Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Όλες οι δυνάμεις στο μέτωπο των ΜΕΔ

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΒΑΡΥΝΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Την απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα του τόπου και δη στο δυσκολότερο μέτωπο, αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Μαρτίου. Στην καθοριστικής σημασίας σύσκεψη στο Προεδρικό, θα συμμετέχει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Οι αφόρητες πιέσεις της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, για επιτάχυνση και ενίσχυση της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν οδηγήσει την Κυβέρνηση στην επίσπευση των διαδικασιών με την εμπλοκή του κράτους, η οποία συνεπάγεται κόστος για τον φορολογούμενο

Στο φλέγον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εγκύψουν την προσεχή Πέμπτη οι αρχηγοί των κομμάτων και ο Υπουργός Οικονομικών σε σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία θα συμμετέχει και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Οι αρχηγοί των κομμάτων θα επιζητήσουν να ενημερωθούν για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι εποπτικές πιέσεις για δραστικές κινήσεις εντός του 2018 αυξάνονται. Οι σχεδιασμοί αφορούν στο Σχέδιο Εστία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ευάλωτων ομάδων, με εξασφάλιση πρώτη-κύρια κατοικία και δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Δανείων. Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση των ευρωπαϊκών Θεσμών με τις κυπριακές Αρχές, η οποία δεν έχει καταλήξει και ούτε αναμένεται να καταλήξει, πόσω δε μάλλον να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Στόχος η σύμπνοια

Η σύσκεψη έχει συγκληθεί ώστε να υπάρξει η αναγκαία και απαραίτητη πολιτική συνεννόηση, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις από τα κόμματα. Άλλωστε, τυχόν υλοποίηση των σχεδιασμών συνεπάγεται και ψήφιση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή, όπου η Κυβέρνηση έχει δεδομένες μόνο τις ψήφους του ΔΗΣΥ. Αυτό το οποίο θα επιδιωχθεί είναι να εκδοθεί με το πέρας της σύσκεψης μια κοινά αποδεκτή στρατηγική (όπως έγινε στο παρελθόν για το ΓεΣΥ), που θα καθορίζει το συμφωνημένο πλαίσιο και τις παραμέτρους της αντιμετώπισης από το κράτος, του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Η ουσιαστική «λεπτομέρεια»

Η πιο ουσιαστική «λεπτομέρεια», από την οποία εξαρτάται το μέλλον των κυβερνητικών σχεδιασμών, είναι η τιμή πώλησης των δανείων, που θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης, και κατ’ επέκτασιν το ύψος της συμβολής του κράτους. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι. «Το αρχικό μας σχέδιο έχει αλλάξει τουλάχιστον τέσσερεις φορές μέχρι σήμερα», αναφέρει στη «Σ» έγκυρη κυβερνητική πηγή. Τα νέα από τις Βρυξέλλες φέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαμηλώνει αισθητά τον πήχη των παραδοχών για τα δάνεια, που θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης.

Το γεγονός αυτό βγάζει δύσκολες εξισώσεις, αφού όσο πέφτει η τιμή μεταφοράς των δανείων στον Φορέα Διαχείρισης και ιδιαίτερα εάν είναι πιο χαμηλή από τις προβλέψεις, στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες, τόσο αυξάνεται και το ύψος της κεφαλαιακής τους επίπτωσης. Με απλά λόγια, η τιμή μεταφοράς των δανείων στον Φορέα δύναται να δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Ασφυκτικές πιέσεις

Η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών αδειάζει, αφού οι εποπτικές πιέσεις αυξάνονται από τη Φρανκφούρτη, την ίδια ώρα που όλα εξαρτώνται από λεπτομέρειες μεν, ουσιαστικές δε. Σύμφωνα με οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους, δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στο «Σίγμα», την περασμένη εβδομάδα, ότι η υλοποίηση των σχεδιασμών επισπεύσθηκε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εφαρμογής τους ακόμη και πριν από το καλοκαίρι, δεδομένου, πάντα, ότι θα τύχουν της απαραίτητης έγκρισης των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διαμηνύσει πολλάκις και με ξεκάθαρο τρόπο ότι αναμένουν μεγαλύτερη πρόοδο το 2018 και κινήσεις, οι οποίες να ενισχύουν την εργαλειοθήκη της αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε διαμηνύσει ότι αναμένει περισσότερες κινήσεις φέτος προς την κατεύθυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι το δεύτερο πιο επιβαρυμένο από «κόκκινα» δάνεια μετά από αυτό της Ελλάδας.

Η δε επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί είχε επίσης τονίσει κατά τις συναντήσεις της, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι χρειάζονται περισσότερες κινήσεις, ώστε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί σε βαθμό που να μην αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της οικονομίας. Είχε επισημάνει ότι οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις είναι καλό να γίνονται σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, όπως ισχύει στην Κύπρο.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι το κράτος έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει και να υποστηρίξει σχεδιασμούς, στον βαθμό που μπορεί να το πράξει, ώστε να μην απειληθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας, που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του προβλήματος. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το κόστος, το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι να εξαργυρωθεί με μεγαλύτερο όφελος από ένα δυνητικό καίριο πλήγμα στο «θεριό» των «κόκκινων» δανείων.

Στο «κάδρο» ο Συνεργατισμός

Περίοπτη θέση στο «κάδρο» των κυβερνητικών σχεδιασμών κατέχει ο Συνεργατισμός, που βλέπει το προβληματικό του δανειακό χαρτοφυλάκιο να είναι δυσκολοκατάβλητο, λόγω της έκθεσής του σε στεγαστικά κυρίως δάνεια, που στις πλείστες των περιπτώσεων αφορούν πρώτη - κύρια κατοικία. Αυτή ήταν και η διαπίστωση του ανεξάρτητου 15μελούς κλιμακίου Γάλλων, το οποίο διενήργησε τον περασμένο Φεβρουάριο επιτόπιο έλεγχο στον Συνεργατισμό.

Όπως και οι άλλες τράπεζες, ο Συνεργατισμός αναμένει τις επόμενες εβδομάδες το αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP). Η τακτική άσκηση μετρά τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει κάθε τράπεζα, συνοψίζει τα πορίσματα των εποπτών και παρέχει κατευθύνσεις για τις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί η τράπεζα. Η διαδικασία ρίχνει φως στην κατάσταση μιας τράπεζας σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων. Για την ώρα, ο Συνεργατισμός δεν έχει ανακοινώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Μέρος του παιχνιδιού οι συγχωνεύσεις

Τα δρώμενα στον τραπεζικό τομέα, πανευρωπαϊκά, κινούνται προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων τραπεζών, ώστε να δημιουργούνται πιο ισχυρά και υγιή τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία να αντέχουν στις ολοένα αυξανόμενες εποπτικές πιέσεις. Η τάση αυτή έχει εμφανιστεί και στην Κύπρο και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο εγγύς μέλλον ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει. Ο Υπουργός Οικονομικών συχνά πυκνά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαμηνύει ότι αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να αντικρίζονται με φόβο, αφού θα συμβάλουν στην εδραίωση της ασφάλειας, στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας και χωρίς να γίνονται αισθητές από τους πελάτες των τραπεζών, καταθέτες και δανειολήπτες.