Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Ψηφίζουν τα νομοσχέδια για τα «κόκκινα»

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 14:00 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΣΩΡΕΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΙΟ ΤΑΧΕΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στην ουσία σήμερα στις 4 το απόγευμα θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, τα νομοσχέδια για την αλλαγή του πλαισίου εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας, καθώς και τρεις σχετικές προτάσεις νόμου

Τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων με σωρεία τροπολογιών για ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων που εξέτασε επισταμένα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για μείωση των «κόκκινων» δανείων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Στόχος της κυβέρνησης με το νέο πλαίσιο, είναι η προώθηση εκποιήσεων με πιο ταχείες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου και του περιορισμού του δικαιώματος των δανειοληπτών να έχουν πρόσβαση στο δικαστήριο. Το δεύτερο θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την πρόσβαση των δανειοληπτών μέσω της δικαστικής οδού.

Οι επίμαχες τροποποιήσεις

Οι επίμαχες τροποποιήσεις εντοπίζονται κυρίως στα άρθρα 4 και 6 του προτεινόμενου τροποποιητικού νόμου περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων, με το άρθρο 4 να αφορά στην εφαρμογή του νόμου σε υφιστάμενες και νέες συμβάσεις υποθήκης και το άρθρο 6 να αφορά στην επίδοση ειδοποιήσεων για σκοπούμενη εκποίηση ακινήτου.

Αναλυτικά στην πρώτη περίπτωση έχει προστεθεί άρθρο σύμφωνα με το οποίο, ανεξαρτήτως άλλων διατάξεων του νόμου ή διαταγμάτων για πώληση ενυπόθηκου ακινήτου ή έναρξης διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου δυνάμει διατάγματος, είτε πριν είτε μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου, δεν επηρεάζεται το δικαίωμα του δανειστή να προχωρήσει με την εφαρμογή διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου στη βάση των νέων προνοιών.

Για το συγκεκριμένο θέμα το ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι επιχειρείται κάτι πολύ σοβαρό που αποτελεί ηθικό θέμα και που αλλοιώνει το πλαίσιο εκδίκασης υποθέσεων που έχουν ήδη εκδικασθεί, μεταφέροντας τις στο νέο πλαίσιο. Σημείωσε παράλληλα ότι η Βουλή έχει κανονισμό που νουθετεί ώστε να μην νομοθετεί για ζητήματα που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης και που εκκρεμούν στα δικαστήρια, εκφράζοντας την άποψη πως η κυβέρνηση θέλει με αυτό τον τρόπο να ακυρώσει αποφάσεις που λήφθηκαν στα δικαστήρια.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε διαφορετική άποψη για το θέμα, τονίζοντας πως η αλλαγή που προτείνεται έχει σκοπό την καλύτερη διευκρίνιση διατάξεων που ερμηνεύθηκαν με διάφορους τρόπους στα δικαστήρια. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ανεξάρτητα από το διάταγμα για εκποίηση ακινήτου, ο δανειστής δεν εμποδίζεται από το να εφαρμόσει τη διαδικασία εκποίησης με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.

Από την πλευρά της, η Νομική Υπηρεσία τόνισε αρχικά ότι δεν προκύπτει αναδρομικότητα και πως η τροποποίηση γίνεται για να καλύψει ότι όλα τα υφιστάμενα διατάγματα πώλησης ακινήτων, ή διατάγματα βάσει των οποίων ξεκίνησε διαδικασία εκποίησης ή διατάγματα που θα εκδοθούν μετά, δεν θα επηρεάζουν το δικαίωμα εφαρμογής του νέου πλαισίου εκποιήσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη δική του παρέμβαση έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει «να προστατεύσουμε αυτούς που θα προστατεύσουμε και φτάνει να μας τρώει η έγνοια εάν θα βγει διάταγμα ή αν θα προχωρήσει η εκποίηση».

