Σημερινή

Δευτέρα, 10/12/2018
RSS

Καθαρός ουρανός… διαβατήρια δεν φοβάται

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:00 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΧΥΠΟΨΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΙΚ

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του όπως κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα 3.336 ανέρχονται τα άτομα που έλαβαν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω επενδύσεων από το 2008 μέχρι σήμερα


Γραμμή άμυνας κτίζει η Κυπριακή Δημοκρατία για να αντικρούσει τις κατηγορίες και τις καχυποψίες που έχουν καλλιεργηθεί κυρίως στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την Κυβέρνηση για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου. Το στίγμα αυτών των κινήσεων έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι άφησε ξεκάθαρες αιχμές πως ευθύνες για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα υπάρχουν και εντός Κύπρου.

«Δεν θα πρέπει να δημιουργούμε από μόνοι μας λανθασμένες εντυπώσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται με βάση το πρόγραμμα πολιτογράφησης έναντι επενδύσεων. Η Κύπρος είναι έτοιμη να υποστεί κάθε έλεγχο από τις ευρωπαϊκές Αρχές για τις διαδικασίες που εφαρμόζει. Ο αριθμός των πολιτογραφήσεων στην Κύπρο συνιστά μόλις το 0,3% των συνολικών πολιτογραφήσεων που γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Φέρνουμε επενδυτές και όχι τρομοκράτες

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Χάρης Γεωργιάδης και σχολιάζοντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την κυπριακή Κυβέρνηση, σήκωσε το γάντι και απάντησε και στους επικριτές της Κύπρου από το εξωτερικό. «Υπάρχει μία καχυποψία, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την κυπριακή Κυβέρνηση και θα πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. όλες οι διαδικασίες που εφαρμόζονται απ' όλα τα κράτη-μέλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκά διαβατήρια δόθηκαν σε λάθος χέρια, καθώς άτομα που έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες ήταν κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων», σημείωσε.

Οι παραπλανητικές διαφημίσεις…

Για το ίδιο θέμα σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφερόμενος στις παραπλανητικές διαφημίσεις από developers ή και μεσάζοντες, ανέφερε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διασύρεται το όνομα της Κύπρου». Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της διαφήμισης από developers.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το όφελος που έχει η κυπριακή οικονομία από τις πολιτογραφήσεις, η Κυβέρνηση θεωρεί πως έχει δοθεί λανθασμένη διάσταση στο θέμα. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιες επενδύσεις είναι σε μετοχές, παλιά ήταν και καταθέσεις σε τράπεζες, άρα είναι κεφάλαια που δεν μπαίνουν στο ΑΕΠ, άρα δεν φαίνονται.

Σε περίπτωση που παρθεί απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σταματήσουν τα επενδυτικά σχέδια, η Κυβέρνηση θα διαφωνήσει καθώς θεωρεί πως αυτού του είδους τα σχέδια δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς, γιατί το κράτος θα πρέπει να παρέχει στους υποψήφιους επενδυτές μια σταθερότητα. Θα ξεκαθαρίσει παράλληλα πως η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων ασφαλώς δεν περιορίζεται στον τομέα του real estate ούτε και εξαντλείται με το σχέδιο της κατ’ εξαίρεσιν πολιτογράφησης έναντι επένδυσης.

Έκθεση Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αργότερα μέσα στο 2018 θα εκδώσει μια εκτενή έκθεση για την εφαρμογή των λεγόμενων εθνικών προγραμμάτων για την απόδοση υπηκοότητας σε μη Ευρωπαίους, με την προϋπόθεση της επένδυσης ή της αγοράς ακινήτων. Αυτό αποκάλυψε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπός της, Κρίστιαν Βίγκαρντ, μετά την ανακοίνωση των επαφών στελεχών της Διεθνούς Διαφάνειας με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κομισιόν θα εκδώσει την έκθεση, εξετάζοντας σε βάθος τα σχετικά εθνικά προγράμματα τα οποία, όπως επισημαίνει, οφείλουν να τηρούν το κοινοτικό δίκαιο.

Αριθμός επενδυτών με κυπριακό διαβατήριο

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του όπως κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα 3.336 ανέρχονται τα άτομα που έλαβαν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω επενδύσεων από το 2008 μέχρι σήμερα. Από αυτά, οι 1.685 αφορούν περιπτώσεις επενδυτών και οι 1.651 μέλη της οικογένειας αυτών, όπως συζύγους, ενήλικα τέκνα και γονείς.

