Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Ξεψαχνίζουν τα αίτια της καταστροφής

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:04 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

ETOIMO TO ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ COMMERZBANK ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. Η ΜΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ, ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ BANK TRANSILVANIA ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Από τις υποθέσεις που διερεύνησε η Επιτροπή από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις €18,24 εκατ. Από τα πρόστιμα αυτά είχαν εισπραχθεί €4,9 εκατ.


Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης τριών υποθέσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα ολοκληρώνεται ο κύκλος των ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την τραπεζική κρίση, που αφορούσε την περίοδο πριν από το κούρεμα του 2013. Η διερεύνηση τουλάχιστον δύο εκ των τριών υποθέσεων που έχει σήμερα ενώπιόν της η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η άλλη το αργότερο μέχρι το 2019.

Πρόκειται για δύο υποθέσεις που αφορούν την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, η μια αφορά τη CommerzBank και τη χειραγώγηση των μετοχών της Λαϊκής, μια υπόθεση που διερευνάται από το 2016, και η δεύτερη αφορά την ανακατάταξη των ελληνικών ομολόγων στους λογαριασμούς της Λαϊκής. Η τρίτη υπόθεση αφορά την Bank Transilvania και τυχόν χειραγώγηση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο.

Το πόρισμα για CommerzBank

Όπως πληροφορούμαστε, το πόρισμα που έχει ήδη ολοκληρωθεί είναι αυτό για την CommerzBank και μετά την εξέτασή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν σταλεί ερωτήσεις προς τους εμπλεκομένους για να απαντήσουν στα ευρήματα. Οι εκτεταμένες έρευνες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πέρασαν μέσω Γερμανίας και Ελλάδας, καθώς στελέχη τραπεζών που εδρεύουν στις δύο χώρες αλλά και υπάλληλοι του Ανδρέα Βγενόπουλου φαίνεται να διερευνήθηκαν ώστε να ετοιμαστεί το πόρισμα.

Η υπόθεση αφορά την πιθανή χειραγώγηση της αγοράς μέσω ομολόγων της Commerzbank, την περίοδο 2008-2012 με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταλήγει σε ένα ογκωδέστατο πόρισμα. Με απλά λόγια, η κομπίνα που φέρεται να γινόταν ξεκινούσε από τη διοίκηση της Marfin Λαϊκής Τράπεζας και σκοπός ήταν η έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Marfin Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, ιδιοκτησίας του Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως το νοσοκομείο Υγεία και η Delta Singular, πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, και σε αυτήν την περίπτωση με το πέρας της εν λόγω διαδικασίας θα ακολουθήσει η τελική επεξεργασία και η προώθησή της στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα επιβληθούν ποινές στους εμπλεκομένους, καθώς και το ύψος τους όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα το εν λόγω πόρισμα δεν αποκλείεται -όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις- να αποτελέσει τη βάση ενός κατηγορητηρίου αν κριθεί ότι πρέπει να σταλεί η υπόθεση στο δικαστήριο.

Από τις υποθέσεις που διερεύνησε η Επιτροπή από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις €18,24 εκατ. Από τα πρόστιμα αυτά, μέχρι το τέλος του 2017 είχαν εισπραχθεί €4,9 εκατ., εκ των οποίων οι €548.000 αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα. Την ίδια ώρα έχει προχωρήσει η διαδικασία στην καταχώριση αγωγών για την είσπραξη των υπόλοιπων ποσών.

Καλογήρου: «Χρειαζόμαστε ειδικευμένο προσωπικό»

Μιλώντας στη «Σ» η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι η Επιτροπή μετά την κατάρρευση της οικονομίας συνεχίζει το δύσκολο έργο τής ετοιμασίας πορισμάτων, ώστε να φανούν οι ακριβείς αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή. Την ίδια ώρα η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι, πέραν των ερευνών, η Επιτροπή καλείται να εποπτεύσει μεγάλο αριθμό οργανισμών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές έχουν πολύπλοκη δομή ή προσφέρουν πολύπλοκα και νέα προϊόντα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται.

«Επίσης, οι όλο και πολυπλοκότερες και λεπτομερέστερες νέες Οδηγίες και Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκαν πρόσφατα ή αναμένεται να τεθούν σύντομα σε ισχύ, αυξάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εποπτικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες της Επιτροπής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε η κ. Καλογήρου. Επ’ αυτού η κ. Καλογήρου τόνισε την ανάγκη ότι για να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να φέρει εις πέρας το έργο της πρέπει να ενισχυθεί με ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα των εργασιών της Επιτροπής.

