥ θεωρούν ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα των δανειοληπτών, θέση για την οποία εκφράζει έντονες επιφυλάξεις ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών. Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η προστασία του δικαιώματος προσφυγής επιτυγχάνεται με τη συμπερίληψη της πρόνοιας για έκδοση προστατευτικού διατάγματος υπέρ του ενυπόθηκου οφειλέτη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών προστέθηκε και πρόνοια για προστασία των ενυπόθηκων δανειοληπτών στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα συμμετέχουν στο σχέδιο «Εστία», το οποίο προνοεί επιδότηση του 1/3 των δόσεων των δανείων. Το σχέδιο «Εστία», το οποίο αφορά στήριξη ευάλωτων ομάδων δανειοληπτών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αναμένεται να τεθεί «στην κλίνη του Προκρούστη» της Επιτροπής Οικονομικών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.