Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Τα σκάνδαλα πλήττουν την ευημερία της χώρας

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:02 | Σημερινή

Ο Dr. Emilio Viano.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Κ-ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «THE GLOBAL ECONOMY ANATOMY - HACKING THE FINANCIAL SYSTEM», ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΝΑΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ, ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

«Ένα σημαντικό βήμα για κάθε χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος είναι να υιοθετήσει και να επικυρώσει τη Σύμβαση περί καταπολέμησης της δωροδοκίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης»


Τα πολιτικο-οικονομικά εγκλήματα και σκάνδαλα τα οποία έχουν κατά καιρούς ταράξει τα λιμνάζοντα νερά πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος, «φέρνουν» στην Κύπρο τον Ανώτερο Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Dr. Emilio Viano. Σημαντική κρίνεται, επίσης, η διερεύνηση των υποθέσεων και η απονομή της δικαιοσύνης για τα θέματα αυτά και πώς αυτά επηρεάζουν τη γενικότερη οικονομία και ευημερία μίας χώρας τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη. Ο κ. Viano μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Deutsche Bank, τον Πρόεδρο του European Ethics & Compliance Association, ειδικούς εμπειρογνώμονες σε εξειδικευμένα οικονομικά θέματα και δημοσιογράφο των Financial Times θα αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα panel εισηγητών σε εξειδικευμένο Συνέδριο.

Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Κ-Κέντρο Εγκληματολογίας στην Κύπρο με τίτλο «The Global Economy Anatomy - Hacking the Financial System», σκοπό έχει την ανατομία της Διεθνούς Οικονομίας από τους πλέον ειδικούς και σε αυτό θα αναλυθούν οι μορφές του οικονομικού εγκλήματος οι οποίες αντιμετωπίζονται στον Τραπεζικό, Ελεγκτικό, Λογιστικό, Επενδυτικό Τομέα και Ξένα Κεφάλαια, τη διαφθορά και την πολιτική διαφθορά, την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Σημαντικές πληροφορίες για το Συνέδριο και για τις ειδικές θεματικές οι οποίες θα αναλυθούν έδωσαν στη συνέντευξή τους ο Dr Emilio Viano, Ανώτερος Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογίας, και η Αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Κ-Κέντρου Εγκληματολογίας, Μαρία Κωνσταντινίδου.

Dr Viano, πώς επηρεάζουν τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα τη θέση μιας χώρας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη;

Χώρες οι οποίες βιώνουν ένα σημαντικό επίπεδο διαφθοράς, που ερμηνεύεται ως κατάχρηση εξουσίας σε διάφορες μορφές, όπως, για παράδειγμα, πολιτικά και χρηματοπιστωτικά σκάνδαλα, δεν έχουν την ικανότητα να ευημερήσουν ή να διατηρήσουν μακροχρόνια την ευημερία τους. Επιπλέον, η διαφθορά σε οποιαδήποτε χώρα αποθαρρύνει τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενθαρρύνει τη φυγή κεφαλαίων και οδηγεί κυρίως σε πολιτική αστάθεια, λόγω της συγκέντρωσης πελώριου πλούτου στα χέρια λιγοστών ανθρώπων, ένα ποσοστό του 1%, με αυξημένη ανισότητα, ένδεια και δημιουργώντας παράλληλα στην πλειοψηφία του πληθυσμού το αίσθημα της αδικίας.

Nέες μορφές πληρωμών και χρήματος, όπως είναι το κρυπτονόμισμα, στηρίζουν παγκοσμίως τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα;

Τα ψηφιακά νομίσματα είναι ανώνυμα, αποκεντρωμένα και κρυπτογραφημένα. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις συναλλαγές και να καταγράψει ποιος βρίσκεται πίσω από την κάθε μία. Υποθετικά, οποιοσδήποτε έχει διαδικτυακή σύνδεση και ένα ψηφιακό πορτοφόλι μπορεί να συμμετέχει σε μια συναλλαγή πώλησης νομισμάτων.

Ως εκ τούτου, προσφέρεται λαμπρή ευκαιρία σε εκείνους οι οποίοι επιδίδονται στο ξέπλυμα χρήματος ή συγκεντρώνουν και τροφοδοτούν κονδύλια για τη στήριξη της τρομοκρατίας ή οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οποιεσδήποτε άλλες ύποπτες δραστηριότητες, να δράσουν χωρίς συνέπειες και χωρίς τον φόβο ότι θα αποκαλυφθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και προσφέρει επιβράβευση σε εκείνες τις χώρες στις οποίες είναι διαδεδομένη και ανεξέλεγκτη η διαφθορά, αφού προσφέρεται ένα ιδανικό περιβάλλον για να συμβεί και να αναπτυχθεί.