Το Υπουργείο διευκρίνισε επίσης ότι ουδεμία από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 15 Μαΐου του 2017 έτυχε ειδικής μεταχείρισης όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας, τονίζοντας ότι το «Σχέδιο για την κατ’ εξαίρεσιν Πολιτογράφηση μη Κύπριων επενδυτών/επιχειρηματιών» εφαρμόστηκε συστηματικά από τον Μάιο του 2013 και εντεύθεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εξέταση και διεκπεραίωση των εν λόγω αιτήσεων κυμαίνεται από δύο μέχρι πέντε μήνες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 εξετάστηκαν 1529 αιτήσεις και εξ αυτών απορρίφθηκαν οι 49. Ο βασικότερος λόγος απόρριψης ήταν η μη ικανοποίηση των οικονομικών κριτηρίων που είχαν τεθεί από τις εκάστοτε συναφείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, μικρός αριθμός αιτήσεων απορρίφθηκαν επειδή οι αιτούντες δεν πληρούσαν τον όρο των προαναφερθεισών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για κατοχή λευκού ποινικού μητρώου ή άλλες προϋποθέσεις που περιγράφονται στη νομοθεσία.

Κριτήρια απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου

Ένας επενδυτής πρέπει να ικανοποιήσει ένα από τα τέσσερα πιο κάτω οικονομικά κριτήρια:

1. Να επενδύσει τουλάχιστον €2 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ή ανέγερση ακινήτων ή άλλες αναπτύξεις στον τομέα των ακινήτων.

2. Να επενδύσει σε επιχείρηση που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Κύπρο ποσού ύψους τουλάχιστον €2 εκατομμύριων. Η εταιρεία πρέπει να εργοδοτεί τουλάχιστον πέντε Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, ο επενδυτής πρέπει να αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000 πλέον ΦΠΑ.

3. Να επενδύσει 2 εκατομμύρια σε οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων, που αδειοδοτούνται και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου. Επιπλέον, ο επενδυτής πρέπει να αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000 πλέον ΦΠΑ. Οι επενδύσεις αυτών των οργανισμών διενεργούνται αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι σε τομείς που πληρούν κριτήρια του σχεδίου αυτού (δηλαδή 1,2 πιο πάνω). Ακόμη, ο επενδυτής πρέπει να αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστο €500.000 πλέον ΦΠΑ.

4. Να επενδύσει σε συνδυασμό επενδύσεων (των πιο πάνω τριών κατηγοριών) ύψους 2 εκατομμυρίων. Ποσό μέχρι τις €500.000 από τα 2 εκατομμύρια ο επενδυτής μπορεί να το επενδύσει σε κρατικά ομόλογα, νέας έκδοσης. Επιπλέον, ο επενδυτής πρέπει να αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστο €500.000 πλέον ΦΠΑ.

Ο επενδυτής πρέπει να διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι κάτοχος άδειας παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

H δυναμική του κυπριακού διαβατηρίου

Αξίζει να σημειωθεί πως την 13η θέση στη λίστα με τη δυναμική των διαβατηρίων ανά τον κόσμο σύμφωνα με το Passport Index καταλαμβάνει η Κύπρος, καθώς σε 146 χώρες έχουν τη δυνατότητα οι κάτοχοι του κυπριακού διαβατηρίου να ταξιδέψουν, χωρίς να χρειάζεται η έκδοση βίζας. Για πρώτη φορά φέτος, μια ασιατική χώρα, η Σιγκαπούρη, εκθρόνισε τη Γερμανία από την κορυφή, μετά την απόφαση της Παραγουάης να άρει την απαίτηση βίζας για τους Σιγκαπουριανούς, δίνοντας έτσι εύκολη πρόσβαση σε 159 χώρες, έναντι 158 χωρών για τους Γερμανούς. Ο Δείκτης αντανακλά την ευκολία με την οποία το κάθε διαβατήριο έχει πρόσβαση σε κάθε χώρα, χωρίς βίζα ή τουλάχιστον με ταξιδιωτική βίζα που παρέχεται άμεσα με την είσοδο στη χώρα. Στην τρίτη θέση βρίσκονται η Νότιος Κορέα και η Σουηδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.