Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

Ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:03 | Του Νέστορα Βασιλείου

Ο «ΚΑΛΟΣ» ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΚΑΙ Ο «ΚΑΚΟΣ» ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΔΕΤΑΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης προκρίνεται και από τις πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο παραμένουν πάρα πολλά ακόμη να διευκρινιστούν


Μήλον της έριδος έχει καταστεί το «υγιές» κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού προσεγγίζουν πλέον και τους δυνητικούς επενδυτές, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους για την απόκτησή του. Εδώ και αρκετό καιρό στους οικονομικούς και στους τραπεζικούς κύκλους του τόπου δίδεται προβάδισμα στην Ελληνική Τράπεζα, που βρίσκεται στη μικρή ομάδα των δυνητικών επενδυτών, η οποία προκρίθηκε στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο της εν εξελίξει διαδικασίας, που αφορά στην κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων για τον Συνεργατισμό. Η Ελληνική έσπευσε την περασμένη Παρασκευή να επιβεβαιώσει και επισήμως ότι είναι ανάμεσα στους μνηστήρες. «Στο παρόν στάδιο, ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί από την Εταιρεία ως προς το κατά πόσον θα υποβάλει προσφορά ή όχι και υπό ποίους όρους», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της.

Στο παιχνίδι και άλλοι

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, πέραν του επενδυτικού ταμείου Lone Star, το οποίο φέρεται ως ο συνεργάτης της Ελληνικής Τράπεζας, έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλα επενδυτικά ταμεία. Διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι, που είναι κυρίως αμερικανικά επενδυτικά ταμεία, πρακτικά, δεν είχαν εισέλθει ποτέ στο εικονικό δωμάτιο δεδομένων του Συνεργατισμού, το οποίο έκλεισε την 29η Μαρτίου, συνεπώς τα ονόματά τους δεν είναι καταγεγραμμένα στους δυνητικούς επενδυτές. Ο κύκλος της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους δυνητικούς επενδυτές, εκτιμάται ότι θα ανοίξει λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία κλείνει στο τέλος Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις φέρουν τους ενδιαφερόμενους να προσεγγίζουν για να καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις από τις 23 Απριλίου κι έπειτα.

«Η ζυγαριά»

Οι εποπτικές πιέσεις φέρουν τη διάθεση του «καλού» Συνεργατισμού να διατίθεται σε επενδυτή και το «κακό» του κομμάτι να παραμένει στο Κράτος, γεγονός το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία κρατικού Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο λίγα τα κεφάλαια που χρειάζονται, πάλι μιλάμε για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια, αλλά πιο λίγα από τις αναμενόμενες ανάγκες στην ενιαία τράπεζα. Συνεπώς είναι πιο εφικτή αυτή η επιλογή», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα εδώ και αρκετό καιρό έγραφε η «Σ».

Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης προκρίνεται και από τις πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο παραμένουν πάρα πολλά ακόμη να διευκρινιστούν. Ο Χάρης Γεωργιάδης προϊδέασε ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές θα κρατήσουν το κράτος μακριά από τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου των 6 δισ. περίπου. «Πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι πολύ συγκεκριμένοι όροι, όπως για παράδειγμα μια ακόμα πιο αυστηρή προϋπόθεση απόστασης του κράτους από τον φορέα», λέγει ο Υπουργός Οικονομικών.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά, μεταξύ άλλων και η διοικητική σύνθεση του Φορέα, αλλά και από ποιον θα γίνεται η διαχείρισή του, δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει την τεχνογνωσία. Στην εξίσωση ενδεχομένως να κρατηθεί και η ισπανική Altamira, η οποία εξειδικεύεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το "κακό" κομμάτι του Συνεργατισμού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείνει, πλέον, χωρίς άδεια τραπεζικού ιδρύματος. Στον ισολογισμό του θα παραμείνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακίνητα και μετοχές σε εταιρείες ως περιουσιακά στοιχεία, υποχρέωση στο κράτος €2,5 δισ. και κεφάλαιο €1,7 δισ.