Αντιμετώπιση της διαφθοράς

Οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ξεπλύματος χρήματος. Πώς μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;

Ένα σημαντικό βήμα για κάθε χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος είναι να υιοθετήσει και να επικυρώσει τη Σύμβαση περί καταπολέμησης της δωροδοκίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στόχος αυτής της Σύμβασης είναι η μείωση της διαφθοράς, ενθαρρύνοντας την τιμωρία της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οι χώρες οι οποίες επικυρώνουν τη Σύμβαση, πρέπει να ποινικοποιήσουν τις πράξεις προσφοράς ή παροχής μιζών, προκειμένου να διεκπεραιωθεί μια επιχείρηση, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες. Μια πολύ πρόσφατη μελέτη (2017) δείχνει ότι πολυεθνικές εταιρείες που πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τη Σύμβαση ήταν λιγότερο επιρρεπείς στη χρήση μιζών, σε σύγκριση με εκείνες οι οποίες εδρεύουν σε χώρες μη-μέλη της Σύμβασης. Είναι σημαντικό για μια χώρα να ανήκει στην Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό FATF.

Οι στόχοι της FATF είναι ο καθορισμός προτύπων και η προώθηση της πραγματικής υλοποίησης των νομικών, κανονιστικών και επιχειρησιακών μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων συναφών απειλών στην ακεραιότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Συνεπώς, η FATF είναι ένα όργανο χάραξης πολιτικής, με αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία της απαιτούμενης πολιτικής βούλησης για την έγκριση νομοθετικών και κανονιστικών μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς σε εθνικό επίπεδο.

Οι ασθενείς εσωτερικοί έλεγχοι στον δημόσιο, τον τραπεζικό και τον ιδιωτικό τομέα καθιστούν μια ελκυστική ευκαιρία για απάτη, υπεξαίρεση στοιχείων του ενεργητικού και δόλια χρηματοοικονομική πληροφόρηση, δυνατή. Η έλλειψη διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές λειτουργίες προσφέρει ένα ευνοϊκό περιβάλλον συγκάλυψης της απάτης και των παραπλανητικής παρουσίασης στοιχείων. Η υιοθέτηση αποκλειστικά ποινικών κυρώσεων χωρίς τη μεταρρύθμιση του συστήματος των χρηματοοικονομικών λειτουργιών, της εποπτείας και των ελέγχων δεν θα είναι αποτελεσματική. Πρέπει, παράλληλα, να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα, το οποίο διευκολύνει τα χρηματοοικονομικά εγκλήματα.

Πώς λειτουργεί ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα οικονομικού εγκλήματος, διαφθοράς, διαφάνειας κ.λπ. για όλες τις χώρες μέλη και για μια χώρα όπως η Κύπρος;

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ένα μείζον εμπόδιο στον διττό της στόχο, δηλαδή του τερματισμού της έσχατης ένδειας μέχρι το 2030 και της αύξησης του κοινού πλούτου για το φτωχότερο 40 τοις εκατό εκείνων οι οποίοι διαβιούν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Τράπεζα αποδέχεται την ευθύνη της ως καταπιστευματοδόχος να διασφαλίζει ότι τα επίπεδα δόλου και διαφθοράς στα αναπτυξιακά έργα τα οποία χρηματοδοτεί βρίσκονται στα ελάχιστα επίπεδα. Αυτό, εξάλλου, κατοχυρώνεται και στο Καταστατικό της Τράπεζας.

Υπάρχει ειδική μονάδα εντός της Τράπεζας, η ΙΝΤ Integrity Vice Presidency, που διερευνά, επιβάλλει κυρώσεις και αποτρέπει την απάτη και τη διαφθορά. To 2016 η μονάδα αυτή διερεύνησε με επιτυχία 68 έργα και εξέτασε 166 συμβόλαια και συμφωνίες συνολικής αξίας $818 εκατομυρίων. Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εξήντα οντότητες. Τα τελευταία 7 χρόνια, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας επέβαλε απαγόρευση σε 368 εταιρείες και άτομα διεθνώς.

