Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Είδος προς εξαφάνιση… οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:01 | Της Μήνας Χρυσάνθου

ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΟΝΟ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΠΩΣ ΛΑΝΤΖΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ. ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ… ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ

Το πρόβλημα φέτος είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς λειτούργησαν νέα ξενοδοχεία, ενώ και πάρα πολλά υφιστάμενα έκαναν εργασίες επέκτασης με αποτέλεσμα να απαιτούνται φέτος περισσότεροι εργαζόμενοι


Με τη φετινή τουριστική σεζόν να βρίσκεται ήδη στην αυγή της, τα προβλήματα για τα ξενοδοχεία παραμένουν. Πέραν των εργασιών ανακαινίσεων, οι οποίες για κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες ολοκληρώνονται στο… και πέντε, οι ελλείψεις στο προσωπικό παραμένουν. Η μεγαλύτερη αδυναμία στελέχωσης, όπως πληροφορείται η «Σ», εντοπίζεται κυρίως σε θέσεις που προορίζονται για μη ειδικευμένο και άπειρο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είδος εξαφάνισης αποτελούν οι βοηθοί κουζίνας, βοηθοί σερβιτόροι και καμαριέρες.

Οι ξενοδόχοι, όπως δηλώνουν, ψάχνουν απεγνωσμένα προσωπικό γι' αυτές τις θέσεις, καθώς ο αριθμός των τουριστών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το υφιστάμενο προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί για μεγάλο διάστημα στις διπλές βάρδιες. Η λύση που προτείνουν οι ξενοδόχοι είναι να εργοδοτηθούν οι ξένοι φοιτητές και ειδικότερα αυτοί που προέρχονται από τρίτες χώρες, ώστε να απαμβλυνθεί το πρόβλημα.

Η νομοθεσία όμως απαγορεύει την εργοδότηση των εν λόγω φοιτητών για εργασία πλήρους απασχόλησης και αναζητούν τη χρυσή τομή με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο ήδη ανέλαβε να μεσολαβήσει και να αναζητήσει όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό από την Κύπρο. Από την άλλη οι προθέσεις των ξενοδόχων βρίσκουν αντίθετες τις συντεχνίες και κατηγορούν τους ιδιοκτήτες ότι ήδη καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις και, αν τους επιτραπεί να εργοδοτήσουν προσωπικό από τρίτες χώρες με προσωπικά συμβόλαια, δεν αποκλείεται είτε να εκτοπίσουν είτε να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις απολαβές και για τους Κυπρίους.

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα φέτος είναι ακόμα πιο έντονο καθώς λειτούργησαν νέα ξενοδοχεία, ενώ και πάρα πολλά υφιστάμενα έκαναν εργασίες επέκτασης με αποτέλεσμα να απαιτούνται φέτος περισσότεροι εργαζόμενοι.

Συνεχίζει τις επαφές η Ζέτα

Ήδη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να εξεύρουν λύσεις. Οι συντεχνίες τονίζουν ότι υπάρχουν άνεργοι, όμως πρέπει να εργοδοτηθούν στη βάση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ οι ξενοδόχοι απαντούν ότι προσφέρουν καλούς μισθούς αλλά εξακολουθούν να μη βρίσκουν προσωπικό. Όπως πληροφορούμαστε, οι επαφές του Υπουργείου θα συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ο χρόνος πιέζει με τις πρώτες πληρότητες των ξενοδοχείων να μην αργούν.

ΠΑΣΥΞΕ: «Να εργοδοτήσουμε ξένους»

Στη «Σημερινή» μίλησε για το θέμα της υποστελέχωσης ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα παραμένει και προπάντων στα βοηθητικά καθήκοντα, όπως βοηθοί κουζίνας, βοηθοί σερβιτόροι και καμαριέρες. «Χρειαζόμαστε προσωπικό για τις βοηθητικές θέσεις. Έχουμε αρκετό έμπειρο προσωπικό στις διευθυντικές θέσεις, όμως, παρόλο που έχει ξεκινήσει και επίσημα η τουριστική περίοδος, υπάρχει ακόμη έλλειψη προσωπικού».

