Σημερινή

Δευτέρα, 10/12/2018
RSS

Θέλει να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις η Κεντρική

| Εκτύπωση | 03 Δεκέμβριος 2017, 18:05 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΥΣΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΞΕΔΩΣΕ ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

«Όσοι κινδυνολογούν για τον Συνεργατισμό θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Συνεργατισμός σήμερα όχι μόνο δεν έχει ούτε ένα ευρώ ELA, αλλά έχει και πλεονάζουσα ρευστότητα €4 δισ.»


Οι αρνητικές αναφορές που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, όπως αυτή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έκανε λόγο για τράπεζες-καζίνο στην Κύπρο (για να αποφύγει να αναδείξει τις δικές του ευθύνες), με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις να φύγουν από τα ταμεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, έκαναν σοφότερη την εποπτική Αρχή των τραπεζών, η οποία εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για νέες δηλώσεις με προεκλογικό άρωμα κατά των τραπεζών, που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν τα σχόλια του οικονομολόγου Στέλιου Πλατή, επικεφαλής του τομέα οικονομίας του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο κ. Πλατής στη δημόσια ανάρτησή του άφησε ξεκάθαρες αιχμές για προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Συνεργατισμός με τα κεφάλαιά του, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν συζητείται τίποτα δημόσια για τον κρατικό, κατά 99% σήμερα, Συνεργατισμό.

«Ο φορολογούμενος πολίτης έβαλε €1,7 δισ. Μας είπαν πριν από μερικές εβδομάδες ότι αποτιμάται στα €600 εκ., άρα χάσαμε €1 δισ. και είναι με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η Τράπεζα Κύπρου αφαίρεσε €0,5 δισ. από τα κεφάλαιά της για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απαιτούμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων και διερωτάται αν ο Συνεργατισμός έχει τα κεφάλαια για να πράξει κάτι αντίστοιχο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση της Κεντρικής

Για τις αναφορές Πλατή η Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να τον κατονομάζει, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως παρακολουθεί με ανησυχία το τελευταίο διάστημα διάφορες αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με την πορεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του. «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, μετά την κρίση του 2013, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, με βελτίωση στην κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, ενώ ταυτόχρονα...

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην "Σημερινή της Κυριακής" που κυκλοφορεί στα περίπτερα.