Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Χρυσή χρονιά για τον τουρισμό

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 16:00 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΤΑΠ ΕΛΕΝΑ ΤΑΝΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΟΠΩΣ Η ΠΟΛΩΝΙΑ, Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ, ΕΝΩ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΙΣΡΑΗΛ

«Παραμένω αισιόδοξη για την πορεία μας στη διαχείριση του τουριστικού μας προϊόντος, γιατί πατάμε σε γερά θεμέλια πολυετούς εμπειρίας, όμως θα ήθελα συνειδητά και στρατηγικά να στοχεύσουμε στην ποιότητα και την καινοτομία»


Τρίβουν τα χέρια τους και φέτος οι τουριστικοί πράκτορες, καθώς και οι ξενοδόχοι, αλλά και όσοι ασχολούνται με την ξενοδοχειακή και επισιτιστική μας βιομηχανία. Την περσινή χρονιά, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν στα 3.652.073 σε σύγκριση με 3.186.531 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 14,6%, αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που σημειώθηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με την έρευνα ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Μια εξίσου χρυσή χρονιά για τον τουρισμό στο νησί μας, ίσως ακόμα καλύτερη από την περσινή, προβλέπεται να είναι και η φετινή, αφού ήδη γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι πέντε μήνες του 2018 παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις σε ποσοστό της τάξεως του 14% και σε σύγκριση με το 2017, κάτι που αξιολογείται ως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Αισιόδοξη για την πορεία διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, γιατί πατάμε σε γερά θεμέλια πολυετούς εμπειρίας, δηλώνει η πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας (ΕΤΑΠ) και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) Έλενα Τάνου. Την ίδια ώρα όμως εκφράζει την ανάγκη να στοχεύσουμε στην ποιότητα και την καινοτομία.

Οι επιλογές Κυπρίων

Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή» της Κυριακής, η κ. Τάνου επιβεβαίωσε πως, για άλλη μια χρονιά, πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων για προορισμούς εκτός Κύπρου, είναι η Ελλάδα, ακολουθεί η Ευρώπη και μετά οι μακρινοί προορισμοί.

«Οι συμπατριώτες μας επιλέγουν τα ελληνικά νησιά γιατί προσφέρουν απόλυτη ομορφιά, συναίσθημα, ρομαντισμό, ηρεμία, ξεκούραση, εξαίρετη γαστρονομία, φίνες ετικέτες κρασιών και διασκέδαση. Όταν η φύση έχει κέφια, τότε μπορεί να δημιουργήσει αριστουργήματα. Κάπως έτσι φαίνεται να έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτός λοιπόν ο τόπος, με την αστείρευτη ομορφιά του, είναι η μεγάλη καλοκαιρινή αγάπη των Κύπριων ταξιδιωτών», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη αποτελεί μια σταθερή αξία για κάθε ταξιδιώτη.

«Το Euro Disney και το Παρίσι μαζί με τα παιδιά. Η αιώνια πόλη, η Ρώμη, πρωτεύουσα της Ιταλίας με τις πολυάριθμες κομψές πλατείες. Το Amsterdam με τα πολλά ποδήλατα, κανάλια και πανέμορφα λουλούδια και πόσες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνδυάζουν τέλεια το παλιό με το καινούργιο, το κλασικό με το μοντέρνο, την παράδοση με την εξέλιξη, χωρίς να χαλάνε τις ισορροπίες, έτσι που ο κάθε ταξιδιώτης, ψαγμένος και μη, να προσέξει και να εκτιμήσει αυτές τις διαχρονικές αξίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, δε, με την πρόεδρο της ΕΤΑΠ, το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να υπάρξει αύξηση περίπου 3%-4% των Κύπριων ταξιδιωτών για το εξωτερικό, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Πάμε για νέο ρεκόρ

