Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

Τελειώνει και ανακοινώνεται

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Ο «ΚΑΛΟΣ» ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ

Οι κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία οδηγεί τον «καλό» Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα, ολοκληρώνονται, κατά τα φαινόμενα, λίαν συντόμως. Ο «γάμος», αν και με αυξημένο κόστος για το κράτος και δη τον φορολογούμενο, έρχεται να βγάλει την κυπριακή οικονομία από την πιο δύσκολη θέση, που έχει βρεθεί ποτέ, μετά την κατάρρευση του 2013. Η επόμενη μέρα σαφώς και δεν θα είναι εύκολη, αφού οι αλλαγές και η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλουν να επικρατήσει το αλάθητο, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


Σκληρές διαπραγματεύσεις, «πάρε - δώσε» και εξισορρόπηση διαφορετικών προσεγγίσεων, απαιτήσεων και οπτικών είχε το «μενού» της πολύπλοκης διαδικασίας, που φέρνει τελικά το «καλό» κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στους «κόλπους» της Ελληνικής. Η διαπραγμάτευση περί τα τέλη της εβδομάδας βρέθηκε στην πιο κρίσιμη καμπή της. Το Υπουργείο Οικονομικών έγινε το σημείο αναφοράς όλων των εμπλεκομένων.

Το τρίγωνο Ελληνική - Συνεργατισμός και Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αλλά και σε κατ' ιδίαν επαφές. Στα ηνία βρέθηκαν εντατικά οι Διοικήσεις των δύο Τραπεζών και ο Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να εξευρεθεί η ιδανική «φόρμουλα». Στο μέσο κινούνται τα επενδυτικά ταμεία Atlas - Pimco και Flowers και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση και αξιώνουν απαιτήσεις.

«Πλησιάζουμε»

Έγκυρες πηγές, οι οποίες έχουν ενεργό ρόλο στην εν εξελίξει διαδικασία, «καταθέτουν» στη «Σ» την αισιοδοξία τους. «Πλησιάζουμε πάρα πολύ στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είμαστε πλέον στο πιο εντατικό σημείο. Είναι μια περίπλοκη συναλλαγή και οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί. Προσπαθούμε να θέσουμε επί τάπητος κάτι λογικό ώστε να τους ευθυγραμμίσουμε. Υπάρχει διάθεση και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα κλείσει». Ειρήσθω εν παρόδω η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει όσα έγραφε η «Σ», από τις 2 Απριλίου, η οποία είχε φέρει στο «φως» την κίνηση ματ του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων των τερματισμένων στεγαστικών δανείων, για ένα χρονικό διάστημα, της Συνεργατικής και την «τρύπα» των €800 εκ., που προέκυψε.

«Γεφυρώνουν το χάσμα»

Η διαφορά των δανείων και των καταθέσεων που θα λάβει η Ελληνική Τράπεζα ήταν εξαρχής η μία εκ των δύο πιο δύσκολων εξισώσεων, η οποία επιβαλλόταν να επιλυθεί. Οι καταθέσεις των €10 δις πρέπει να εξισορροπηθούν με τα δάνεια των €4,5 δις περίπου. Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν ότι για τη λύση της εξίσωσης θα χρησιμοποιηθεί η ίδια φόρμουλα με αυτήν της κρατικής κατάθεσης των €2,5 δις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

- Το κράτος θα εκδώσει ομόλογο προς τη Συνεργατική.

- Έναντι του ομολόγου θα λάβει ακίνητα αξίας €0,5 δις περίπου.

- Το ομόλογο θα δοθεί από τη Συνεργατική στην Ελληνική Τράπεζα.

- Το κράτος θα οφείλει στην Ελληνική την αξία του νέου ομολόγου.

Συγκρίσεις…

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα θα λάβει, ως περιουσιακό στοιχείο, και τα ομόλογα ύψους 2,35 δις, τα οποία είχε εκδώσει το κράτος και βρίσκονται κατατεθειμένα στον Συνεργατισμό από τον περασμένο Απρίλιο. Από την αξία του νέου ομολόγου θα προκύψει και το συνολικό κόστος για το κράτος. Πηγές κοντά στη διαδικασία συγκρίνουν την κρατική στήριξη της πρώην Λαϊκής το 2012 με τη στήριξη στον Συνεργατισμό, λέγοντας ότι «τότε μπήκαν €2 δις, περίπου, στη Λαϊκή, χάθηκε το ομόλογο, "κουρεύτηκε" ο κόσμος, χάθηκαν οι μετοχές, χάθηκαν και τα αξιόγραφα. Τώρα το κράτος θα πιάσει περιουσιακά στοιχεία».