Κυρία Κωνσταντινίδου, ποια ήταν η αφορμή για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου με αυτό το θέμα στην Κύπρο;

Το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι Αρχές και Υπηρεσίες του Κράτους δουλεύουν με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς στον έλεγχο και στη διερεύνηση σκανδάλων τα οποία δημιούργησαν ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στην Κύπρο, του οποίου τις συνέπειες όλοι βίωσαν και βιώνουν, η παραπομπή ατόμων κύρους ενώπιον της Δικαιοσύνης και η απονομή αυτής με κυρώσεις έως και φυλακίσεις, αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να ψάξουμε και να δούμε τον αντίκτυπο και την εικόνα εκτός των ορίων της χώρας μας, για τη χώρα μας.

Οι συνέπειες της διάπραξης τέτοιων πράξεων, σε οποιανδήποτε χώρα, δεν είναι οριοθετημένες μόνο στους πολίτες. Η προέκτασή τους αφορά τη θέση σ' έναν Παγκόσμιο Χάρτη Οικονομίας. Η συμμετοχή ατόμων εκ μέρους οργανισμών οι οποίοι καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία ως Εισηγητές σε ένα Συνέδριο, θα δώσει την εικόνα την οποία έχουμε εμείς ως χώρα διεθνώς.

Μία εκ των Εισηγητών, η Laura Noonan, Banking and Investments International Reporter της London Financial Times, είναι το άτομο το οποίο κάλυψε δημοσιογραφικά το γεγονός της κατάρρευσης της Κύπρου το 2013 και στην πορεία αυτών των χρόνων παρακολουθεί και καταγράφει την εξέλιξη της διερεύνησης και των αποτελεσμάτων, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, δίνοντας την εικόνα στην οποία η Κύπρος αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς παγκόσμια.

Πιστεύετε ότι υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τα θέματα αυτά στον χρηματο-οικονομικό τομέα της Κύπρου;

Ο Τραπεζικός, ο Λογιστικός, ο Ελεγκτικός Τομέας είναι σε εγρήγορση, επενδύουν στην περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού τους και διοργανώνουν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν στους τομείς τους ή συμμετέχουν σε ειδικά σεμινάρια άλλων Οργανισμών και Διεθνών Οργανισμών είτε εντός είτε εκτός Κύπρου.
Μόνον τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο Chapters Παγκόσμιων Οργανισμών με εξειδίκευση σε διάφορες μορφές εγκλήματος και τα Chapters αυτά έχουν γίνει με την προσπάθεια ατόμων τα οποία είναι στον ιδιωτικό χρηματο-οικονομικό Τομέα της Κύπρου και η προσπάθειά τους αυτή αναγνωρίστηκε και έγινε αποδεχτή από τους Οργανισμούς, γι' αυτό και προχώρησαν.

Μέσω της δημιουργίας αυτών των χώρων, φαίνεται η πραγματική θέληση για μεγαλύτερη και καλύτερη ενίσχυση των μηχανισμών που σκοπό έχουν την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

Έλλειψη εκπαίδευσης, όχι, δεν υπάρχει. Αντιθέτως, υπάρχει συνεχής ανάπτυξη των προσόντων και ενδυνάμωση της ικανότητάς τους για ορθές αποφάσεις και χειρισμούς.

Έχετε αναφερθεί σε δύο περιπτώσεις στη Δικαιοσύνη. Έχει ήδη αποδειχθεί με καταδίκες, τις οποίες είδαμε και πρόσφατα, ότι σε σημαντικούς τομείς του Τραπεζικού, Νομικού και Πολιτικού/Κρατικού Τομέα υπάρχει διαφθορά. Στη Δικαιοσύνη υπάρχει διαφθορά;

Το αίσθημα του δικαίου αφορά όλες τις περιπτώσεις. Από τη διάπραξη του εγκλήματος, στα θύματα, στην κοινωνία, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης και την απονομή. Δεν ζούμε σ' έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Η διαφθορά δύναται να υπάρξει παντού. Το θέμα δεν είναι να στοχοποιούμε τη Δικαιοσύνη ως διεφθαρμένη κάθε φορά που ενδεχομένως να μην υπάρχει το αναμενόμενο ή επιθυμητό αποτέλεσμα και χωρίς να γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα και τα πραγματικά δεδομένα.

Προσωπική μου άποψη είναι πως, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η δικαιοσύνη απονέμεται με διαφάνεια, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, απορρίπτοντας κάθε μορφή διαφθοράς, και, αυτό, στο μεγαλύτερο ποσοστό, οφείλεται στη δυνατή ηθική και αφοσίωση των ατόμων και μετά στις συνέπειες.