Σημερινή

Κυριακή, 20/01/2019
RSS

Στα €4,5 εκ. η «λυπητερή» των εκλογών

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:05 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 2,75 ΕΚ., ΕΝΩ Η ΔΕΥΤΕΡΗ 1,75 ΕΚ.

Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα δηµοκρατικά καθεστώτα επικρατεί έντονη ανησυχία για τα αυξανόµενα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, καθώς και για τη διαφαινόµενη τάση αποστασιοποίησης από τα πολιτικά δρώµενα. Ερωτήματα και προβληματισμοί αν ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εκλογές στην Κύπρο -και με δεδομένο το κόστος και την όλη αποχή που παρατηρείται- είναι ο ενδεδειγμένος. Όπως και να ’χει, στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποια σκέψη ή επίσημη πρόταση να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως εναλλακτικού τρόπου υποβολής της ψήφου αναµένεται να αυξήσει τη συµµετοχή των πολιτών στις εκλογές και να αυτοµατοποιήσει τις διαδικασίες της υποβολής και της καταµέτρησης των ψήφων, µειώνοντας µακροπρόθεσµα αισθητά το κόστος διεξαγωγής των εκλογών

Γύρω στα 4,5 εκ. ευρώ, τα οποία αποτελούν και το συγκεκριμένο κονδύλι για εκλογές στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Εκλογών, θα είναι η «λυπητερή» των δύο κυριακάτικων αναμετρήσεων, που θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει την Κύπρο τα επόμενα πέντε χρόνια. Στις δαπάνες των εκλογών περιλαμβάνεται το κόστος για την απασχόληση των δημόσιων υπαλλήλων και των ανέργων που στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, η ετοιμασία και εκτύπωση των ψηφοδελτίων, η παρουσίαση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Επιπλέον, στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι 500 χιλιάδες ευρώ που πληρώνει το Υπουργείο Εσωτερικών στις εφημερίδες για να δημοσιεύσουν τους εκλογικούς καταλόγους. Το κονδύλι εμφανίζεται ανάλογο με τις προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές, καθώς και εκεί δαπανήθηκαν άνω των 4 εκ. ευρώ, ενώ ποσό 3,3 εκ. ευρώ δαπανήθηκε για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016. Το ζήτημα είναι αν ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εκλογές, και με δεδομένη την όλη αποχή που παρατηρείται, είναι ο ενδεδειγμένος. Όπως και να ’χει, στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποια σκέψη ή επίσημη πρόταση να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών.

Οι αριθμοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η πρώτη Κυριακή κόστισε περί τα 2.750.000 ευρώ, ενώ το κόστος της δεύτερης κυμαίνεται στο 1.750.000 ευρώ. Για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, χρειάστηκε να εργαστούν περί τα 7.500 άτομα. Η κατανομή αυτών έχει ως εξής: 5.500 χιλιάδες στελέχωσαν τα πάνω από 1.000 κέντρα που λειτούργησαν στην Κύπρο και το εξωτερικό, άλλοι 500 χρειάστηκαν στις Επαρχιακές Διοικήσεις για καταμέτρηση των ψήφων και άλλα καθήκοντα, ενώ άλλοι 1.500-1.700 ήταν οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να διαφυλάξουν την ασφάλεια των εκλογών.

Η αμοιβή των όσων κλήθηκαν έκτακτα να δουλέψουν για τις εκλογές ανήλθε στα 170 ευρώ την ημέρα. Οι περισσότεροι που εργάστηκαν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και άνεργοι. Στις πρώτες δύο ομάδες έγιναν και οι καθορισμένες περικοπές από την αμοιβή τους, ενώ οι άνεργοι αμείφθηκαν χωρίς περικοπές. Με 170 ευρώ συν τις περικοπές αμείφθηκαν και οι αστυνομικοί.

Δύο λιγότερα κέντρα

Όπως μας ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, φέτος λειτούργησαν στο εξωτερικό δύο κέντρα λιγότερα, και από τα 240 που ήταν ο αριθμός τους στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, μειώθηκαν στα 238. «Οι κάλπες στήθηκαν στο εξωτερικό για εξυπηρέτηση 11 χιλιάδων εκλογέων», σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Απαντώντας σε ερώτηση ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι το κάθε εκλογικό κέντρο στο εξωτερικό λειτούργησε με τέσσερα άτομα περίπου, με τον υπεύθυνο του κάθε κέντρου να είναι δημόσιος υπάλληλος από την Κύπρο και τα υπόλοιπα τρία μέλη να είναι προσωπικό των κατά τόπους πρεσβειών.

