Σημερινή

Δευτέρα, 17/12/2018
RSS

Με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα…

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:04 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ. ΑΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ ALL-INCLUSIVE ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 350 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΦΗΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Περίπτερα που θα διαφημίζουν ξενοδοχεία και προορισμούς στα κατεχόμενα θα υπάρχουν και στις δύο μεγάλες εκθέσεις τουρισμού που θα διεξαχθούν εντός Μαρτίου στο Βερολίνο και στη Μόσχα


Στην «ανατολή» της βρίσκεται για άλλη μια χρονιά η τουριστική περίοδος, η οποία αναμένεται και φέτος να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για την κυπριακή οικονομία, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν νέα αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Ήδη βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και η πρώτη μεγάλη «φουρνιά» τουριστών θα ξεκινήσει να έρχεται στα μέσα του μήνα.

Μαζί με αυτούς για άλλη μια χρονιά θα έρθουν και μια μικρή μειοψηφία τουριστών, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού μας, αλλά για να το πράξουν αυτό θα μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές. Αρκετοί εξ αυτών θα εισέλθουν, μάλιστα, μέσω των νόμιμων σημείων, που είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου και, παρά τους ελέγχους, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Μια πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι και οι συμφωνίες που συνάπτονται με μεγάλους οργανωτές ταξιδίων παγκοσμίως, με αρκετούς επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές πτήσεων προς τα διεθνή μας αεροδρόμια και έπειτα να μεταφέρονται με τα γνωστά λεωφορεία και παράνομα οχήματα διά μέσου της Πράσινης Γραμμής στα κατεχόμενα.

Εξευτελιστικές τιμές

Η Τουρκία επιχορηγεί με διάφορα πακέτα τον τουρισμό στα κατεχόμενα, με ποσά που κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ για κάθε νύχτα διαμονής. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι τιμές των χαμηλότερων πακέτων all-inclusive ξεκινούν από 350 ευρώ την εβδομάδα, γίνεται σαφής η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Τούρκοι ξενοδόχοι, αλλά και το μέγεθος της έκπτωσης που λαμβάνουν οι τουρίστες. Περίπτερα που θα διαφημίζουν ξενοδοχεία και προορισμούς στα κατεχόμενα θα υπάρχουν και στις δύο μεγάλες εκθέσεις τουρισμού που θα διεξαχθούν εντός Μαρτίου στο Βερολίνο και στη Μόσχα.

Αυτό γίνεται επειδή εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και λειτουργούν ως ιδιωτικές οντότητες δηλώνουν συμμετοχή και έτσι προωθούν τα κατεχόμενα ως προορισμό. Ο ΚΟΤ, από την πλευρά του, προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να αποτρέπει τους τουρίστες να επισκέπτονται και να διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν την πεποίθηση ότι με την έναρξη λειτουργίας και του καζίνου οι αριθμοί των τουριστών που επιθυμούν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα θα μειωθούν.

Αυξάνονται οι επισκέπτες

Τα στοιχεία δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις για το 2017, ο τουρισμός στα κατεχόμενα αυξήθηκε φέτος κατά περίπου 25%. Οι τελικοί αριθμοί δεν δημοσιεύτηκαν ακόμα. Είχε προηγηθεί το 2016 μια μικρή μείωση σε σχέση με το 2015 των αφίξεων. Συγκεκριμένα, από 372 χιλιάδες που ήταν ο αριθμός όσων διέμειναν στα κατεχόμενα το 2015, αυτός μειώθηκε το 2016 και έφτασε τις 358.841 αφίξεις.

Οι πιο πάνω αριθμοί δεν συμπεριλαμβάνουν Τούρκους πολίτες, καθώς δεν είναι σαφής ο αριθμός αυτών που έρχονται για τουρισμό ή για άλλες δραστηριότητες. Οι μεγαλύτερες αγορές για τα κατεχόμενα, πέραν της τουρκικής, είναι η γερμανική, η αγγλική, η ρωσική και η αζέρικη. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και η αγορά του Ισραήλ.

Προβληματίζονται οι ξενοδόχοι

Σαφώς οι υψηλές πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων των ελεύθερων περιοχών καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης σεζόν έπαιξαν τον δικό τους ρόλο, με τους επισκέπτες να αδυνατούν να βρουν κλίνες και να αναγκάζονται να μεταφερθούν στα κατεχόμενα, αφού δεν επιθυμούσαν να χάσουν το αεροπορικό εισιτήριο που είχαν ήδη κλείσει. Οι ξενοδόχοι διά μέσου των οργανωμένων τους συνδέσμων εκφράζουν τον προβληματισμό τους, όμως προσδοκούν με την αύξηση των κλινών κατά 18 περίπου χιλιάδες φέτος να επιλέξουν λιγότεροι τα κατεχόμενα.

