Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Πρόταση βόμβα για «τερματισμένα» δάνεια

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:04 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ, ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΛΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΗΣ

Όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση θα καταψηφιστεί από Δημοκρατικό Συναγερμό και Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ το ΑΚΕΛ κατά πάσα πιθανότητα θα τηρήσει αποχή


Πονοκέφαλο σε Κεντρική Τράπεζα και σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου προκαλεί η πρόταση νόμου που κατέθεσαν μαζί στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Η πρόταση στην ουσία στοχεύει στην εξαίρεση από τον νόμο για τις εκποιήσεις, των ενυπόθηκων ακινήτων για δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί πριν από την 9η Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις, καθώς οι εισηγητές της πρότασης θεωρούν ότι ο νόμος δεν έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ. Η πρόταση κατά τη συζήτησή της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονη αντίδραση, με την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση ψήφισής της. Συγκεκριμένα, τόνισαν τα ακόλουθα:

ΚΤ: «Κίνδυνος όπως με τον Συνεργατισμό»

- Σε περίπτωση ψήφισης, το 50% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (€20 δισ.), δηλαδή ύψους περίπου €10 δισ., ανήκουν σε δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται καθόλου με τις τράπεζες και τα δάνειά τους είναι σε τερματισμένους λογαριασμούς.

- Το 50% των πιο κόκκινων δανείων, δηλαδή ύψους γύρω στα €5 δισ., έχουν εξασφάλιση κατοικίες, άρα υπάρχει κίνδυνος με την πρόταση να εξαιρεθεί από τις εκποιήσεις μεγάλο ποσοστό δανείων, τα οποία έχουν συναφθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου.

- Πρέπει να παρθούν μέτρα για να βοηθηθούν οι τράπεζες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσουν τον δρόμο του Συνεργατισμού.

- Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου θα έπρεπε να ήταν καλύτερη η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο τονίζουν και οι διεθνείς πιστωτές, γι’ αυτό και απαιτούν να διορθωθεί το πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις.

- Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων για να επιστρέψει η οικονομία της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

ΥΠΟΙΚ: «Ανυπολόγιστες ζημιές»

- Θα προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

- Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ως μη αποτελεσματικές τις εκποιήσεις οι οποίες γίνονται με φειδώ.

- Υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κακοπληρωτών, οι οποίοι στρατηγικά αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι κακοπληρωτές εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης, εξέφρασε την άποψη ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας. Ο κ. Καροτσάκης, αφού υπογράμμισε πως τα προβληματικά δάνεια υπήρχαν πριν από το νόμο για τις εκποιήσεις, πρόσθεσε πως πολλοί από τους κακοπληρωτές κρύβονται πίσω από τις νομοθεσίες και σκόπιμα δεν εμφανίζονται συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στη δική του παρέμβαση ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου εμφανίσθηκε επικριτικός για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες περιγραφικές στατιστικές και κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέρα.

Η πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Μάριος Μαυρίδης ανέλυσε σε δηλώσεις στη «Σ» τους λόγους που η πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί. «Στην παρούσα φάση, στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις, με την παροχή της δυνατότητας στις τράπεζες για πραγματοποίηση ηλεκτρονικών εκποιήσεων. Τυχόν ψήφισή του θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω που θα οδηγήσει στην καταστροφή του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Εκτιμώ ότι η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα καταψηφίσει στην πλειοψηφία της τη συγκεκριμένη πρόταση», είπε.

Αντισυνταγματική η ισχύουσα νομοθεσία;

Στην αντίπερα όχθη η εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, Άννα Θεολόγου, εξέφρασε την άποψη πως η υφιστάμενη νομοθεσία είναι αντισυνταγματική, καθώς όπως εξήγησε περιλαμβάνει αναδρομικές πρόνοιες. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως γίνεται ξεκάθαρη παρέμβαση στις συμβάσεις μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών.

Αυτούς τους ισχυρισμούς αντέκρουσε, να σημειωθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε πως αυτό που άλλαξε στην ουσία είναι η διαδικασία των εκποιήσεων.

H στάση των κομμάτων

Η πρόταση αυτή, με βάση επικοινωνία που είχε η «Σ» με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα καταψηφιστεί από Δημοκρατικό Συναγερμό και Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ το ΑΚΕΛ κατά πάσα πιθανότητα θα τηρήσει αποχή. Άγνωστη για την ώρα παραμένει η στάση της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύη και του ΕΛΑΜ. Τέλος, να αναφέρουμε πως απορρίφθηκε το αίτημα της κ. Θεολόγου το θέμα να οδηγείτο στην Ολομέλεια στις 11 Μαΐου και, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.