Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Η ώρα της κρίσης για τον Συνεργατισμό

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Έφτασε η μεγάλη ώρα της αλήθειας στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Αύριο Δευτέρα κλείνει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους δυνητικούς επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στον Συνεργατισμό. Εκεί που όλα συνηγορούσαν ότι επρόκειτο για κούρσα με ένα άλογο και δη την Ελληνική Τράπεζα, αυξάνονται οι πιθανότητες ανατροπής των δεδομένων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo επιφυλασσόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να πει την τελευταία του λέξη την υστάτη, μπαίνοντας σφήνα στον διαφαινόμενο αρραβώνα της Ελληνικής Τράπεζας με τον καλό Συνεργατισμό, διεκδικώντας επίσης το «φιλέτο» της υπό διάσπαση συστημικής τράπεζας του τόπου.


Το «βάρος» του φαβορί για την απόκτηση του «καλού» Συνεργατισμού βρισκόταν εξαρχής στην Ελληνική Τράπεζα. Αρκετά πιο πριν την έναρξη της τρέχουσας διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό, το φλερτ της Ελληνικής Τράπεζας κατείχε περίοπτη θέση στις συζητήσεις στα τραπεζικά «στέκια».

Η πορεία των πραγμάτων έμελλε να φέρει και τους ίδιους τους διοικούντες τον Συνεργατισμό να παραδέχονται και εμμέσως πλην σαφέστατα να φωτογραφίζουν την Ελληνική Τράπεζα ως την επικρατέστερη, ανάμεσα στους δυνητικούς επενδυτές για την απορρόφηση του «καλού» του κομματιού. Η εξέλιξη, που φέρει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου να κλείνει τη συναλλαγή και να μεγεθύνεται, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη δραστική μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαραίνουν τον ισολογισμό της, φέρεται να αντικρίζεται θετικά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την Κεντρική Τράπεζα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η γιγάντωσή της φαίνεται να αντικρίζεται θετικά ακόμη και από τη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου και κύριο ανταγωνιστή της, την Τράπεζα Κύπρου. Έγκυρες πηγές από την Τράπεζα Κύπρου διατύπωσαν στη «Σ» και το έντονο ενδιαφέρον τους για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας στον Συνεργατισμό, αλλά και ως προς τον χρόνο, που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Χτυπά ρέστα το Apollo

Με αστραπιαίες κινήσεις το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo σπεύδει να αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για την απόκτηση του «καλού» Συνεργατισμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα των επενδυτικών ταμείων τα οποία μπήκαν στη διαδικασία της σθεναρής διεκδίκησης του Συνεργατισμού. Φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκεται σε ακτίνα συμφωνίας με ευρωπαϊκή τράπεζα ούτως ώστε να διεκδικήσει, κόντρα στην Ελληνική Τράπεζα, το «υγιές» κομμάτι του Συνεργατισμού.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηριστεί και ως το «ρομαντικό» της «παρέας» των επενδυτικών ταμείων, που ήρθαν από την άλλη πλευρά της Γης για να επενδύσουν στον Συνεργατισμό. Το Apollo ακόμη και όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο σημείο του οριστικού, πλέον, διαχωρισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», μετά την κρατική κατάθεση των 2,5 δισ., επέμεινε για την απόκτηση του συνόλου της τράπεζας.

Η επιμονή του ερχόταν μάλιστα «κόντρα» και στη λογική, που ήθελε τους δυνητικούς επενδυτές να αποθαρρύνονται, λόγω κόστους, να επενδύσουν στο σύνολο του Συνεργατισμού, ο οποίος εξαιτίας της κίνησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να μηδενίσει την αξία των εξασφαλίσεων των τερματισμένων του μη εξυπηρετούμενων δανείων, για ένα χρονικό διάστημα, χρειαζόταν 815 εκ. για να προχωρήσει ως ενιαία τράπεζα, λόγω της δραστικής αύξησης των προβλέψεων, που έπρεπε να ληφθούν.

Έκτακτες παρουσιάσεις

Ακόμη και τα τελευταία 24ωρα, η Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έδινε απαντήσεις και στοιχεία στα ερωτήματα των δυνητικών επενδυτών, οι οποίοι ζητούσαν πρόσθετη πληροφόρηση. Έγκυρη πηγή λέγει στη «Σ» ότι μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ζητήθηκε από δυνητικό επενδυτή και έγινε πράξη έκτακτη παρουσίαση. «Έχουμε εισπράξει αρκετές φορές θετικά σχόλια από τους δυνητικούς επενδυτές για την πορεία της διαδικασίας και για την αναλυτική ενημέρωσή τους», σημειώνει.

