Σημερινή

Τετάρτη, 23/01/2019
RSS

Συνέδριο για τις κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν από το γραφείο Harneys

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Συνέδριο για τις κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν από το γραφείο Harneys Aristodemou Loizides Yiolitis LLC

Το δικηγορικό γραφείο Harneys Aristodemou Loizides Yiolitis LLC με βάση του τη Λεμεσό, σε συνεργασία με δικηγόρους κυρώσεων παγκοσμίου φήμης, από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Μόσχα, για ένα αποκλειστικό συνέδριο μόνο με πρόσκληση, που έλαβε χώρα την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Four Seasons , συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση των κυρώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Κύπρο.

Οι ομιλητές ήταν ο Aki Corsoni-Husain (συνεταίρος της Harneys στην Κύπρο), η Maya Lester QC (brick court chambers στο Λονδίνο), o Alan Kartashkin (διευθύνων συνεταίρος στην Debevoise & Plimpton στη Μόσχα) και ο Carl Micarelli (διεθνής σύμβουλος στην Debevoise & Plimpton στη Νέα Υόρκη ). Οι ομιλητές κάλυψαν τις πρόσφατες εξελίξεις στις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων μέτρων που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ σε εξέχοντες Ρώσους επιχειρηματίες, της απόφασης του Προέδρου Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία μη-διάδοσης του Ιράν, γνωστής ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή ΚΟΣΔ, της αυξανόμενης αναντιστοιχίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και τέλος της προσέγγισης και της συνάφειας της Κύπρου στον κόσμο της συμμόρφωσης με το καθεστώς των κυρώσεων.

Το κοινό περιελάμβανε πάνω από 200 επαγγελματίες από την κυπριακή οικονομική, επαγγελματική και θεσμική κοινότητα. Σκοπός του συνέδριου ήταν η προβολή του σημαντικού αυτού θέματος και η παροχή θέματος συζήτησης για την επαγγελματική κοινότητα στην Κύπρο σχετικά με τις ανησυχίες που επήλθαν από την επέκταση των κυρώσεων στην Κύπρο και εκτός. Η εστίαση παραμένει σε δύο χώρες του γειτονικού περίγυρου της Κύπρου: τη Ρωσία και το Ιράν.

Το καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας στην Κύπρο

Η Κύπρος ανέκαθεν προσπαθούσε να καλλιεργήσει θετικές και φιλικές προς τις επιχειρήσεις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία, σε αντάλλαγμα, έχει συμβάλει σημαντικά σε επίπεδο ξένων άμεσων επενδύσεων στη Δημοκρατία. Εντούτοις, οι κυρώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση («ΕΕ») και, πιο πρόσφατα, από τις ΗΠΑ, θέτουν σημαντικά ερωτήματα για τις εν λόγω σχέσεις.

Όλα τα σημάδια υποδηλώνουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές επιδιώκουν να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που επέβαλε η ΕΕ, αλλά θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί η εφαρμογή τους σε ένα πλαίσιο όπου η οικονομία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν γίνει τόσο αλληλένδετα: με πολλούς τρόπους, οι ρωσικές κυρώσεις αποτελούν για την Κύπρο, ότι και το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, μια υποχρέωση προς τις επιχειρήσεις να αναλύουν κάθε πτυχή των συναλλαγών τους προς εξασφάλιση πλήρους συμμόρφωσης με μια νέα οικονομική εντολή.

Η τρέχουσα συσσώρευση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία έφτασε στο ζενίθ της, αμέσως μετά την κατάρριψη του ΜΗ 17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014. Έκτοτε, η ΕΕ (και άλλοι) επέβαλαν:

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε όσους θεωρούνται υπαίτιοι για τους θανάτους στο Μαϊντάν της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του πρώην Προέδρου Γιανουκόβιτς (Κανονισμός της ΕΕ 208/2014)·

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε όσους θεωρούνται υπαίτιοι στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας (Κανονισμός της ΕΕ 269/2014)·

Συμπερίληψη στη μαύρη λίστα όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ ΕΕ και Κριμαίας (Κανονισμός της ΕΕ 692/2014)· και
«Τομεακές κυρώσεις» στις επιχειρήσεις που ανήκουν στο ρώσικο κράτος, καθώς και την ανάπτυξη του πετρελαίου και του σχιστολιθικού πετρελαίου (Κανονισμός της ΕΕ 833/2014).

Πιο επιθετική στάση

Υπό την προεδρία του Ομπάμα, οι ΗΠΑ ακολουθούσαν σε γενικές γραμμές την πιο πάνω προσέγγιση, ωστόσο μετά την ανάληψη του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους, η στάση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία έχει γίνει πιο επιθετική, και αυτό είναι εμφανές με τη συμπερίληψη πολλών Ρώσων επιχειρηματιών, υψηλού προφίλ, στη μαύρη λίστα από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) στις 6 Απριλίου 2018 (Νόμος για την Αντιμετώπιση Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων - US Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Αυτή η ανανεωμένη ώθηση από τις ΗΠΑ θα έχει συνέπειες για τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας λόγω της συνεχούς εξέχουσας επίδρασης των ΗΠΑ επί του παγκόσμιου τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού καθεστώτος μας. Σαφέστατα, ποτέ δεν ήταν πιο αναγκαίο για τα ιδρύματα να αναζητούν και να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές και εκπροσώπηση.

Το καθεστώς κυρώσεων του Ιράν στην Κύπρο

Με πολλούς τρόπους, το Ιράν είναι το αντίθετο της Ρωσίας όσον αφορά στις κυρώσεις: Για χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία υστερούσε ως προς την ανάπτυξη συνήθων επιχειρηματικών σχέσεων στον γειτονικό περίγυρο της λόγω ατελών κυρώσεων που επιβάλλονταν από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Δυτικές χώρες. Στη συνέχεια, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος το 2015 μετά την υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ). Στην Ευρώπη αυτό νομοθετήθηκε μέσω σημαντικής μείωσης των κυρώσεων που περιέχονταν στον Κανονισμό της ΕΕ 267/2012.

Το ΚΟΣΔ επανεισάχθηκε στην παγκόσμια οικονομία μετά από δεκαετίες που πέρασε στην απομόνωση. Η Κύπρος ήταν, πράγματι, στην αιχμή αυτών των εξελίξεων. Η έξοδος των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ, υπό το καθεστώς Trump, σηματοδοτεί μια απόκλιση της μεταξύ της προσέγγισης των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ενώ οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να επαναφέρουν τις κυρώσεις για συμμετοχή σε ιρανικές επιχειρήσεις, η Ευρώπη, αντιθετικά, έχει πρόθεση να αποτρέψει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων: επιδιώκει να διαφυλάξει το ΚΟΣΔ όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αυτό είναι πασιφανές από την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα προχωρήσει με την εφαρμογή ενός «κανονισμού αποκλεισμού» που θα προστατεύει πρόσωπα της ΕΕ από τον αντίκτυπο των εξωεδαφικών κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Στον κόσμο των διεθνών επιχειρήσεων, ποτέ δεν ήταν σημαντικότερο για τους φορείς, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς, να διασφαλίσουν ότι καλύπτονται οι βάσεις τους όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις κυρώσεις.

Η συμμετοχή στο συνέδριο της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Four Seasons αποδεικνύει ότι η επαγγελματική κοινότητα της Κύπρου ακούει και συμμετέχει με ενδιαφέρον.