Το κεφαλαιακό έλλειμμα

Το άλλο μεγάλο θέμα, είναι αυτό των κεφαλαιακών αναγκών, που θα χρειαστεί η Ελληνική. Φαίνεται ότι αυτό το ζήτημα ρυθμίζεται με τρόπο, που ικανοποιεί τα «θέλω» της Ελληνικής Τράπεζας και περιορίζει το ύψος των κεφαλαίων, που θα απαιτηθούν για την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού κάτω από τα 300 εκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κράτος θα εγγυηθεί μέρος των δανείων, του υγιούς χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, που θα αποκτήσει η Ελληνική.

- Η αξία αυτών των δανείων αυξάνεται λόγω της κρατικής εγγύησης.

- Η Ελληνική δημιουργεί αρνητική υπεραξία, αφού αποκτά τα δάνεια σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της αγοραίας τους αξίας.

- Για παράδειγμα αγοράζει δάνεια αξίας €10 στην τιμή των €8.

- Αυτό συνεπάγεται κέρδος από την πρώτη ημέρα.

Πληροφορίες φέρουν το κράτος να εγγυάται τα δάνεια, που έχουν εξέλθει πρόσφατα από την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού εκφράζεται ανησυχία ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκ νέου προβλήματα και να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Αναμένουν την Third Point

Οι αλλαγές στη μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, είναι δεδομένες. Όπως είχαν αποκαλύψει τόσο το «Σίγμα» όσο και η «Σ» από τις 25 Μαΐου, οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η μεν Wargaming παρουσιάζεται έτοιμη να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου, που θα απαιτηθεί ώστε να διατηρήσει τα «σκήπτρα» της, η δε Third Point σκέφτεται σοβαρά την αποχώρησή της από το μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το όλο θέμα. Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν δεδομένο ότι σε περίπτωση αποχώρησης της αμερικανικής Third Point, τα επενδυτικά ταμεία, που εμπλέκονται στη διαδικασία απορρόφησης του «κάλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική, θα ενδιαφερθούν για να αποκτήσουν το μετοχικό της κεφάλαιο, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους.

Εκπρόσωποι, άλλωστε, των αμερικανικών επενδυτικών ταμείων βρίσκονται στην «καρδιά» της διαπραγμάτευσης, πολύ κοντά στους Διοικούντες την Ελληνική. Δημοσίευμα του Bloomberg παραθέτει δηλώσεις του ιδρυτή της Worldview Capital Management, η οποία κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα, να ενδιαφέρεται για το μετοχικό πακέτο της Third Point.

O Angelo Moskov ανέφερε ότι «επενδύουμε στην Κύπρο εδώ και καιρό και ενδιαφερθήκαμε να αγοράσουμε το μερίδιό τους, όταν ακούσαμε στην αγορά ότι είναι προς πώληση. Κατανοούμε βέβαια ότι το μερίδιο θα πάει τελικά στον υψηλότερο προσφοροδότη, αλλά θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε».

Στον λόφο την Πέμπτη

Όσο πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, τόσο αυξάνεται και η αγωνία των 2,5 και πλέον χιλιάδων εργαζομένων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ - ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα σπεύσουν στο Προεδρικό την προσεχή Πέμπτη. Στόχος είναι να λάβουν διευκρινίσεις για τους τρόπους, με τους οποίους υλοποιούνται οι γραπτές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας του προσωπικού της τράπεζας στο νέο καθεστώς.

Οι ηγεσίες των συντεχνιών έχουν εξουσιοδοτηθεί και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων. Όπως είχε γράψει και παλαιότερα η «Σ», αριθμός εργαζομένων θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα. Πληροφορίες φέρουν την Altamira να αναλαμβάνει τη διαχείριση του εξωτραπεζικού κρατικού Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ, στην οποία εργάζεται, ήδη, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του Συνεργατισμού.

Όσοι απομείνουν θα τους δοθεί, όπως όλα δείχνουν, σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού. Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι, θεωρείται δύσκολο το κόστος των αποζημιώσεων να το επωμιστεί ο επενδυτής.