Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Το Airbnb «τρώει» τα ξενοδοχεία

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:01 | Του Μαρίνου Παυλικά

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ AIRBNB. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η αξία του σήμερα ανέρχεται στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις 8 δισεκατομμύρια πίσω από την αλυσίδα «Marriott» αλλά, παράλληλα, ξεπερνά κατά δέκα δισεκατομμύρια την αλυσίδα «Χίλτον» και κατά 27 δις την αλυσίδα IHG


Το θέμα της πλατφόρμας του Airbnb συζητήθηκε πρόσφατα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με αφορμή την εξέταση του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2018, με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού να ζητά τη σύγκληση σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων για τη μελέτη τρόπων επιβολής ελέγχου και εποπτείας στη διάθεση και ενοικίαση καταλυμάτων για βραχυπρόθεσμη διαμονή.

Ο ΚΟΤ επισημαίνει ότι, με βάση την περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νομοθεσία, Άρθρο 23Β, η ενοικίαση καταλυμάτων για τουριστικούς σκοπούς χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας από τον Οργανισμό απαγορεύεται. Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι ο Οργανισμός έχει μελετήσει με πολλή προσοχή το εν λόγω θέμα, τόσο μέσα από τη συμμετοχή λειτουργών του στα Εργαστήρια για τη Συνεργατική Οικονομία που διοργανώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μελετώντας τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από άλλα κράτη-μέλη.

Καταγραφή καταλυμάτων

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου, ανέφερε στη «Σ» ότι η όλη προσπάθεια που αφορά το Airbnb πρέπει να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες: στην καταγραφή των καταλυμάτων στις φορολογικές Αρχές ώστε να ικανοποιηθούν και οι ανησυχίες των ξενοδόχων περί αθέμιτου ανταγωνισμού, στον έλεγχο για το κατά πόσον προσφέρονται οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες και συνθήκες ασφαλείας, καθώς και στη συγκέντρωση όλων των καταλυμάτων σε ενιαίο μητρώο, το οποίο, όμως, να μην τα κατατάσσει στην κατηγορία των τουριστικών καταλυμάτων. Ο κ. Λοΐζου δεν παρέλειψε, επίσης, να σημειώσει πως ο θεσμός αυτός προφανώς εν τέλει να υποβοηθήσει την τουριστική βιομηχανία καθώς θα προσφέρει λύσεις διαμονής σε ντόπιους και ξένους κατά τις περιόδους αιχμής.

Ανησυχίες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Θεόδωρος Τάκκας, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που παρατηρείται. Ανέφερε, μάλιστα, πως οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρούν τις δεσμεύσεις τις οποίες τους επιβάλλει ο ΚΟΤ και να καταβάλλουν όλες τις οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αναφερόμενος δε στις λύσεις τις οποίες μελετά ο ΚΟΤ, εξέφρασε την αγωνία του για το κατά πόσον η επιβολή φορολογικού ελέγχου είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου.

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Το Airbnb αποτελεί αναμφίβολα έναν εύκολο τρόπο ενοικίασης ή και προσφοράς καταλύματος για μικρής διάρκειας διαμονή. Η πλατφόρμα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας αφού αφενός η μεγάλη προσφορά σε χώρους διαμονής κατά τους καλοκαιρινούς, κυρίως, μήνες, αφετέρου ο μεγάλος αριθμός ακινήτων -κυρίως επαύλεων- που έχουν ανεγερθεί κατά την περίοδο του «οικοδομικού οργασμού» κατά τις αρχές του 2000 καθιστούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη και άνθησή της στη χώρα μας.

Με μιαν απλή παρατήρηση στη διαδικτυακή υπηρεσία μπορεί να δει κανείς ότι οι τιμές προσφέρονται για όλα τα βαλάντια και για κάθε γούστο. Στον Πρωταρά, έπαυλη πέντε υπνοδωματίων προσφέρεται για €2.300 ανά βράδυ, στη Λεμεσό έπαυλη τεσσάρων στην τιμή των €2.100 για κάθε βράδυ και για την ίδια περίοδο έπαυλη στα Κούκλια στην τιμή των €832.

Από την άλλη, υπάρχουν και καταλύματα τα οποία προσφέρονται με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, για τα οποία, βέβαια, ανάλογη, πιθανόν, να είναι και η ποιότητα της φιλοξενίας. Από την υπηρεσία δεν απουσιάζουν και οι αναρτήσεις ενοικίασης ακόμη και δωματίων. Για παράδειγμα, διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στον Κάππαρη ενοικιάζεται προς €45 το βράδυ, στη Λάρνακα ίδιας χωρητικότητας διαμέρισμα προσφέρεται στην τιμή των €15 ανά ημέρα, ενώ ένα δωμάτιο στο Κίτι ενοικιάζεται ανά βράδυ στην τιμή των €11, και δωμάτιο στον Στρόβολο για €8!

€483 δις σε φόρους

Σύμφωνα με τα επίσημα πρόσφατα δεδομένα του Airbnb, μέχρι τις 15 Απριλίου του 2018 η υπηρεσία θα έχει καταβάλει περισσότερα από €483 δισεκατομμύρια σε φόρους ανά το παγκόσμιο, βάσει φορολογικών δεσμεύσεων σε περισσότερες από 370 φορολογικές Αρχές. Η υπηρεσία έχει ανακοινώσει, παράλληλα, ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στη χώρα δικαιοδοσίας τους, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει συμφωνίες με εκατοντάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο με στόχο τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στην καταβολή φορολογίας από ενοίκους και ενοικιαστές.