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Υπουργού Εργασίας και για τα επόμενα βήματα, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε πως η κ. Αιμιλιανίδου ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στην προσπάθεια να στελεχωθούν πλήρως τα ξενοδοχεία μας. «Το Υπουργείο θα πλησιάσει τους άνεργους σε όλες τις επαρχίες και θα τους ανακρίνει με στόχο να βοηθήσει να βρεθεί μια μέση λύση για τις θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα».

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την απροθυμία και από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν επιλέγουν να δουλέψουν στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου». Ως λύση στο πρόβλημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε την επιθυμία τού οργανισμού να δίνεται η δυνατότητα σε ξένους φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν στην Κύπρο, να μπορούν να εργαστούν στον τομέα του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως «μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικό τουρισμό στην Κύπρο καθώς έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό σε όλα τα τμήματα. Το μόνο που μας λείπει είναι να στελεχώσουμε πλήρως και τις βοηθητικές θέσεις εργασίας».

«Δεν υπάρχουν κίνητρα»

Τη θέση της ΠΕΟ εξέφρασε στη «Σ» ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως όντως υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα, όμως είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί και πρέπει να λυθεί. «Υπάρχουν οι συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις, όμως πολλοί εργοδότες τις αγνοούν εφαρμόζοντας δικά τους συμβόλαια και πολλές φορές εις βάρος των εργαζομένων. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον άνεργο να δουλέψει στον τομέα του τουρισμού και να παίρνει ένα μισθό ίσα με το ανεργιακό. Δεν μπορούμε εν έτει 2018 να έχουμε εργατικά θύματα και δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα για δουλειές σε αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, πως «εμείς δεν θα δεχτούμε να μετατραπούν οι άνεργοι σε εργατικά θύματα. Ζητούμε να εφαρμοστούν απ' όλους τους εργοδότες οι συλλογικές συμβάσεις και, παρόλο που δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για δουλειά στον τουριστικό τομέα από Κύπριους άνεργους και Ευρωπαίους, εάν το Υπουργείο δεχτεί να φέρει προσωπικό από τρίτες χώρες για να λύσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, εμείς θα αντιδράσουμε».

«Εξαήμερα ωράρια με μισθό… ανεργιακό»

«Είναι γεγονός πως παρόλο που η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, όμως το πρόβλημα είναι ευρύτερο και πιο μεγάλο», ανέφερε από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΚ Αμμοχώστου, Γιώργος Καράς. Οι εργοδότες, όπως εξήγησε ο κ. Καράς, μέχρι σήμερα εργοδοτούσαν άτομα από τρίτες χώρες μόνο σε θέσεις όπως σεφ και βοηθούς μάγειρες στις ξένες κουζίνες. «Εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων απ' όλους τους ξενοδόχους. Είναι ακατανόητο να εργοδοτούν υπαλλήλους με δικά τους συμβόλαια και να νιώθουν την ανασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο και να τυγχάνουν διάκρισης».

Ερωτηθείς εάν το πρόβλημα είναι μόνο από Κύπριους ανέργους και γιατί δεν έρχονται άνεργοι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Καράς ανέφερε πως «υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και ο κάθε εργοδότης μπορεί να εργοδοτήσει άτομα από τις χώρες της ΕΕ, όμως οι ξενοδόχοι δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και έτσι το ενδιαφέρον από τις χώρες της ΕΕ είναι μειωμένο. Εμείς οι συντεχνίες πρέπει τώρα να συνεργαστούμε με το Υπουργείο να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία έρευνας της Υπουργού Εργασίας να βρεθεί μια λύση».

Τέλος, ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΚ Αμμοχώστου τόνισε πως είναι παράλογο ο μισθός τον οποίον προσφέρουν οι εργοδότες για εξαήμερα ωράρια να είναι ο ίδιος σχεδόν με το ΕΕΕ ή το ανεργιακό. «Εμείς, ως ΣΕΚ, ρίχνουμε το φταίξιμο στους εργοδότες, οι οποίοι δεν προσφέρουν σωστά συμβόλαια, δικαιώματα και μισθούς. Ζητούμε αξιοπρεπείς όρους εργοδότησης. Υπάρχει εκμετάλλευση από τους ξενοδόχους και μετά ζητούν το δικαίωμα να εργοδοτούν άτομα από τρίτες χώρες. Έχουν ξεφτιλίσει τα πάντα».