Προανήγγειλε αύξηση προστίμων

Όσον αφορά την εναρμόνιση με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο MiFID II/MIFIR αλλά και άλλες υποχρεώσεις εναρμόνισης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και νομοθεσίες των εποπτευόμενων εταιρειών, η κ. Καλογήρου προανήγγειλε αύξηση των προστίμων καθώς αυτά σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αποτρεπτικά. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε σε άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο προκύπτει λόγω του μεγέθους της αγοράς μας αλλά και των εταιρειών μας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αδυναμία μεγάλης μερίδας εταιρειών να εναρμονιστούν με τα νέα ρυθμιστικά πλαίσια, απόρροια της έλλειψης πόρων, τεχνογνωσίας ή αδυναμία κατανόησης των νέων προνοιών των νόμων. Η κ. Καλογήρου επεσήμανε ότι δίνονται ελαφρυντικά, πάντα στη βάση των επιτρεπόμενων ορίων που επιτρέπει η ευρωπαϊκή Αρχή ESMA(European Securities and Markets Authority), σε συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις αλλά όπως τόνισε υπάρχουν οργανισμοί που αδυνατούν να εναρμονιστούν ακόμα και με τις ελάχιστες απαιτήσεις των κανονισμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Εναρμόνιση με MiFID II

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε αυτήν την εβδομάδα η Δήμητρα Καλογήρου παρουσίασε το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2017.
Το 2017, ανέφερε η κ. Καλογήρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ολοκλήρωση της ετοιμασίας του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις επενδυτικές υπηρεσίες, γνωστό ως MiFID II/MIFIR, καθώς επίσης και στην ετοιμασία σειράς οδηγιών.

«Το κάθε Τμήμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη βάση των αρμοδιοτήτων του προχώρησε στις κατάλληλες ρυθμίσεις, ώστε να είναι έτοιμο για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου 2018. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει πρόσθετες απαιτήσεις από τους εποπτευόμενους με απώτερο στόχο τη διασφάλιση ευρύτερης διαφάνειας», ανέφερε η κ. Καλογήρου. Μεταξύ άλλων, η ΕΚΚ προχώρησε στην τροποποίηση του συστήματος πληροφορικής που αφορά την αναφορά συναλλαγών και τις βάσεις δεδομένων που αποθηκεύουν την πληροφόρηση, για να υποστηρίζουν τις διευρυμένες πληροφορίες.

Ο στόχος για το 2018

Το 2018, ανέφερε η κ. Καλογήρου, η Επιτροπή θα δώσει έμφαση στις απαιτήσεις παρακολούθησης προϊόντων, στην αξιολόγηση της συμβατότητας / καταλληλότητας των υπηρεσιών / προϊόντων για τους πελάτες, στις αντιπαροχές και αμοιβές, στη βέλτιστη εκτέλεση εντολών και στην αναφορά και διαφάνεια των συναλλαγών. «Εντός του 2018, η ΕΚΚ θα προχωρήσει τις διαδικασίες δημιουργίας, διαχείρισης και εποπτείας “Μητρώου Εμπιστευμάτων”. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να αναπτύξει τα κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα για τη δημιουργία του Μητρώου», είπε.

Διοικητικές κυρώσεις σε ΚΕΠΕΥ

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε εκτενώς και στους εποπτικούς ελέγχους που διενήργησε η Επιτροπή στη διάρκεια του 2017, σε Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαχειριστές Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και στις άλλες κατηγορίες εποπτευόμενων οργανισμών. Όπως ανέφερε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αρκετές περιπτώσεις στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων ή υπέδειξε σε εποπτευόμενους οργανισμούς τη λήψη σειράς μέτρων για σκοπούς διόρθωσης των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμίσεων και πρακτικών, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ΚΕΠΕΥ και ανώτατους αξιωματούχους τους ξεπερνούν το €1,3 εκατ. Πέραν των χρηματικών ποινών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή της άδειας λειτουργίας τεσσάρων ΚΕΠΕΥ και στην πλήρη ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών ΚΕΠΕΥ.

«Πρέπει να λάβουν μέτρα»

Όσον αφορά τις Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ), που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Τμήμα Παρεμπόδισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες διενήργησε αριθμό επιτόπιων ελέγχων, έλεγχο των ετήσιων εκθέσεων του λειτουργού συμμόρφωσης και του εσωτερικού ελέγχου σχετικά με την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, περιλαμβανομένων των σχετικών πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, που υπέβαλαν οι ΕΠΔΥ.