Εξάλλου το γεγονός ότι η περσινή χρονιά αποτέλεσε ρεκόρ για τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών στο νησί μας, έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών όσων ασχολούνται με το κομμάτι τουρισμός αλλά και τις προσδοκίες τους για ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ το 2018. Η κ. Τάνου, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία είναι ελαφρώς μειωμένες φέτος, το κενό αυτό αναμένεται να καλυφθεί από τις αφίξεις δύο άλλων διαφορετικών αγορών. Της Γερμανίας και της Πολωνίας, οι οποίες παρουσιάζουν μια αισθητή αύξηση.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι πέντε μήνες του 2018 παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις σε ποσοστό της τάξεως του 14% και σε σύγκριση με το 2017 είναι πολύ σημαντικό ποσοστό. Κάτι σημαντικό που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι διοργανωτές ταξιδιών (tour operators) στο εξωτερικό έχουν προγραμματίσει και διαφημίσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό πτήσεων / θέσεων προς την Κύπρο για το 2018. Αυτός ο πλουραλισμός πτήσεων μας εγγυάται τουλάχιστον για φέτος μια επιτυχημένη χρονιά», εξήγησε.

Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, πως διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά μας με 1.200.000 ταξιδιώτες και ακολουθεί η Ρωσία με περίπου 800.000. «Σταδιακά μπαίνουν καινούργιες αγορές από την Ευρώπη όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και άλλες. Τεράστιας σημασίας είναι η αύξηση των επισκεπτών από το γειτονικό μας Ισραήλ», υπέδειξε.

Δεν είμαστε ακριβή χώρα

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο η Κύπρος θεωρείται ακριβός προορισμός για τους τουρίστες, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως αυτό κρίνεται και όταν συγκριθεί με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Εξήγησε μάλιστα πως λόγω της απόστασής και της θέσης μας ως νησί στην άκρη της Ευρώπης σίγουρα τα αεροπορικά ναύλα είναι ακριβότερα. Όμως εκτιμάται από τους ξένους επισκέπτες ως ποιοτικός προορισμός, ο οποίος έχει καλές τιμές για το τι προσφέρει.

«Παραμένω αισιόδοξη για την πορεία μας στη διαχείριση του τουριστικού μας προϊόντος, γιατί πατάμε σε γερά θεμέλια πολυετούς εμπειρίας, όμως θα ήθελα συνειδητά και στρατηγικά να στοχεύσουμε στην ποιότητα και την καινοτομία», συνέχισε η κ. Τάνου.

Dream Travel Α La Carte

Σε μια άλλη εξέλιξη, όσον αφορά στις επιλογές των Κυπρίων ταξιδιωτών, η Έλενα Τάνου, ως αντιπρόεδρος του Top Kinisis Travel προτείνει τις ολόχρονες διακοπές και δη το Φθινόπωρο που είναι μια θαυμάσια κλιματική περίοδος. Όλα αυτά στα «ταξίδια αστέρων», όπως τα χαρακτηρίζει, και ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια του οργανισμού που εκπροσωπεί και κάνει τη μεγάλη διαφορά κατά την ίδια, οι Ινδίες. Καμία χώρα δεν είναι πολύ απομακρυσμένη και καμία προσπάθεια πολύ δύσκολη για την Έλενα και την ομάδα της, αφού όπως μας εξηγεί δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

«Κάθε νέο ταξίδι αρχίζει αφού αναλύονται όλες οι ανάγκες του ταξιδιώτη. Όλη η ομάδα μας εργάζεται και δημιουργεί ένα ονειρεμένο ταξίδι, είτε αυτό αφορά έναν μακρινό προορισμό, μια κοντινή εξόρμηση, μια ξεχωριστή μαγική πόλη, ένα σαγηνευτικό spa, sublime εκδρομή σε Κρασοχώρια, ένα περιπετειώδες σαφάρι, μια αξέχαστη πολυτελή κρουαζιέρα, ή μία παραμυθένια εξόρμηση σε souks και παζάρια», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα, τέλος, ποιο προορισμό θεωρεί τον πιο σαγηνευτικό, απάντησε: «Η Νότιος Αφρική που έχω επισκεφθεί 29 φορές για τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές, την αλλαγή του πολιτικού συστήματος πριν και μετά το ρατσιστικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας (apartheid), γνωρίζω σχεδόν κάθε γωνιά αυτής της τεράστιας χώρας», κατέληξε.