Σημερινή

Παρασκευή, 14/12/2018
RSS

Πολλά τα ανοικτά μέτωπα του Brexit

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:02 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΪ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ, Η ΜΕΪ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΣΥΝΟΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου δεν θα συναινέσει στη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για να παραμείνουν στον σωστό δρόμο τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit


Το Brexit θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρό την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως όλα δείχνουν. Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν καταιγιστικές εξελίξεις, με πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πάντως την Παρασκευή ότι η χώρα είναι κοντά στο να συμφωνήσει τους όρους με τις Βρυξέλλες για την περίοδο εφαρμογής, που θα βοηθήσουν να είναι ομαλή η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μία πολυαναμενόμενη ομιλία, η Μέι δήλωσε ότι η περίοδος εφαρμογής πρέπει να έχει περιορισμένη διάρκεια, δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση και είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν το Brexit. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε ομιλία της στο Λονδίνο, η Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. έχουν από κοινού ευθύνη να βρουν μια λύση στις συνομιλίες διαζυγίου για το πώς να αποφύγουν ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Οποιοδήποτε σκληρό σύνορο ή τελωνειακό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, το οποίο θα κατέλυε την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ήταν μη αποδεκτό, πρόσθεσε.

Συνοριακές προστριβές

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε την Πέμπτη τη Βρετανία ότι το σχέδιό της να αποχωρήσει με το Brexit από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της Ε.Ε. θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου» στην ιρλανδική νήσο. Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου είχε γεύμα με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τουσκ δήλωσε ότι η πρόταση της Ε.Ε. να ενσωματωθεί η Βόρεια Ιρλανδία εντός «μιας κοινής ρυθμιστικής περιοχής» με την Ε.Ε. είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφευχθούν οι συνοριακές προστριβές - αλλά ότι θα ρωτήσει το Λονδίνο εάν η Βρετανία έχει να προτείνει κάτι καλύτερο.

Αναπόφευκτο

«Έως τώρα, κανείς δεν έχει σκεφθεί κάτι πιο φρόνιμο από αυτό», δήλωσε ο Τουσκ στην εκδήλωση της Business Europe. Ο Τουσκ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις διαπραγματευτικές προτάσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε, οι «κόκκινες γραμμές» της Μέι για την αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση σημαίνουν ότι κάποια προστριβή στο εμπόριο Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι αναπόφευκτη.

«Δεν θα υπάρξει απρόσκοπτο εμπόριο έξω από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά. Η προστριβή είναι φύσει μια αναπόφευκτη παρενέργεια του Brexit», δήλωσε.

Δεν συμφωνούν οι Σκωτσέζοι

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας από τη δική της πλευρά δήλωσε ότι το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου δεν θα συναινέσει στη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για να παραμείνουν στο σωστό δρόμο τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit, δημιουργώντας ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι άφησε αυτήν την εβδομάδα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσφέρει περαιτέρω παραχωρήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που ανησυχούν ότι θα χάσουν εξουσίες κατά τη συνταγματική εναρμόνιση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι αποκεντρωμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν τη δυνατότητα αρνησικυρίας στη νομοθεσία του Brexit, αλλά το να αγνοούνται οι επιθυμίες τους επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις, ενισχύοντας τον εθνικισμό στη Σκωτία και περιπλέκοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν θα προσυπογράψω κάτι που ουσιαστικά υπονομεύει ολόκληρα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί η αποκέντρωση», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Νίκολα Στέρτζον, της οποίας το κόμμα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συστήνει την έγκριση του νομοσχεδίου, δήλωσε.

Ο υπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις ήδη αποκεντρωμένες εξουσίες θα παραμείνουν αυτομάτως στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, τις πρωτεύουσες των τριών περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αλλά η βρετανική κυβέρνηση θα έκανε εξαιρέσεις εάν πίστευε ότι αυτό θα έπληττε συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε, με τα σχόλιά του να προκαλούν αντιδράσεις στη Σκωτία και να αντιστρέφουν, όπως φαίνεται, την πρόοδο που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών την τελευταία εβδομάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται μια συμφωνία πριν από το καλοκαίρι προκειμένου να περάσει από το εθνικό κοινοβούλιο της Βρετανίας το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο θα κόψει επίσημα τους δεσμούς της Βρετανίας από την Ε.Ε. και θα αντιγράψει την ευρωπαϊκή νομοθεσία μετατρέποντάς την σε βρετανική.

Οι νομικοί όροι σε έκθεση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιο που έχει εκπονηθεί όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων, που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017, και προτείνει ένα κείμενο για τα εκκρεμή ζητήματα της αποχώρησης, τα οποία παρόλο που αναφέρονται, δεν εξετάζονται λεπτομερώς στην κοινή έκθεση.

Ενσωματώνει επίσης το κείμενο σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο (άρθρο 50) στις 29 Ιανουαρίου 2018. «Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Καμία έκπληξη δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.