Οι κόκκινες γραμμές

Αξίζει να σημειωθεί πως και για το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί κόκκινη γραμμή το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για αμφισβήτηση ποσού που διεκδικεί η τράπεζα, θέση που ασπάζεται και η Αλληλεγγύη η οποία θεωρεί ότι αυτή είναι η μόνη δυνατότητα δανειολήπτη να αμφισβητήσει το υπόλοιπο που έχει καθορίσει ως οφειλόμενο ποσό η τράπεζα, το οποίο συχνά περιλαμβάνει παράνομες χρεώσεις.

Αυτές οι ενστάσεις πάντως προκαλούν πονοκέφαλο στο Υπουργείο Οικονομικών και τα επιτελεία των τραπεζών, καθώς θεωρούν πως όποιες ρυθμίσεις και τροπολογίες καθυστερούν τη διαδικασία των εκποιήσεων θα δημιουργήσουν μελλοντικά νέες κεφαλαιακές ανάγκες, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα της χώρας να δυσκολευτεί να ορθοποδήσει και να γυρίσει σελίδα.

Αντιδράσεις, να σημειωθεί, ηγέρθησαν και σε σχέση με τη διαδικασία επίδοσης ειδοποιήσεων εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου, καθώς και σε σχέση με το δικαίωμα του δανειστή να έχει πρόσβαση στο σπίτι δανειολήπτη για να κάνει κοστολόγηση εξοπλισμού και τη διαδικασία κοστολόγησης του ενυπόθηκου ακινήτου προς εκποίηση.

Συναίνεση των κομμάτων

Συναίνεση από πλευράς κομμάτων φέρεται να βρίσκουν οι δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ που οδεύουν προς την Ολομέλεια και αφορούν την επέκταση των μη συναινετικών σχεδίων αποπληρωμής, όπως επίσης την προστασία των εγγυητών, με τον σύνδεσμο τραπεζών να εκφράζει προβληματισμούς.

Τι θα τεθεί προς ψήφιση

Στην ουσία σήμερα στις 4 το απόγευμα θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, τα νομοσχέδια για την αλλαγή του πλαισίου εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας, καθώς και τρεις σχετικές προτάσεις νόμου.

Μαζί με τα νομοθετήματα και τις εγγυήσεις για την Ελληνική Τράπεζα, στην Ολομέλεια οδεύουν τρεις προτάσεις νόμου.

Οι δύο προέρχονται από τον κ. Νεοφύτου και ρυθμίζουν θέματα που αφορούν τις τραπεζικές εργασίες του Συνεργατισμού, ενώ η μια αποτελεί συγκερασμό προτάσεων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, εφόσον εγκριθεί, θα τροποποιεί τον νόμο περί Κεντρικής Τράπεζας για να ρυθμίζεται το θέμα της άδειας του φορέα που θα απομείνει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Ελληνικής - ΣΚΤ, ώστε να μπορεί ο φορέας να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, θα τροποποιεί τον νόμο περί συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων για αλλαγή των υφιστάμενων ρυθμίσεων σε σχέση με τις διατραπεζικές συναλλαγές της ΣΚΤ, έτσι ώστε να υπάρχει το δικαίωμα στον Συνεργατισμό να δεχθεί κατάθεση από άλλη τράπεζα.

Η τρίτη πρόταση νόμου αφορά στην προστασία των εγγυητών και προέκυψε μέσω του συνδυασμού τριών προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ και μιας του ΔΗΚΟ.

Η πρόταση θα προβλέπει την επ’ αόριστον προστασία των εγγυητών αντί μέχρι το 2021 που προβλέπεται σήμερα από τον νόμο περί αφερεγγυότητας, κάτι που ήταν αίτημα του ΔΗΚΟ.

Η ρύθμιση θα αφορά δάνεια που έχουν παραχωρηθεί μέχρι την ημερομηνία ψήφισης της προωθούμενης πρότασης νόμου, αντί μέχρι το 2015 όπως ισχύει σήμερα, κάτι που αποτελούσε αίτημα του ΑΚΕΛ.