Δεν θα υπάρξει πολυκερματισμός

Έγκυρες πηγές από τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας απορρίπτουν κατηγορηματικά στη «Σ» τη φημολογία, που αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπό μορφή δημοσιευμάτων, και φέρει δυνητικούς επενδυτές να προσανατολίζονται να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση αποκλείοντας συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του «καλού» Συνεργατισμού, προκειμένου οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να είναι στα μέτρα τους. «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι εκτός συζήτησης», σημειώνουν με νόημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια τέτοια εξέλιξη θα «χτυπούσε» καίρια και την αξιοπιστία της εν εξελίξει διαδικασίας, αφού σταδιακά όσοι εκ των «μνηστήρων» επέδειξαν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα κομμάτια του «καλού» Συνεργατισμού, ανάμεσά τους και τράπεζες του τόπου, είχαν αποκλειστεί και δεν συνεχίζουν. Παραπέμπουν, άλλωστε, στα όσα σαφέστατα ορίζονται στην προκήρυξη της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Με απλά λόγια δεσμευτικές προτάσεις μπορούν να κατατεθούν μόνο για το σύνολο του «καλού» ή του «κακού» Συνεργατισμού, αλλά και για το σύνολο της Τράπεζας.

«Σε κάθε περίπτωση δεν έχει διατυπωθεί από κανένα δυνητικό επενδυτή, από αυτούς που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εντός της διαδικασίας, τέτοια θέση». Οικονομικοί κύκλοι αποδίδουν αυτήν τη φημολογία στα «παιχνίδια» εξουσίας, τα οποία έχουν ανάψει για τα καλά. Παραπέμπουν στους μετόχους των οχημάτων, που διεκδικούν τον «καλό» Συνεργατισμό, οι οποίοι δύνανται να δουν το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο να συρρικνώνεται και ταυτόχρονα την ισχύ τους να εξασθενεί, εάν δεν συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου, που θα χρειαστεί για την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού.

Ο παράγοντας SSM

Βαρύνουσας σημασίας ρόλο στην τρέχουσα διαδικασία στον Συνεργατισμό διαδραμάτισε και διαδραματίζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Οι απαιτήσεις της Φρανκφούρτης είτε εμμέσως είτε αμέσως καθόρισαν τη μορφή της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτή, αλλά και το αποτέλεσμά της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του Συνεργατισμού. Ο Ευρωπαίος επόπτης φροντίζει να επισημαίνει επί καθημερινής σχεδόν βάσεως την παρουσία του αφού ζητεί και λαμβάνει συχνά πυκνά ενημέρωση, συζητεί με τους άλλους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και με τους πιθανούς επενδυτές.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Στρατηγικής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, «ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχει μια πολύ καλή εικόνα για την εξέλιξη της διαδικασίας και είναι και έτοιμος να κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα για να δώσει, από τη δική του πλευρά, την έγκριση».

Στο τέλος «ξυρίζουν τον γαμπρό»

Αύριο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Συνεργατισμό, η οποία δεν θα κατονομάζει τους επενδυτές, που θα καταθέσουν δεσμευτική πρόταση. Η ενημέρωση ενδεχομένως να φτάνει μέχρι και το περιουσιακό στοιχείο, που αφορούν οι δεσμευτικές προτάσεις. Βάσει διαδικασιών, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να «τρέξουν» τρεις ενέργειες.

- Να ληφθούν οι απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις.

- Να υπάρξει διαπραγμάτευση.

- Να υπάρξει αξιολόγηση των δεδομένων.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί έως ότου γίνει πράξη η συναλλαγή με τον επιτυχόντα επενδυτή, ώστε να απορροφήσει το «καλό» κομμάτι του Συνεργατισμού, δεν μπορεί επί του παρόντος να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με τον Γιάννο Σταυρινίδη, «στο τέλος της διαδικασίας θα ανακοινώσουμε το όνομα του «νικητή» και θα πούμε και ποιο περιουσιακό στοιχείο αποκτά».