Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Η Νουί έρχεται «φορτσάτη» για τα κόκκινα δάνεια

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:03 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Η ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΟΥΙ

Η «ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ» ΤΟΥ SSM ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ Η ALTAMIRA ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα δοθεί στο τραπεζικό σύστημα, για να λύσει το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων


Στην Κύπρο θα βρεθεί την εβδομάδα που μπαίνει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού τραπεζών (SSM), Ντανιέλ Νουί. Η «σιδηρά κυρία» του εποπτικού μηχανισμού θα βρεθεί στην Κύπρο για την καθιερωμένη ετήσια συνάντησή της με την Κεντρική Τράπεζα και τους επικεφαλής των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ασφαλώς το κύριο θέμα των συζητήσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από τα πλάνα και τις ενέργειες των τραπεζών για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Το θέμα προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους επόπτες και αυτό φάνηκε από την ομιλία της την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου για την τραπεζική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η κ. Νουί τόνισε ότι τον Μάρτιο η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες κατευθυντήριες και πιο αυστηρές γραμμές της για τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι κυπριακές τράπεζες, που μαζί με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ευρώπη, θα επηρεαστούν σαφώς από τις νέες νομοθεσίες. Η κα Νουί σημείωσε, επίσης, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνουν τα κέρδη των τραπεζών, εκτρέπουν πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη παραγωγικότητα και περιορίζουν τις τράπεζες στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Δημιουργούν, επίσης, αβεβαιότητα, η οποία, έμμεσα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ισχυρότερες τράπεζες.

Μειώνονται, αλλά…

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, σε νέο χαμηλό, από τον Δεκέμβριο του 2015, υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2017 το υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, στις 31 Οκτωβρίου του 2017, που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), το υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων δανείων υποχώρησε στα €12,3 δισ., παρουσιάζοντας μείωση €73 εκατ. από τον προηγούμενο μήνα. Με βάση τα στοιχεία της ΚΤΚ, το υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων δανείων παρουσιάζει συνεχόμενη μείωση από τον Αύγουστο του 2016.

Στα βαθιά η Altamira

Αν και πηγές από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει και αυτή έντονα το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με τη Νουί, είναι φυσιολογικό ότι σίγουρα θα υπάρξει κάποια συνάντηση. Η νέα χρόνια ξεκίνησε με την τράπεζα, μετά τις αναδιαρθρώσεις ύψους 3,1 δις ευρώ, να έχει στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, της τάξεως των 5,4 δις ευρώ, τα οποία ανέλαβε η Altamira.

Όπως πληροφορούμαστε από το εσωτερικό του Συνεργατισμού, η διαχείριση των ΜΕΔ από την Altamira Asset Management Cyprus άρχισε στα τέλη Ιανουαρίου. Προτεραιότητα της Κοινοπραξίας, αναφέρει η ίδια πηγή, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η οργανική επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία της Altamira σε τομείς όπως η ανάλυση και χαρτογράφηση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ, οι λύσεις διαχείρισης, η τεχνολογία, η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού μέσα από μια νέα κουλτούρα που θα έχει την εξυπηρέτηση πελατών στον πυρήνα της και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές συνολικά στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και στις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει. Η ανταπόκριση των πελατών είναι θετική, ο περισσότερος κόσμος συνεργάζεται και δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρχει κοινό όφελος, εάν συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Kεφάλαια αναλόγως απαιτήσεων

Ο Συνεργατισμός θα πρέπει να κλείσει το θέμα της αύξησης κεφαλαίου του, η οποία θα οδηγήσει αυτόματα και στη μείωση του μεριδίου που κατέχει το Κράτος, ισχυροποιώντας, παράλληλα, την Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι προσπάθειες από μέρους της Citigroup, η οποία και ανέλαβε το θέμα εξεύρεσης επενδυτών. Οι πηγές από το εσωτερικό του Συνεργατισμού ανέφεραν ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πιο πάνω εγχειρήματος είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα δοθεί στο τραπεζικό σύστημα, για να λύσει το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Συνεργατιστές, αν το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσα σε ένα έτος, τότε τα κεφάλαια που απαιτούνται θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα. Εάν ο χρόνος που θα δοθεί είναι περισσότερος, για παράδειγμα πέντε χρόνια, και αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της κερδοφορίας ή για διάφορα άλλα εργαλεία όσον αφορά στις αναδιαρθρώσεις, τότε τα ύψη κεφαλαίων είναι διαφορετικά. Αυτός ο χρόνος, όμως, βάσει και των ευρωπαϊκών πιέσεων, δεν θα είναι απεριόριστος.

Η απάντηση για τις εκροές

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την εκροή καταθέσεων, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι Συνεργατιστές απαντούν ότι «τα όσα αδίκως ειπώθηκαν για τη ΣΚΤ κατά την προεκλογική περίοδο για εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων επηρέασαν την ψυχολογία ορισμένων καταθετών». Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι η ρευστότητα της Τράπεζας εξακολουθεί να παραμένει σε υγιή επίπεδα και οι όποιες αναλήψεις έγιναν δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που επεχείρησαν κάποιοι να προκαλέσουν, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η κοινωνία μας έχει ξεπεράσει.

«Μας στεναχωρεί για τις σχέσεις που έχουν χαλάσει και αυτό αφορά σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαμε με πελάτες μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ευελπιστούμε ότι θα αποκαταστήσουμε αυτές τις σχέσεις μέσω της δουλειάς μας και των αποτελεσμάτων μας», προσθέτουν οι Συνεργατιστές.

Αρχές Απριλίου οι κινητές τράπεζες

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων με τους πελάτες της και την καλύτερη εξυπηρέτηση, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα θα παρουσιάσει στην Κύπρο τις κινητές τραπεζικές μονάδες, ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, τύπου mini vans, τα οποία θα επισκέπτονται περιοχές της υπαίθρου, όπου δεν υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα, ούτως ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες της Τράπεζας. Οι κινητές τραπεζικές μονάδες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις αρχές Απριλίου.