Ο ρόλος της Φρανκφούρτης

Οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ήταν εξαρχής σαφείς και ευνοούσαν τον διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι κι έπειτα αποκρυσταλλώθηκαν πλήρως. Η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, στην Κύπρο την 14η του περασμένου Φεβρουαρίου, δρομολόγησε εν πολλοίς ραγδαίες εξελίξεις.

Ο επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου Γάλλων τεχνοκρατών κατέδειξε ότι η διάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, στο οποίο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός στεγαστικών δανείων, που αφορούν κυρίως πρώτες κατοικίες σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του νόμου των εκποιήσεων, θα αύξανε τις προβλέψεις. Το «ραβασάκι» της Φρανκφούρτης στον Συνεργατισμό έφερε τον μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων των τερματισμένων, για ένα χρονικό διάστημα, στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η «κίνηση ματ» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες και φαίνεται να διαλύει κάθε πιθανότητα να υπάρξει δεσμευτική πρόταση από τους δύο δυνητικούς επενδυτές για το σύνολο του Συνεργατισμού. «Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο», έλεγε, όσο πιο κομψά μπορούσε την περασμένη Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής.

Οι στόχοι

Ο αμέσως επόμενος στόχος μετά τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι να μπορέσει αφενός να διαχειριστεί σωστά το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και δυνητικά να αποφέρει και όφελος στο Κράτος. Στη Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας είχαν «τρέξει» στο πρόσφατο παρελθόν μελέτες, μια από αυτές διενεργήθηκε από την BlackRock, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εισπράξεων από το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.

Ο Φορέας, ως εξωτραπεζικός οργανισμός, θα είναι απαλλαγμένος από τις εποπτικές πιέσεις και άρα θα μπορεί να προσφέρει λύσεις παρέχοντας και περισσότερο χρόνο στους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα έρθει σύντομα και θα αφορά τόσο στις εκποιήσεις, όσο και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ειδικά η τροποποίηση του νόμου των εκποιήσεων εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να πληρώσουν. Σύντομα αναμένεται και η προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τιτλοποιήσεις δανείων. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Γιάγκου Δημητρίου εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή. «Είναι απαραίτητο πλέον να γίνουν τροποποιήσεις στις νομοθεσίες για να λειτουργήσουν σωστά και να δοθούν τα απαραίτητα "όπλα" για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

Ο Φορέας θα μπορεί, σε μεταγενέστερο στάδιο, να πωλεί στις τράπεζες δάνεια, τα οποία θα καθίστανται, υπό τη διαχείρισή του, εξυπηρετούμενα και να αγοράζει, με αμοιβαίο όφελος, νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες. Εάν το όφελος υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή απόκτησης των ΜΕΔ, αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων στον Φορέα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Φορέας θα μπορεί να απορροφήσει περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από το σύστημα, χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος και δη ο φορολογούμενος, μέσω των εργασιών του.

Το χρέος

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου έχει ανέβει κατακόρυφα μετά και την κίνηση των 2,5 δισ. στον Συνεργατισμό. Συγκεκριμένα, έχει εκτοξευθεί εκ νέου άνω του 100% του ΑΕΠ της χώρας. Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι επερχόμενες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, οι οποίοι ασφαλώς και θα προσμετρήσουν τις κινήσεις του κράτους. Ο Υπουργός Οικονομικών καθησυχάζει λέγοντας ότι «το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί, αλλά αυτά δεν ήταν λεφτά που έχουμε ξοδέψει: είναι λεφτά που καταθέσαμε στην τράπεζα. Επομένως, η καθαρή θέση χρέους, όπως αναφέρουν πολύ συχνά και οι οίκοι αξιολόγησης - σήμερα, που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά, είναι εκεί κατατεθειμένα για να διασφαλίσουν την αίσθηση εμπιστοσύνης του κόσμου».