Σημερινή

Παρασκευή, 19/10/2018
RSS

Ιδιαίτερα θετικό το 2017 για τις επενδύσεις

| Εκτύπωση | 07 Ιανουάριος 2018, 18:03 | Του Μάριου Αδάμου

NAPA-MARINA: Η ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ.

Η Γ.Δ. ΤΟΥ CIPA ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Νατάσα Πηλείδου τονίζει πως είναι σημαντικό ο τομέας των επενδύσεων να κρατηθεί εκτός πολιτικής διαμάχης που μπορεί να εκτροχιάσει την αποστολή του Οργανισμού για βελτίωση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ανάδειξή της ως διεθνούς κέντρου επιχειρηματικής αριστείας


Ως ιδιαίτερα θετικό έτος για τις επενδύσεις αλλά και την κυπριακή οικονομία ευρύτερα χαρακτηρίζει το 2017 η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεως (Invest Cyprus - CIPA), Νατάσα Πηλείδου, ενώ, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για το 2018, τονίζει πως ο τομέας θα πρέπει να αφεθεί εκτός πολιτικής διαμάχης. Όπως επισημαίνει, θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενη, εξάλλου, στις προσπάθειες του CIPA για προσέλκυση νέων επενδύσεων, λέει πως ο Οργανισμός επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων πρόσθετης αξίας, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αποτίμηση του 2017

Αναφορικά με το πώς έκλεισε το 2017 σε σχέση με τις επενδύσεις, η κα Πηλείδου ανέφερε πως «το έτος που πέρασε ήταν ιδιαίτερα θετικό για τις επενδύσεις και την κυπριακή οικονομία ευρύτερα».

«Είδαμε να προωθούνται αλλά και να υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις όπως το πολυθεματικό καζίνο, οι μαρίνες Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Πάφου, η εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, οι διάφορες οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις σε όλες τις πόλεις. Επενδύσεις που συμβάλλουν ουσιωδώς στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εισροή ξένων κεφαλαίων, την αναθέρμανση της συναλλαγματικής δραστηριότητας και τον εμπλουτισμό του προϊόντος που παράγουμε ως χώρα.

» Η επενδυτική κινητικότητα που καταγράφηκε επηρέασε θετικά τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των ακινήτων, της ενέργειας και των υπηρεσιών, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση σε αναδυόμενους τομείς, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εκπαίδευση. Ενδεικτική της θετικής αποτίμησης είναι επίσης η επίδοση του τομέα των επενδυτικών ταμείων.

»Ο συνολικός αριθμός επενδυτικών ταμείων που εγγράφεται στη χώρα μας αυξάνεται ετησίως με αξιοσημείωτο ρυθμό περίπου 18% από το 2014, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια ενεγράφησαν περισσότερα από 100 ταμεία. Στον απολογισμό του 2017 περιλαμβάνονται επίσης η δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών εξόρυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η εγκατάσταση εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο ή και επέκταση τής εδώ παρουσίας τους», εξήγησε περαιτέρω, τονίζοντας πως «οι σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις δομικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν και που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και την ενδυνάμωση της ικανότητάς της να προσελκύει επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, για να συνεχίσουμε να βιώνουμε την ίδια επενδυτική κινητικότητα το προσεχές έτος, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε το ίδιο αποφασιστικά με την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωσή τους», πρόσθεσε.

Οι προοπτικές του νέου έτους

Ερωτηθείσα για τις προοπτικές για νέες ή για ολοκλήρωση επενδύσεων εντός του τρέχοντος έτους, η Γενική Διευθύντρια του CIPA δήλωσε στη «Σ» της Κυριακής πως οι προοπτικές που υπάρχουν για την προσέλκυση νέων και την επιτυχή ολοκλήρωση υφιστάμενων επενδύσεων θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια που θα επιδείξουμε ως χώρα ως προς την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Είναι, επομένως, υπογράμμισε, εξαιρετικά σημαντικό ο τομέας των επενδύσεων να κρατηθεί εκτός πολιτικής διαμάχης, που μπορεί να εκτροχιάσει την αποστολή μας για βελτίωση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ανάδειξή της ως διεθνούς κέντρου επιχειρηματικής αριστείας.

«Σημαντική, επίσης, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι η αξιοποίηση ευκαιριών που δημιουργούνται από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η Κύπρος διαθέτει πολλά από τα στοιχεία που την καθιστούν ικανή να ανταγωνιστεί άλλους, διεθνούς εμβέλειας προορισμούς, ως εναλλακτική ή και συμπληρωματική επιλογή για εταιρείες που επηρεάζονται από το Brexit, αλλά και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να επεκταθούν σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

»Για να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες αυτές, χρειάζεται να κινηθούμε έγκαιρα και στρατηγικά προς δυνητικούς επενδυτές και επηρεαζόμενες εταιρείες. Ως εκ τούτου, ο CIPA έχει καταρτίσει εξειδικευμένο σχέδιο δράσης και βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του, με τα μέσα που η Πολιτεία τού παρέχει», συμπλήρωσε η κ. Πηλείδου.

Οι στόχοι του CIPA

Κληθείσα, δε, να αναφέρει σε ποιες δράσεις-κινήσεις προβαίνει-προχωρεί ο CIPA για προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επενδύσεων και προς ποια ή ποιες κατευθύνσεις στρέφει την προσοχή του, είπε:

«Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του για την περίοδο 2017-2020, η δράση του Οργανισμού επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων πρόσθετης αξίας που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Με ανανεωμένους στόχους και νέες, στοχευμένες πρωτοβουλίες, ο CIPA συμβάλλει στην τοποθέτηση της Κύπρου στον χάρτη των ανταγωνιστικών περιφερειακών κέντρων για ένα ευρύ φάσμα τομέων.

»Έχουν τεθεί επιμέρους στόχοι σε ό,τι αφορά τις αγορές-στόχους, τους τρόπους προσέγγισής τους, τους τομείς προτεραιότητας και την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια διαμόρφωσης και προώθησης μια διακριτής ταυτότητας της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, η οποία θα αντανακλά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς προτεραιότητας.

»Με βάση τη νέα στρατηγική του Οργανισμού, η αποτελεσματική ταυτοποίηση δυνητικών επενδυτών θα γίνεται μέσα από εξειδικευμένες έρευνες αγοράς και θα επιδιώκεται προσωπική συνάντηση μαζί τους ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Στόχος είναι η προσέγγιση των επενδυτών όταν βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια έρευνας για επιλογή επιχειρηματικής βάσης, ώστε να προωθείται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η χώρα μας ως ιδανικός προορισμός εγκατάστασης.

»Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με τις κρατικές Αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο της προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν να καταστεί η χώρα μας πιο ελκυστική. Σε επίπεδο υφιστάμενων επενδυτών, καταβάλλουμε προσπάθεια να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μαζί τους. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αποτελεσματική διαχείριση των τυχόν ζητημάτων που τους απασχολούν σε κάθε στάδιο της επένδυσής τους», κατέληξε η Γενική Διευθύντρια του CIPA.