Από την άλλη, πλατφόρμες όπως το Booking.com και το HomeAway της Expedia αποφεύγουν να αναλαμβάνουν την είσπραξη και καταβολή φορολογιών μέσω των πελατών τους. Σήμερα, το Airbnb έχει συνομολογήσει φορολογικές συμφωνίες με όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και τις μεγαλύτερες πόλεις παγκοσμίως, σε Μεξικό, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Καναδά.

Εν τω μεταξύ, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα των Financial Times, το επιχειρηματικό μοντέλο αλλά και ο τρόπος φορολογίας των δραστηριοτήτων του Airbnb φαίνεται να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους ταξιδιώτες με εξασφάλιση εξοικονόμησης χρημάτων. Διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχώρησαν στην απαγόρευση μακροπρόθεσμης ενοικίασης μέσω της πλατφόρμας, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο η Airbnb αποφάσισε να μην επιτρέπει παρά μία μόνο καταχώριση καταλύματος ανά ιδιοκτήτη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει φαινόμενα όπου επενδυτές διατηρούν κάποια καταλύματα και τα διαθέτουν για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας.

Το φαινόμενο του «Sharing Economy»

Το Airbnb δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο παρά μία ακόμη έξυπνη ιδέα που ήρθε να καλύψει το κενό -όπως και πολλές startup εταιρείες- σε έναν τομέα της οικονομίας και συγκεκριμένα στην ενοικίαση αλλά και διάθεση ακινήτων για διαμονή. Εταιρείες όπως το Uber, Ebay, Booking.com και Shopify αποτελούν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Sharing Economy, ένα όρο που έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην παγκοσμιοποιημένη και διαδικτυακή οικονομία. Το διαδίκτυο αποτελεί, πλέον, ένα ιδιαίτερα φιλικό αλλά και προσοδοφόρο περιβάλλον, στο οποίο μία έξυπνη ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε μία «χρυσή αυτοκρατορία».

Απόδειξη περί τούτου τα έσοδα που αποκομίζουν μέσω YouTube οι διάφοροι «vloggers». Σύμφωνα με το Forbes, ο δημοφιλέστερος Σουηδός vlogger, Felix Kjellberg, γνωστός ως «PewDiePie», κέρδισε κατά το 2017, 12 εκατομμύρια δολάρια και 15 εκατομμύρια κατά το 2016 διαθέτοντας σήμερα περισσότερους από 61 εκατομμύρια συνδρομητές.

Το Airbnb, με τη σειρά του, δημιουργήθηκε το 2008, κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης για να καλύψει το κενό στη βιομηχανία του τουρισμού, το οποίο αδυνατούσαν να καλύψουν τα ξενοδοχεία: ανταλλαγή σπιτιών για χαμηλού κόστους διακοπές. Το 2017 γιόρτασε 4 εκατομμύρια καταχωρίσεις ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πέντε μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες.

$31 δις

Σήμερα το Airbnb διατίθεται σε περισσότερες από 191 χώρες και 65.000 πόλεις. Η αξία του σήμερα ανέρχεται στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις 8 δισεκατομμύρια πίσω από την αλυσίδα «Marriott» αλλά, παράλληλα, ξεπερνά κατά δέκα δισεκατομμύρια την αλυσίδα «Χίλτον» και κατά 27 δις την αλυσίδα IHG.

Παράλληλα, θεαματική ήταν και η αύξηση των χρηστών της υπηρεσίας αφού καταγράφηκαν 100 εκατομμύρια αφίξεις χρηστών Airbnb κατά το 2017, ενώ το 2016 καταγράφηκαν 80 εκατομμύρια αφίξεις, 40 εκατομμύρια κατά το 2015 και 16 εκατομμύρια κατά το 2014, καταδεικνύοντας ότι η εφαρμογή αποτελεί πλέον μία υπηρεσία που δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς.

Μάλιστα, το 60% των ερωτηθέντων που χρησιμοποίησαν το Airbnb κατά το 2017 απάντησαν ότι το προτιμούν από τα ξενοδοχεία, ενώ 14 χιλιάδες νέες εταιρείες εγγράφονται κάθε εβδομάδα στην υπηρεσία για κλείσιμο επαγγελματικών ταξιδιών και διαμονής. Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, και συνέντευξη του CEO της εταιρείας, Brian Chesky το 2017, μέχρι το 2020 τα έσοδα της υπηρεσίας αναμένεται να ανέλθουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με προβλεπόμενη αύξηση 3.400%, δημιουργώντας μία νέα αυτοκρατορία στην τάση ανταλλαγής και ενοικίασης σπιτιών και διαμερισμάτων.

Σε πρόσφατη ανάλυση του Forbes τον περασμένο μήνα, το Airbnb κατά το 2018 διαθέτει περισσότερα από 4.5 εκατομμύρια ακίνητα σε 81.000 χώρες, 300 εκατομμύρια check-ins σε περίοδο δέκα χρόνων καθώς και 41 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη για τους ενοίκους.