Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Τα λεφτά άλλαξαν… χώρα

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:05 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΤΑ €558 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΚΡΟΕΣ ΚΑΘΕ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

«Τα περισσότερα χρήματα αποσύρονται κυρίως για πληρωμές μερισμάτων καθώς και για άλλους φορολογικούς σκοπούς και στους επόμενους μήνες επιστρέφουν και πάλι στο σύστημα»


Τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 28 μηνών σημείωσαν οι εκροές καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου τον Ιανουάριο του 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας προσαρμοσμένα ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €558 εκατ., υποχωρώντας στα €48,6 δισ. τέλος Ιανουαρίου 2018 από €49,4 δισ. τέλος του Δεκεμβρίου του 2017. Στην ουσία το ύψος των καταθέσεων που βρίσκεται στο σύστημα υποχώρησε στα επίπεδα που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2017. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 κατά €824 εκατ. Οι καταθέσεις, ωστόσο, σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,7%.

Η «ταυτότητα» των εκροών

Σε ό,τι αφορά το πού οφείλονται οι εκροές καταθέσεων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία:

- Οι καταθέσεις των Κυπρίων διαμορφώθηκαν στα €37,3 δισ. από €37,8 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

- Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών διαμορφώθηκαν στα €8 δισ. από €8,4 δισ. τον προηγούμενο μήνα, με εξίσου σημαντική μείωση.

- Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ανήλθαν στα €3,22 δισ. από €3,20 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Επηρέασε η φημολογία

Στο ερώτημα για το πού οφείλεται η μείωση των καταθέσεων αλλά και το πώς αξιοποιήθηκαν από τους καταθέτες τα χρήματα που έφυγαν από το σύστημα, η «Σ» ζήτησε την άποψη των ειδικών καθώς πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή στο ότι οφείλεται στην έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και ειδικότερα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, υπήρχαν και άλλοι λόγοι.

Οι Ρώσοι και οι Κύπριοι

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και πρώην ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννη Τελώνη, σε ό,τι αφορά τις εκροές από ξένους καταθέτες και ιδιαίτερα τους Ρώσους καταθέτες, αυτές παρατηρούνται κάθε χρόνο κυρίως τον Ιανουάριο, λόγω της φορολογικής δομής της χώρας, καθώς το φορολογικό έτος λήγει τέλος Μαρτίου. «Άρα τα περισσότερα χρήματα αποσύρονται κυρίως για πληρωμές μερισμάτων καθώς και για άλλους φορολογικούς σκοπούς και στους επόμενους μήνες επιστρέφουν και πάλι στο σύστημα», ανέφερε.

Σχετικά με τις καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου, οι εκροές, σύμφωνα με την πληροφόρηση του κ. Τελώνη, οφείλονται στη φημολογία που αναπτύχθηκε για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. «Η πλειοψηφία όλων όσοι απέσυραν τα χρήματά τους, τα τοποθέτησαν σε τράπεζες του εξωτερικού και κυρίως σε ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία να ανοίξει κάποιος λογαριασμό σε σύγκριση με άλλες τράπεζες του εξωτερικού.

Το γεγονός ότι ο ESM προσφέρει κάλυψη στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος οδήγησε αυτούς που ανησύχησαν στο να τοποθετήσουν εκεί τα χρήματά τους», υπογράμμισε. Ο κ. Τελώνης, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε πως μικρότερη μερίδα καταθετών τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε τραπεζικές θυρίδες, για μείωση του δανεισμού τους ή ακόμη και για αγορά ακινήτων.

Εκροές λόγω αγοράς ακινήτων

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο εκτιμητής ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, ο οποίος τόνισε στη «Σ» ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκροών παρατηρήθηκε κυρίως για αγορά ακίνητου. «Παρά την επιβολή ΦΠΑ 19% στην οικοδομήσιμη γη από την 1η Ιανουαρίου του 2018, εντούτοις οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 65% τον πρώτο μήνα του χρόνου. Κατά την άποψή μου αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς οι πολίτες, λόγω των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων, τα οποία τους προσφέρουν ετήσια απόδοση κοντά στο 1%, στρέφονται στην αγορά ακινήτων, τα οποία με τα υφιστάμενα δεδομένα τούς προσφέρουν ετήσια απόδοση που κυμαίνεται κοντά στο 6%», σημείωσε.

Ο κ. Κουρουσίδης εξέφρασε επίσης την άποψη πως εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Κεντρική Τράπεζα θα «αναγκαστεί», τους επόμενους μήνες, να ζητήσει από τις τράπεζες να αυξήσουν τα καταθετικά τους επιτόκια. «Αυτό βέβαια εάν γίνει θα οδηγήσει όχι άμεσα αλλά σε διάστημα κάποιων μηνών και στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κατ’ επέκτασιν στη μείωση της ζήτησης για αγορά ακινήτων», κατέληξε.

Να υπενθυμίσουμε ότι, την περίοδο της τραπεζικής «φούσκας», τα καταθετικά επιτόκια είχαν ξεπεράσει το 6%, φθάνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 7,5%. Τέλος να αναφέρουμε πως, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα νοικοκυριά προτιμούν τις καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις είναι σε τρεχούμενους λογαριασμούς και καταθέσεις μιας ημέρας.