Κυπριανού: «Με τον βέλτιστο τρόπο»

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κυπριανού, θεωρεί ότι η εκλογική διαδικασία στη χώρα μας διεξάγεται με τον βέλτιστο τρόπο, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. «Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κλιμακίου του ΟΑΣΕ για την πρώτη Κυριακή, θεωρούμε ότι η διαδικασία κύλησε άψογα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούσε στην Κύπρο να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας και να γίνει, για παράδειγμα, ηλεκτρονική, ώστε να εξοικονομούνται και αρκετά κονδύλια, αλλά και να «χτυπηθεί» η αποχή, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι για να αλλάξει όλο το σύστημα και ειδικά όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και να υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για να προχωρήσει το θέμα. «Η διεθνής τάση αυτήν τη στιγμή είναι να γίνεται η ψηφοφορία όπως και στην Κύπρο και όχι ηλεκτρονικά», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Πηγαινέλα στην Αμερική!

Ένα παράδοξο της διαδικασίας, που αν μη τι άλλο προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η περίπτωση του δημόσιου υπαλλήλου, ο οποίος επιλέχθηκε να είναι ο επικεφαλής του πιο μακρινού εκλογικού κέντρου, αυτού των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως πληροφορηθήκαμε, ο εν λόγω υπάλληλος ταξίδεψε λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη Κυριακή για να μεταφέρει τα ψηφοδέλτια, τους καταλόγους και την κάλπη στη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επέστρεψε στην Κύπρο με την κάλπη και τις καταστάσεις των ψηφοφόρων. Ο εν λόγω υπάλληλος επέστρεψε σε λιγότερο από μια εβδομάδα στις ΗΠΑ για να μεταφέρει κάλπη και ψηφοδέλτια για τον Β’ Γύρο και σε λίγες ώρες θα επιστρέψει στην Κύπρο. Αυτή η διαδικασία, η οποία σαφώς απαιτεί χρόνο και χρήμα, γίνεται για όλα τα κέντρα του εξωτερικού.

Η ηλεκτρονική ψήφος

Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα δηµοκρατικά καθεστώτα επικρατεί έντονη ανησυχία για τα αυξανόµενα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, καθώς και για τη διαφαινόµενη τάση αποστασιοποίησης από τα πολιτικά δρώµενα. Αυτή η ανησυχία εντάθηκε και στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά τον καλπάζοντα αυξητικό ρυθμό που ακολουθεί η αποχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, με αποκορύφωμα το 28,6% της προηγούμενης Κυριακής. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι η αποχή αυτήν την Κυριακή θα είναι ακόμα περισσότερη. Για να αντιστραφεί το κλίµα αναζητούνται αλλαγές στον τρόπο συµµετοχής των πολιτών στα κοινά. Ένα από τα µέτρα υπό συζήτηση είναι η υιοθέτηση συστηµάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (e-voting).

Μείωση εξόδων και αποχής

Γενικά, βάσει των όσων προτείνουν παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία των εκλογών, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και συγκεκριµένα της ψηφοφορίας µέσω Internet, ως εναλλακτικού τρόπου υποβολής της ψήφου, αναµένεται να αυξήσει τη συµµετοχή των πολιτών στις εκλογές και να αυτοµατοποιήσει τις διαδικασίες της υποβολής και της καταµέτρησης των ψήφων, µειώνοντας µακροπρόθεσµα αισθητά το κόστος διεξαγωγής των εκλογών. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η µετάβαση σε συστήµατα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας µέσω διαδικτύου, πρέπει πρωτίστως να επιλυθούν ζητήµατα ασφάλειας και λειτουργικότητας, τα οποία συχνά αγνοούνται από τους σχεδιαστές συστηµάτων.

Από Αυστραλία έως Εσθονία

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, επίσης, ότι η ψήφος μέσω Διαδικτύου είναι μια «εξαιρετικά περίεργη διαδικασία, που ενέχει κινδύνους εκλογικής αδιαφάνειας», όπως την περιέγραψε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. Τρανό παράδειγμα, λένε, η τεκμηριωμένη με βίντεο καταγγελία ενός Αμερικανού ψηφοφόρου το 2012, ότι το μηχάνημα δεν κατέγραφε σωστά την ψήφο, πριμοδοτώντας τον αντίπαλο - κάτι που οδήγησε στην απόσυρση του εν λόγω ηλεκτρονικού μηχανήματος από εκλογικό κέντρο της Πενσιλβάνια.

Το μηχάνημα χάριζε ψήφους στον Ρόμνεϊ όταν κάποιος επιχειρούσε να ψηφίσει τον Ομπάμα, με τους ειδικούς να λένε πως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι επιρρεπή στο «χάκινγκ» από επιτήδειους που θα ήθελαν να κάνουν νοθεία. Αν αυτά συμβαίνουν στην Αμερική, τότε δεν αποκλείεται να συμβούν και στην Κύπρο. Τα τελευταία πάντως χρόνια πολλές είναι οι χώρες που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την ηλεκτρονική ψήφο, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Εσθονία.