Σημερινή

Κυριακή, 20/01/2019
RSS

Αρχίζει η αποπληρωμή του ρωσικού δανείου

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:02 | Του Μάριου Αδάμου

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΤΥΠΟΥΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΤΡΕΧΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΔΑΝΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑΣ».

ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΞΕΚΙΝΑ ΚΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΣΕ ΟΚΤΩ ΙΣΟΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ… ΑΛΩΒΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η πρώτη δόση όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς την Τρόικα θα δοθεί το 2019, και θα καταβληθεί στο ΔΝΤ. Θα είναι ύψους 102 εκ. ευρώ και έξι χρόνια αργότερα (2025), θα αρχίσει η καταβολή των μεγαλύτερων δόσεων προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς


Το 2013 η κυπριακή οικονομία δέχθηκε το πιο σκληρό κτύπημα και βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Το «κούρεμα» καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας επέφεραν αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε όλο το νησί. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η χώρα ανακτά σιγά-σιγά την χαμένη της αίγλη και αρχίζει να αφαιρεί ένα-ένα τα… βαρίδια (δάνεια) που αναγκαστικά έδεσε στη μέση της προκειμένου να στηριχθεί. Η αρχή γίνεται με το ρωσικό δάνειο, ενώ από το 2019 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του δανείου που ελάβαμε από την Τρόικα στο πλαίσιο του μνημονίου. Η πρώτη δόση θα δοθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και έξι χρόνια μετά, το 2025, θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή του δανείου που έλαβε η Κύπρος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο και πάλι του μνημονίου.

Οι δόσεις της χρονιάς

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εντός του 2018 θα καταβληθούν δυο ισόποσες δόσεις του ρωσικού δανείου συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 2,5%, που είχε συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία το 2011, την περίοδο της οικονομικής κρίσης και με το οποίο ευελπιστούσε πως θα βγει… αλώβητη. Στην πορεία, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι αυτό το ποσό δεν αρκούσε κι έτσι η χώρα μας οδηγήθηκε στη σύναψη δανειακής σύμβασης (μνημονίου) με την Τρόικα.

Σημειώνεται πως η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου θα καταβληθεί την 1η Μαρτίου και θα είναι ύψους 313 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δεύτερη θα καταβληθεί έξι μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, και θα είναι κι αυτή ύψους 313 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το αρχικό επιτόκιο του ρωσικού δανείου ήταν 4,5% και μειώθηκε μετά από νέα συμφωνία μεταξύ της ρωσικής και κυπριακής Κυβέρνησης. Η εν λόγω συμφωνία ακολούθησε τη συμφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης με το Γιούρογκρουπ για τη λήψη δανείου 10 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση για το ρωσικό δάνειο θα δοθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Άλλες υποχρεώσεις

Βάσει, εξάλλου, των επίσημων στοιχείων, η Κύπρος μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το 2018, εκτός από τις δύο πρώτες δόσεις του ρωσικού δανείου, θα αποπληρώσει ακόμη μία δόση προς την Κεντρική Τράπεζα στις 4 Ιουλίου, ύψους 28 εκ. ευρώ, με επιτόκιο 3%, καθώς και μία δόση προς τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ύψους 23 εκ. ευρώ, με Euribor +1,50, στις 6 Ιουλίου. Επίσης, κατά τη νέα χρονιά λήγουν και ομόλογα από εγχώριο δανεισμό συνολικού ποσού 94 εκ. ευρώ, ένα 2ετές εγχώριο ομόλογο ύψους 75 εκ. ευρώ με επιτόκιο 2% και ένα 15ετές ύψους 14 εκ. ευρώ με επιτόκιο 5,10%.

Αξίζει να αναφερθεί πως και τα δύο ομόλογα λήγουν εντός του Ιανουαρίου. Πέραν τούτων, εντός 2018 (23 Απριλίου) λήγει και το 15ετές εγχώριο ομόλογο ύψους 5 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το κράτος θα αποπληρώσει εντός του 2018 ομόλογα για φυσικά πρόσωπα ύψους 7 εκ. ευρώ, καθώς επίσης και άλλα 72 εκ. ευρώ δάνεια με διάφορα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) και ΤΑΣΕ. Συνολικά, το κράτος εντός της νέας χρονιάς θα αποπληρώσει δάνεια ύψους 850 εκ. ευρώ.

Το 2019 δόσεις στους διεθνείς δανειστές

Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά, από το 2019 θα αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή του δανείου που έλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Τρόικα). Αν και αρχικά η συμφωνία προέβλεπε ότι θα παραχωρηθεί στην Κύπρο δάνειο ύψους 10 δις ευρώ, εντούτοις η χώρα μας έλαβε μέχρι τον Μάιο του 2016 7,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα 966 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Με βάση τον προγραμματισμό, η πρώτη δόση θα δοθεί το 2019 προς το ΔΝΤ και θα είναι ύψους 102 εκ. ευρώ και έξι χρόνια αργότερα (2025) θα αρχίσει η καταβολή των μεγαλύτερων δόσεων προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρώτη δόση θα είναι 408 εκ. ευρώ και θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες δόσεις.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το δημόσιο χρέος της Κύπρου μειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου κάτω από το συμβολικό όριο του 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για πρώτη φορά μετά την εκτόξευση στο 113% το 2013. Σε αυτό συνέβαλε η πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου προς την Κεντρική Τράπεζα ύψους 614 εκ. ευρώ μαζί με δεδουλευμένους τόκους ύψους 6,3 εκ. ευρώ.