Το Τμήμα εξέτασε, επίσης, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τις ΕΠΔΥ βάσει του συστήματος που αφορά το πλαίσιο εποπτείας RBSF και αξιολόγησε τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους επιτόπιους και εξ αποστάσεως ελέγχους σε εποπτευόμενους οργανισμούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν πελάτες που είχαν ή/και έχουν επιχειρηματική σχέση με την εταιρεία Mossack Fonseca ή/και περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ελέγχων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικά πρόστιμα και υπέδειξε σε αριθμό ΕΠΔΥ τη λήψη σειράς μέτρων για σκοπούς διόρθωσης των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμίσεων και πρακτικών, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις. Τόσο οι ΚΕΠΕΥ όσο και οι ΕΠΔΥ οφείλουν να λάβουν αυτά τα μέτρα εντός της προθεσμίας που τους έχει τεθεί, στο τέλος της οποίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγξει εκ νέου τη συμμόρφωσή τους.

Εποπτεία της αγοράς

Εν όψει της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας που διέπει τις επενδυτικές υπηρεσίες, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και στο Πλαίσιο Εποπτείας με βάση τους κινδύνους (Risk Based Supervision Framework). Το εν λόγω Πλαίσιο, το οποίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια από το Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων και Στατιστικής, αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα και συνάδει με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι εποπτικές Αρχές ανά το παγκόσμιο.

Το Πλαίσιο έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εποπτείας, μέσω της επικέντρωσης στους τομείς της αγοράς, αλλά και στους εποπτευόμενους που ενέχουν τους σημαντικότερους κινδύνους. Στη διάρκεια του 2017 έγινε αναγνώριση νέων κινδύνων οι οποίοι προκύπτουν από αλλαγές στη νομοθεσία και στο περιβάλλον της αγοράς, καθώς και κινδύνων που έχουν μεταβληθεί (π.χ. συγκέντρωση κινδύνου, μέγεθος αγοράς κλπ.).

Πάνω από 600 εποπτευόμενοι

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υπό την εποπτεία της πέραν των 600 οντοτήτων (Φεβρουάριος 2017). Αυτές περιλαμβάνουν 235 Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, 164 Επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και έναν Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης. Εποπτεύει επίσης 73 εταιρείες με τίτλους εισηγμένους προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ και 13 Εκδότες τίτλων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις των Νόμων περί διαφάνειας, ενημερωτικών δελτίων και προτάσεων εξαγοράς.

Σημαντικό κομμάτι της ρυθμιστικής της αρμοδιότητας αποτελεί επίσης ο αναδυόμενος τομέας των συλλογικών επενδυτικών ταμείων, ο οποίος περιλαμβάνει 17 Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και 104 Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ και ΟΕΕΠΑΠ). Υπό την εποπτεία της ΕΚΚ βρίσκονται επίσης και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ και 7 Κυπριακοί ΟΣΕΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν υπό διαχείριση γύρω στα €3 δισ.

Στο μεταξύ, μεταξύ 2017 και 2018 δόθηκαν προεγκρίσεις σε 61 εταιρείες, οι οποίες δύνανται να λάβουν τελική άδεια εντός του 2018, νοουμένου ότι εκπληρώσουν τους όρους που τους έχουν τεθεί. Ο συνολικός αριθμός των οντοτήτων υπό την εποπτική ευθύνη της ΕΚΚ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς βρίσκονται υπό διαδικασία εξέτασης 100 αιτήσεις (Φεβρουάριος 2017) για αδειοδοτήσεις νέων εποπτευόμενων οντοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν 37 ΚΕΠΕΥ, 10 ΕΠΔΥ, 11 ΔΟΕΕ, 39 ΟΕΕ και ΟΕΕΠΑΠ και 3 ΟΣΕΚΑ.

Πλεονεκτήματα Κύπρου

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, το ενδιαφέρον αυτό αδιαμφισβήτητα καταδεικνύει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα και να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Από τη δραστηριοποίηση των οργανισμών αυτών, πέραν της αναχαίτισης της ανεργίας με την εργοδότηση υψηλού μορφωτικού επιπέδου προσωπικού, την ενοικίαση γραφειακών χώρων, την αγορά υπηρεσιών και την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανία της χώρας μας, ενισχύονται σημαντικά και τα έσοδα του κράτους, μέσω της καταβολής σημαντικών φορολογιών.