Τι ισχύει

Τα περιστατικά του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου με τη σύλληψη επίδοξων παραθεριστών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ και τη Σερβία στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατέδειξαν μια ιδιαίτερα πικρή αλήθεια και έβαλαν σε μπελάδες την κυπριακή Κυβέρνηση με τις προαναφερθείσες κυβερνήσεις. Η Αστυνομία εφάρμοσε την ισχύουσα εγκύκλιο του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η οποία αναφέρει ότι όποιος έχει κράτηση σε ξενοδοχείο των κατεχομένων το οποίο ανήκει σε Ελληνοκύπριο, δεν θα του επιτρέπεται είσοδος στη Δημοκρατία.

Ο κατάλογος με τις εν λόγω περιουσίες ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών για τα καταλύματα των Ε/κ με τις ονομασίες τους πριν από το 1974, όπως και μετά. Αποτελεί προσφιλή τακτική του κατοχικού καθεστώτος, όπως μας αναφέρθηκε από τον ΚΟΤ, να οικοδομούν ξενοδοχειακές και άλλες εγκαταστάσεις που αφορούν τον τουρισμό πάνω σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, όπως επίσης και σε περιουσίες της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας.

Βάσει της στρατηγικής που χαράσσει το Υπουργείο Εξωτερικών και εφαρμόζει ο ΚΟΤ, όσοι τουρίστες ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τα κατεχόμενα μπορούν να περάσουν βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για μια εκδρομή και να επιστρέψουν αυθημερόν με τη συνοδεία αδειοδοτημένου ξεναγού του ΚΟΤ. Γενικά, όμως, ο ΚΟΤ δεν συστήνει τη μετάβαση στα κατεχόμενα, καθώς υπάρχουν θέματα ασφάλειας.

Έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΟΤ, κατά την περίοδο Ιουλίου - Οκτωβρίου 2017, 94,5% των αφιχθέντων διέμειναν αποκλειστικά στις ελεύθερες περιοχές, 3,5% διέμειναν αποκλειστικά στα κατεχόμενα, ενώ μερίδιο 1,9% διέμειναν τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι οι περιηγητές που διέμειναν είτε εν μέρει είτε αποκλειστικά στα κατεχόμενα αφίχθηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας/Πάφου. Το μερίδιο που διέμεινε αποκλειστικά στα κατεχόμενα ήταν μεγαλύτερο στην περίπτωση των περιηγητών από το Ισραήλ (10,0%) και εκείνων από το Ηνωμένο Βασίλειο (5,8%).

Οδηγοί ταξί: «Είναι μια πραγματικότητα»

Την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα που επηρεάζεται έντονα από τη μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα είναι οι οδηγοί ταξί. Καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας και τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας και Λευκωσίας - Πάφου είναι εμφανής η παρουσία ταξί και οχημάτων με πινακίδες των κατεχομένων, που μεταφέρουν τουρίστες από και προς τα αεροδρόμια.

Μιλώντας στη «Σ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών και Οδηγών Ταξί Λευκωσίας, Παναγιώτης Κυλίλης, ανέφερε ότι η καθημερινή διακίνηση από και προς τα αεροδρόμιά μας τουριστών από Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί αποτελεί μια πραγματικότητα από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα. «Οι επαγγελματίες οδηγοί δεν θέλουμε να μπλέκουμε σε πολιτικά ζητήματα και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε απρόσκοπτα το επάγγελμά μας», επεσήμανε ο κ. Κυλίλης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυλίλης επεσήμανε ότι στην περίπτωση που απαγορευτεί αυτή η διέλευση των ταξί από τα κατεχόμενα, οι δρόμοι μας θα γεμίσουν με οδηγούς ταξί που μεταφέρουν τουρίστες με τα ιδιωτικά τους οχήματα, ενώ την ίδια ώρα θα απαγορευτεί και στους οδηγούς ταξί από τις ελεύθερες περιοχές να ασκούν το επάγγελμά τους στα κατεχόμενα, γεγονός που θα τους στερήσει σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους.