Σημερινή

Κυριακή, 18/11/2018
RSS

Εκποιήσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη των stress tests

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:05 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ

Κάθε άλλο παρά απογοητευμένα νιώθουν τα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου από τα πενιχρά αποτελέσματα που είχαν οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων το 2017, καθώς τροχοδρομούν ενέργειες για καλύτερα αποτελέσματα το 2018 και κατ’ επέκταση τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τη βελτίωση του ισολογισμού τους. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Οκτώβριο του 2017 παρουσίασαν μικρή μείωση, υποχωρώντας στα €21,4 δις. Συγκεκριμένα, στα νοικοκυριά, υποχώρησαν στα €11,29 δισ. και στις επιχειρήσεις στα €9,62 δισ. από €9,64 δισ. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2017, ανέρχονταν στα €12.302 εκ., από τα οποία €8.644 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις


Έχοντας υπ' όψιν ότι τον Νοέμβριο του 2018 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες Κύπρου, Ελληνική, Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και RCB, θα κριθούν να περάσουν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάνουν κινήσεις για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σε ό,τι αφορά τον νέο κύκλο εκποιήσεων, που άρχισε και επίσημα την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένες μέχρι το τέλος Μαρτίου, με βάση τα όσα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Εσωτερικών, 44 εκποιήσεις στην επαρχία Λευκωσίας, 21 στην επαρχία Λεμεσού, 20 στην επαρχία Λάρνακας, 20 στην Πάφο και μόλις μία στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκποιήσεων αφορά ακίνητα μικρής αξίας, με εξαίρεση ένα κέντρο αναψυχής στη Λευκωσία με ελάχιστη τιμή πώλησης τις €616 χιλιάδες και έναν πλειστηριασμό οικοπέδου με τιμή πώλησης €1.854.000 στην ενορία Αγίου Σπυρίδωνα στην επαρχία Λεμεσού.

Στα ακίνητα, να σημειωθεί, για την ώρα, ότι δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά ακίνητα τα οποία αποτελούν μοχλό πίεσης για συμφωνία με δανειολήπτες οι οποίοι στρατηγικά επιλέγουν να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους ή άλλους που ανήκουν στην κατηγορία των κακοπληρωτών.

«Εκποιήσεις χωρίς πρώτη κατοικία δεν επιλύουν το πρόβλημα»

Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο οικονομολόγος Ιωάννης Τελώνης εξέφρασε την άποψη πως με τις εκποιήσεις δεν επιλύεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. «Στην καλύτερη περίπτωση θα βελτιώσουν τον ισολογισμό τους κατά 5%, μέσω των εκποιήσεων. Κατά την άποψή μου, οι τράπεζες, η Κεντρική και η Πολιτεία πρέπει να δουν σοβαρό το θέμα της πρώτης κατοικίας.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, πρέπει οι τράπεζες είτε να αρχίσουν τις εκποιήσεις, είτε να προχωρήσουν σε διαγραφές χρεών, είτε να δουν σοβαρά το θέμα της δημιουργίας 'κακής' τράπεζας, με τρόπο, ωστόσο, που δεν θα αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για το δημόσιο χρέος της Κύπρου, το οποίο για πρώτη φορά περιορίστηκε κάτω από το 100%», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά τα επικείμενα stress tests, ο Iωάννης Τελώνης εξέφρασε την άποψη πως Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και RCB θα τα περάσουν, χαρακτηρίζοντας ως άγνωστο Χ την περίπτωση του Συνεργατισμού.

Τα εργαλεία των τραπεζών

Από την πλευρά του, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης σημείωσε πως οι εκποιήσεις, με τον τρόπο που διαμορφώθηκε το νομοσχέδιο και τις ασφαλιστικές δικλίδες που υπάρχουν, δεν δίνουν μεγάλη ευχέρεια στις τράπεζες. «Οι τράπεζες προσπαθούν με διάφορα άλλα εργαλεία να βελτιώσουν την κατάσταση με τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν τα εργαλεία της αναδιάρθρωσης χρέους και της ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν στα βιβλία τους αρκετά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που οδήγησε τη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, την Τράπεζα Κύπρου, να προχωρήσει στη δημιουργία Real Estate Fund», ανέφερε.

Τιτλοποίηση δανείων

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γιώργος Θεοχαρίδης εξέφρασε την άποψη πως οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν περισσότερο, στο επόμενο διάστημα, το εργαλείο της πώλησης δανείων, αλλά και το εργαλείο της τιτλοποίησης δανείων, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να αρχίσει. Με την τιτλοποίηση, όπως τονίστηκε δημόσια από αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να δημιουργούν εταιρείες στις οποίες θα εκχωρούν δάνεια και, με τη σειρά τους, οι εταιρείες αυτές θα εκδίδουν ομόλογα προς επενδυτές, με εξασφάλιση τα δάνεια και τις υποθήκες τους, εξέλιξη η οποία θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναφορικά με το κατά πόσον οι τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως στα μέσα Νοεμβρίου, ο κ. Θεοχαρίδης τόνισε ότι στην παρούσα φάση είναι πρόωρο να τοποθετηθεί. «Αυτήν τη στιγμή, οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Στην περίπτωση που θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, οι τράπεζες έχουν ιδιώτες μετόχους, που πιστεύω ότι μπορούν να τα καλύψουν. Ακόμη και ο Συνεργατισμός θα εντείνει τις προσπάθειες για εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών», επισήμανε.

Και στο βάθος η «Εστία»

Σχετικά με το θέμα της δημιουργίας «κακής» τράπεζας, με βάση τα όσα μας ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με την επωνυμία «Εστία». Το εν λόγω σχέδιο, όπως είχε αναφέρει, βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης του μεγαλύτερου προβλήματος της κυπριακής οικονομίας.

Σημείωσε πως η Κυβέρνηση προχώρησε στην εν λόγω κίνηση στο παρόν στάδιο, καθώς τα δημόσια οικονομικά είναι ισχυρά και οι προβλέψεις των τραπεζών ανέρχονται στο 50%. Ο κύριος Αναστασιάδης δεν θέλησε να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις όταν θα έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Διευκρίνισε πως η Κεντρική Τράπεζα δεν εμπλέκεται στην εκπόνηση του σχεδίου, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της κατά την υλοποίηση του σχεδίου.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης Δανείων με τη συμμετοχή του Κράτους. Το στοίχημα, ωστόσο, που πρέπει να κερδίσει η Κυβέρνηση είναι οι όποιοι σχεδιασμοί να μην απειλήσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Τελικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρέπει να αναμένονται στις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού.